АО - Повратак краља: Федерер у 28. Грен слем финалу!

Роџер Федерер пласирао се у финале Аустралијан опена, први пут после 2010. године!

Тенис 26.01.2017 | 12:51
АО - Повратак краља: Федерер у 28. Грен слем финалу!
Година 35, али умећа за историју. Роџер Федерер је у маратонском дуелу са Стеном Вавринком славио са 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:4 и постао први финалиста Отвореног првенства Аустралије.

Тај недељни окршај са бољим из дуела Рафаела Надала и Григора Димитрова, живој легенди белог спорта биће 28. гренд слем финале, прво после оног на Ју-Ес Опену 2015. године. И прво у Мелбурну још од 2010. године када је и освојио своју четврту титулу на првом гренд слему сезоне.

Укупно их са гренд слемова има 17 и по томе је апсолутни рекордер. У недељу ће само поправити да лествицу подигне мало више.

И то баш кад су га сви већ отписали. Уосталом, стигао је у Мелбурн као 17. на свету, после шестомесечне паузе, а онда је избацио двојицу из ТОП 5 на АТП листи у мечевима од по пет сетова. У осмини финала Кеија Нишикорија, сада и Стена Вавринку.
"Оставићу овде у Аустралији све што имам у себи. Па и ако не будем могао да ходам наредних пет месеци - нема везе".

Толико му је стало до тог гренд слем "пунолетства". Некако би било пригодно да се за ту 18. титулу порве баш са Надалом. Јер ипак му је он био највећи ривал већим делом каријере. И да у свему буде још мало симболике - биће то јубиларни, 100. Федексов меч на Аустралијан Опену.

Све се поклопило за један инспиративан меч. Само још ако Рафа дозволи.

Федерер је у Швајцарском полуфиналу после велике борбе и драме победио Стана Вавринку са 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

То је Федерерово укупно 28. Грен слем финале и прво после финала на УС опену 2015. када је изгубио од Новака Ђоковића.

Ривала ће добити у петак када друго полуфинале буду одиграли Рафаел Надал и Григор Димитров.

Прво мушко полуфинале донело је велику борбу и неколико преломних момената. У првом сету су обојица имали шансе пре него што је Федерер направио брејк за вођство од 1-0 у 12. гему.

У другом Вавринка није имао ниједну брејк лопту и када је Федерер повео са 2-0 (6:4) деловало је да је меч одлучен. Вавринка је у том тренутку поломио рекет, а и затражио је медицински тајм-аут због повреде колена.

У трећем сету Вавринка је одиграо на свом највишем нивоу. Пустио је руку, направио је дупли брејк и лако је смањио на 2-1. Почетак четвртог сета донео је размену брејкова, пре него што је Вавринка у финишу сета новим брејком дошао до 2-2.

Вавринка је у том тренутку био у налету, али је уследио медицински тајм-аут Федерера који је изашао са терена и после паузе дуже од осам минута меч је настављен. Вавринка је имао брејк лопте у трећем и петом гему петог сета, али није их искористио и Федерер је брејком у шестом гему преломио меч у своју корист.

Ток меча:

Обојица су опрезно почели, а прву полупруилику имао је Вавринка у трећем гему када је стигао до 15:30 и ђуса. Ипак није дошао до брејк лопте, али јесте Федерер у следећем гему.

Имао је трофејнији Швајцарац три везане брејк шансе, али није одузео сервис ривалу, па је Вавринка изједначио на 2:2. У петом гему Вавринка је имао две везане брејк лопте, али ни он није направио брејк - 3:2.

Уследила су релативно мирна четири сервис гема, па је Федерер дошао на корак од првог сета - 5:4. То није превише утицало на Вавринку који је мирно одсервирао за 5:5. Ипак, Федерер је поново поставио питање на које Вавринка овога пута није одговорио.

У 12. гему је избацио неколико лоптица за неколико центиметара у аут и Федерер је добио први сет са 7:5.

У другом сету Вавринка је пао. Тешко је враћао сервисе ривала и није током другог сета имао ниједну брејк лопту.

Због тога је у једном тренутку поломио рекет, а Федерер је сет преломио брејком у шестом гему. У наставку је лако задржао преостала два сервиса и дошао је на сет од великог финала - 6:3.

Иако је деловало да је меч готов после два сета, посебно јер је Вавринка добио медицински тајм-аут због болова у колену, почетком трећег сета успео је да одузме сервис Федереру и поведе са 3:1.

Није се ту зауставио Вавринка. Потпуно је пустио руку, направио је још један брејк и убедљиво је добио трећи сет - 6:1.

И четврти сет Вавринка је отворио идеално - направио је одмах брејк, али га није потврдио. Федерер је одмах узвратио и то је унело мир у његову игру.

Уследили су сигурни сервис гемови све до финиша сета. При вођству Федерера од 4:3 било је напето (30:30 и 40:40), али ипак није било брејк лопте. Вавринка је пребродио тај гем, а онда је у деветом напао.

Изборио се за три брејк шансе и код треће је сјајном дијагоналом прошао ривала на мрежи за 5:4. Два минута касније било је 6:4 и 2-2 у сетовима.

По завршетку сета Федерер је затражио медисицнски тајм-аут и изашао је са терена на више од осам минута.

Није било видљиво због чега је Федерер изашао са терена, а по повратку је епскресно добио први гем. Вавринка је узвратио, а прилику је пропустио у трећем гему.

Изборио се за брејк лопту, али није успео да је искористи - 2:1 за Федерера. Вавринка је имао брејк лопту и у петом гему петог сета, али ни то није претворио у гем и Федерер се још једном провукао - 3:2.

Вавринка је кажњен у шестом гему који је и одлучио. Код брејк лопте је направио двоструку сервис грешку и више за њега није било повратка. Федерер је лако задржао преостала два сервиса и после годину и по дана вратио се у финале Грен слема.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пустио га Вавринка........

26.01.2017 13:47

Не би ли како освојио јос један грен слем и тако јос висе онемогуци Нолета, па и Рафу да га стигну (иако је Рафа и на овом турниру јос у игри).

ОДГОВОРИТЕ