AO - Povratak kralja: Federer u 28. Gren slem finalu!

Rodžer Federer plasirao se u finale Australijan opena, prvi put posle 2010. godine!

Tenis 26.01.2017 | 12:51
AO - Povratak kralja: Federer u 28. Gren slem finalu!
Godina 35, ali umeća za istoriju. Rodžer Federer je u maratonskom duelu sa Stenom Vavrinkom slavio sa 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:4 i postao prvi finalista Otvorenog prvenstva Australije.

Taj nedeljni okršaj sa boljim iz duela Rafaela Nadala i Grigora Dimitrova, živoj legendi belog sporta biće 28. grend slem finale, prvo posle onog na Ju-Es Openu 2015. godine. I prvo u Melburnu još od 2010. godine kada je i osvojio svoju četvrtu titulu na prvom grend slemu sezone.

Ukupno ih sa grend slemova ima 17 i po tome je apsolutni rekorder. U nedelju će samo popraviti da lestvicu podigne malo više.

I to baš kad su ga svi već otpisali. Uostalom, stigao je u Melburn kao 17. na svetu, posle šestomesečne pauze, a onda je izbacio dvojicu iz TOP 5 na ATP listi u mečevima od po pet setova. U osmini finala Keija Nišikorija, sada i Stena Vavrinku.
"Ostaviću ovde u Australiji sve što imam u sebi. Pa i ako ne budem mogao da hodam narednih pet meseci - nema veze".

Toliko mu je stalo do tog grend slem "punoletstva". Nekako bi bilo prigodno da se za tu 18. titulu porve baš sa Nadalom. Jer ipak mu je on bio najveći rival većim delom karijere. I da u svemu bude još malo simbolike - biće to jubilarni, 100. Fedeksov meč na Australijan Openu.

Sve se poklopilo za jedan inspirativan meč. Samo još ako Rafa dozvoli.

Federer je u Švajcarskom polufinalu posle velike borbe i drame pobedio Stana Vavrinku sa 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

To je Federerovo ukupno 28. Gren slem finale i prvo posle finala na US openu 2015. kada je izgubio od Novaka Đokovića.

Rivala će dobiti u petak kada drugo polufinale budu odigrali Rafael Nadal i Grigor Dimitrov.

Prvo muško polufinale donelo je veliku borbu i nekoliko prelomnih momenata. U prvom setu su obojica imali šanse pre nego što je Federer napravio brejk za vođstvo od 1-0 u 12. gemu.

U drugom Vavrinka nije imao nijednu brejk loptu i kada je Federer poveo sa 2-0 (6:4) delovalo je da je meč odlučen. Vavrinka je u tom trenutku polomio reket, a i zatražio je medicinski tajm-aut zbog povrede kolena.

U trećem setu Vavrinka je odigrao na svom najvišem nivou. Pustio je ruku, napravio je dupli brejk i lako je smanjio na 2-1. Početak četvrtog seta doneo je razmenu brejkova, pre nego što je Vavrinka u finišu seta novim brejkom došao do 2-2.

Vavrinka je u tom trenutku bio u naletu, ali je usledio medicinski tajm-aut Federera koji je izašao sa terena i posle pauze duže od osam minuta meč je nastavljen. Vavrinka je imao brejk lopte u trećem i petom gemu petog seta, ali nije ih iskoristio i Federer je brejkom u šestom gemu prelomio meč u svoju korist.

Tok meča:

Obojica su oprezno počeli, a prvu polupruiliku imao je Vavrinka u trećem gemu kada je stigao do 15:30 i đusa. Ipak nije došao do brejk lopte, ali jeste Federer u sledećem gemu.

Imao je trofejniji Švajcarac tri vezane brejk šanse, ali nije oduzeo servis rivalu, pa je Vavrinka izjednačio na 2:2. U petom gemu Vavrinka je imao dve vezane brejk lopte, ali ni on nije napravio brejk - 3:2.

Usledila su relativno mirna četiri servis gema, pa je Federer došao na korak od prvog seta - 5:4. To nije previše uticalo na Vavrinku koji je mirno odservirao za 5:5. Ipak, Federer je ponovo postavio pitanje na koje Vavrinka ovoga puta nije odgovorio.

U 12. gemu je izbacio nekoliko loptica za nekoliko centimetara u aut i Federer je dobio prvi set sa 7:5.

U drugom setu Vavrinka je pao. Teško je vraćao servise rivala i nije tokom drugog seta imao nijednu brejk loptu.

Zbog toga je u jednom trenutku polomio reket, a Federer je set prelomio brejkom u šestom gemu. U nastavku je lako zadržao preostala dva servisa i došao je na set od velikog finala - 6:3.

Iako je delovalo da je meč gotov posle dva seta, posebno jer je Vavrinka dobio medicinski tajm-aut zbog bolova u kolenu, početkom trećeg seta uspeo je da oduzme servis Federeru i povede sa 3:1.

Nije se tu zaustavio Vavrinka. Potpuno je pustio ruku, napravio je još jedan brejk i ubedljivo je dobio treći set - 6:1.

I četvrti set Vavrinka je otvorio idealno - napravio je odmah brejk, ali ga nije potvrdio. Federer je odmah uzvratio i to je unelo mir u njegovu igru.

Usledili su sigurni servis gemovi sve do finiša seta. Pri vođstvu Federera od 4:3 bilo je napeto (30:30 i 40:40), ali ipak nije bilo brejk lopte. Vavrinka je prebrodio taj gem, a onda je u devetom napao.

Izborio se za tri brejk šanse i kod treće je sjajnom dijagonalom prošao rivala na mreži za 5:4. Dva minuta kasnije bilo je 6:4 i 2-2 u setovima.

Po završetku seta Federer je zatražio medisicnski tajm-aut i izašao je sa terena na više od osam minuta.

Nije bilo vidljivo zbog čega je Federer izašao sa terena, a po povratku je epskresno dobio prvi gem. Vavrinka je uzvratio, a priliku je propustio u trećem gemu.

Izborio se za brejk loptu, ali nije uspeo da je iskoristi - 2:1 za Federera. Vavrinka je imao brejk loptu i u petom gemu petog seta, ali ni to nije pretvorio u gem i Federer se još jednom provukao - 3:2.

Vavrinka je kažnjen u šestom gemu koji je i odlučio. Kod brejk lopte je napravio dvostruku servis grešku i više za njega nije bilo povratka. Federer je lako zadržao preostala dva servisa i posle godinu i po dana vratio se u finale Gren slema.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pustio ga Vavrinka........

26.01.2017 13:47

Ne bi li kako osvojio jos jedan gren slem i tako jos vise onemoguci Noleta, pa i Rafu da ga stignu (iako je Rafa i na ovom turniru jos u igri).

ODGOVORITE