Ревизија тужбе не би користила никоме

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да бошњачки политичари неће успјети у намјери да покрену ревизију тужбе за геноцид против Србије пред Међународним судом правде и да би било боље да то и не покушавају.

Република Српска 26.01.2017 | 12:12
Ревизија тужбе не би користила никоме
“Мислим да они у томе неће успјети и боље би било и не покушавати”, рекао је Иванић новинарима у Београду, прецизирајући да конкретно мисли на лидера СДА Бакира Изетбеговића и друге бошњачке политичаре.

На питање како се то може “прогурати”, Иванић је рекао да бошњачки представници једино формално-правно могу да се позову на неку одлуку од прије десет година, па да исти агент који их је заступао има право то да уради, али сматра да је то потпуно правно неодрживо и нелогично.

Што се тиче односа Београда и Сарајева, Иванић каже да нема претјерано много оптимизма, јер има пуно ствари које их оптерећују.

Он је додао да је недавна посјета делегације Савјета министара БиХ Београду била веома успјешна и да је то била позитивна ствар у обиљу негативних вијести у региону.

Иванић је оцијенио да над тим односима “висе и неке нове тензије”, а једна од могућих је настојање једног дијела политичара у БиХ, прије свега бошњачких, да обнове тужбу против Србије за геноцид.

Он је рекао да се томе противи, као и сви политичари из реда српског народа, па и из реда хрватског.

“Мислим да би то могао да буде нови увод у кризу, који никоме не би требало да користи”, упозорио је Иванић.

Он истиче да је врло јасно ставио до знања да БиХ не стоји иза једног таквог покушаја и подсјетио да је још прошле године послао писмо Међународном суду правде у Хагу, у којем је навео да око ревизије тужбе нема сагласности.

“Видјећемо шта ће бити резултат”, рекао је Иванић, који у Београду учествује на регионалном скупу о туризму.

(Срна)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

хм

26.01.2017 11:22

Не тако давно двојица комшија су били у свађи, дошло је и до сукоба између њих, ..у којем је један од њих прешао у двориште другог, узео оружје и убио му чланове породице... након одређеног времена, поново су се срели и разговарали... Каже онај што му је породица убијена, чуј комшија, поднијет ћу тужбу против тебе због оног што си ми урадио! а овај му одговара: ако то урадиш, то ћу сматрати као забијање прста у око... и то ће бити препрека да убудуће имамо добросусједске односе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прицас бајке

26.01.2017 11:28

И, ста је било када си се пробудио ??

Name

ре хм

26.01.2017 11:57

Кад ћеш сватити да смо ми Срби у тзв.бих ратовали против свезаних застава вас и хрвата, а потом је био плеј офф, илити сви против свих, па и муслиман против муслимана у западној Крајини. Упорно провлачите причу о некаквој агресији Србије на тзв. бих, које није било и нема суда у свијету који ће то доказати. Србија је помагала Србе у тзв. бих у борби за опстанак на вјековним својим огњиштима и то је природно, таман толико колико су муслимане помагали већина из исламског свијета. Још једна битна чињеница се занемарује а то је да је тзв. бих, извршила насилну сецесију из СФРЈ. До повлачења ЈНА из тзв. бих, једина легална оружана сила је била ЈНА а не зелене беретке, патриотска лига итд.

Name

хм

26.01.2017 12:23

Ево баш данас ти је Предсједник РС свезао заставу са онима чија матична странка поставља спомен плоче по Јасеновцу, мјесту гдје је злочиначка НДХ-а починила геноцид над Србима..

Name

Драган

26.01.2017 12:48

За хм: Ви Бошњаци никако да схватите да вас Србија никад није напала. Сви војници који су дошли из Србије су били официри, подофицири, војници или грађанска лица, која су се у моменту распада СФРЈ нашла у служби у ЈНА а рођена су на просторима Социјалистичке Републике БиХ. Свако ко верује у то да су хиљаде Срба рођених у Србији напуштали своје послове, породице и куће да би дошли да ратују у БиХ је обична будала. Дакле, драге комшије, ратовали сте против нас - Срба рођених у БиХ. Ратовали сте јер сте се оглушили о нашу вољу да заједно уредимо простор на ком смо сви рођени. Изазвали сте грађански рат, прошли сте како сте прошли, време је да престанете да кмечите, лажете и глумите. Уживели сте се у улогу жртве, а то није добро по ментално здравље.

Name

никола

26.01.2017 13:35

@драгане Хало цовеце @хм говори о томе да су данас, јануара 2017 СНСД и ХДЗ везали заставе, а ти као одговор прицас о рату и Босни из 1`992-95 ??

Name

ре хм

26.01.2017 14:01

Тачно тако, лијепо поређење.

Name

Мрки

26.01.2017 11:25

Политицари да се не мијесају у судство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

26.01.2017 11:43

Одје је баш проблем у томе што је то политички захтјев Бакира Изетбеговића, који опет иде на руку Додику да лове националне поене. Када је био својевремено Живко Радишић као Додиков човјек био је прегласан у Предсједништву БиХ, али није уложио витални национални интерес, а могао је. И зауставити цијели процес. Иванић треба сада да уради тако, уколико то дође на Предсједништво. Ако се нађе други канал да се тужба активира, онда нека се наоружају Бакирови млади муслимани и Додикови пензионери, па ко побједи. Немамо шта изгубити!

Name

хм

26.01.2017 12:31

шта кажеш др ? да због добросусједски односа и ПОЛИТИКЕ не треба тражити правду на суду? е мени такав "добар" сусјед и добросусједски односи засновани на политичком договору не требају.. добросусједски односи се граде на темељу правде и правичности..признања грешака, али и опроста.. ево нпр. кад би данашње вође признале оно што се десило, изразиле бар минимум жаљења и кајања.. иако би то опет било тешко учинити, сигуран сам да би дошло и до опроста, помирења..али оног искреног, правог...а не лажног (до којег може довести политичка нагодба)! ...ако неко мисли да сам му ја лично учинио неко зло слободно нека ме тужи ..и тачка.. то је његово право.. а суд нека на основу доказа утврди јесам ли, или нисам крив.

Name

ре хм

26.01.2017 13:27

Па правда је тражена и суд је рекао да није било агресије Србије на БиХ. До када ћемо трпити СДА авантуре. Кад им не иде они пребаце неки ''проблем'' у алију комшијама. То се догађа пред сваке изборе. Само што је Бакир нешто поранио. Престаните стално кмечати и одржавати лажни мит о само вашој жртви. Други су сами себе поубијали, попалили и опљачкали.

Name

Ре

26.01.2017 14:08

Браво хм

Name

@ хм

26.01.2017 14:09

Поштено збориш .

Name

Драган

26.01.2017 11:56

Да ја теби нешто објасним, земљаче. Вас нико из Србије није нападао. То што су вас ваши медији лагали о 'тисућама ћетника из Србије', то је друже било да се прикрије неспособност ваше тзв. армије. Ви сте ратовали против нас, Срба рођених у БиХ. Што је официрског кадра дошло из Србије, сви су они рођени у БиХ. Моја бригада је имала близу седам хиљада бораца. Знаш ли колико је у њој било Србијанаца? Можда десет добровољаца. У сваком случају, више сте ви имали бораца из исламских земаља, него ми из Србије. Ред је да сконтате да је рат био грађански, да ја рођен у БиХ не могу бити агресор на своју дедовину. Да је вас Србија напала, пријатељу, не би остао ни камен на камену. Од маја '92. се ми носимо са вама, а '94. смо добили санкције од те исте Србије. Међу собом смо се зезали: "Дабогда те Србија и Русија бранили".

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

26.01.2017 12:08

Ако је Србија недузна засто она не поднесе контра тузбу да сапере љагу са себе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.01.2017 12:22

Какву контра тужбу? О чему ти причаш? Суд је, недвосмислено, утврдио да СР Југославија није извршила агресију на БиХ. Ово што сад бакир таласа је за вашу интерну употребу, пошто се Бакиру странка распада. Иначе, мене чуди да њега толико тресе ПТСП, па се стално на рат враћа и има неке фикције у глави, обзиром да барута нигде омирисао није. Платите ви њему лечење, севап је.

Name

зумба

26.01.2017 12:30

Србија је уцествовала у ратовима од Словеније до Косова.Ратни ветерани у Србији који су се борили на разним странама,њих неколико хиљада Тузе Србију домацим и медјународним судовима у вези пензија.

Name

ре Драгане

26.01.2017 13:09

Драгане Драгане много лупетас а не знас ниста. Одакле си и са које суме? Немој да лупас и прицас поготово јер ми се цини да ниси уопсте овдје код нас.

Name

ре зумба

26.01.2017 13:21

Слијеп си од мржње према Србима и Србији па тврдиш нешто што је само лаж и ништа више. У вријеме сецесије Словеније, још увијек је постојала држава која се звала Социјалистичка Федеративна Република Југославија. ЈНА је била уставна категорија поменуте државе чији су се ефективи налазили на цијелој територији те државе. Поредити те догађаје са, како ти кажеш ратом Србије против Косова и Метохије, је опет сљепило изазвано мржњом. Србија је на Косову и Метохији успостављала уставни поредак и штитила свој сувенеритет и територију, која јој је, нажалост, отета вољом ''великих сила''. Један ви аршин имате када се помиње одцјепљене Републике Српске од бих, а други кад јсе Косово и Метохија на насилан начин, уз помоћ САД-а и других свјетских ђилкоша, одцјепило од Србије. Објасни ми ко је извршио агресију на Аутономну област Западна Босна, кад сви знамо да су се тамо крваво обрачунавали муслимани између себе.

Name

Ре.Драган

26.01.2017 13:11

И ти сам невјерујес у такву твоју глупост написану. Промјени висе терапију

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.01.2017 14:08

И онда неко поздравља сусрет Вучић-Звиздић у Београду.Доста више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креле

26.01.2017 15:45

Чуј...Србија није умијешана ...она је само помагала Србе у БиХ.

Name

ре креле

26.01.2017 16:46

Чуј Турска није умјешана, она је само помагала муслимане као и већина исламских земаља. Долазили муџахедини, новац, опрема, оружје и све што је потребно за рат. Е то је по теби уреду, а што је Србија чинила за Србе то је агресија. Па дај једном гледајте ствари реално и без мржње.

Name

Хити

26.01.2017 19:17

Не контам чему толики страх Срба у вези оптужнице ?? Ако није Србија уцествовала у рату у БиХ чему толики страх и опирање тој оптузници?? Неко рече да су "само" војници и официри који су родјени и били у ЈНА учествовали у рату на територији БиХ? Па нек се доказе ако је тако и пасце оптузница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хити

26.01.2017 19:30

Поново покретање тужбе је могуће само ако су створени услове за то тј. ако су надјени нови докази.Без тога није могуће поново подићи оптузницу. Ти нови докази долазе од судјења Р.Карадзицу који је рекао висе него сто је требао.Истину треба истјерати до краја тек тада мозе доци помирење. И истину треба истјерати не због нас живих него оних који су настрадали .Заслузују ! То је најмање сто можемо за њих учинити ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хм

27.01.2017 10:48

Треба Србија покренут тузбу против терористицке тзв армије бих јер су напали јос тада регуларну ЈНА.Сто знаци да 92 у том периоду је само једна војска и то јна била лагална

ОДГОВОРИТЕ