Revizija tužbe ne bi koristila nikome

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bošnjački političari neće uspjeti u namjeri da pokrenu reviziju tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde i da bi bilo bolje da to i ne pokušavaju.

Republika Srpska 26.01.2017 | 12:12
Revizija tužbe ne bi koristila nikome
“Mislim da oni u tome neće uspjeti i bolje bi bilo i ne pokušavati”, rekao je Ivanić novinarima u Beogradu, precizirajući da konkretno misli na lidera SDA Bakira Izetbegovića i druge bošnjačke političare.

Na pitanje kako se to može “progurati”, Ivanić je rekao da bošnjački predstavnici jedino formalno-pravno mogu da se pozovu na neku odluku od prije deset godina, pa da isti agent koji ih je zastupao ima pravo to da uradi, ali smatra da je to potpuno pravno neodrživo i nelogično.

Što se tiče odnosa Beograda i Sarajeva, Ivanić kaže da nema pretjerano mnogo optimizma, jer ima puno stvari koje ih opterećuju.

On je dodao da je nedavna posjeta delegacije Savjeta ministara BiH Beogradu bila veoma uspješna i da je to bila pozitivna stvar u obilju negativnih vijesti u regionu.

Ivanić je ocijenio da nad tim odnosima “vise i neke nove tenzije”, a jedna od mogućih je nastojanje jednog dijela političara u BiH, prije svega bošnjačkih, da obnove tužbu protiv Srbije za genocid.

On je rekao da se tome protivi, kao i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i iz reda hrvatskog.

“Mislim da bi to mogao da bude novi uvod u krizu, koji nikome ne bi trebalo da koristi”, upozorio je Ivanić.

On ističe da je vrlo jasno stavio do znanja da BiH ne stoji iza jednog takvog pokušaja i podsjetio da je još prošle godine poslao pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u kojem je naveo da oko revizije tužbe nema saglasnosti.

“Vidjećemo šta će biti rezultat”, rekao je Ivanić, koji u Beogradu učestvuje na regionalnom skupu o turizmu.

(Srna)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

hm

26.01.2017 11:22

Ne tako davno dvojica komšija su bili u svađi, došlo je i do sukoba između njih, ..u kojem je jedan od njih prešao u dvorište drugog, uzeo oružje i ubio mu članove porodice... nakon određenog vremena, ponovo su se sreli i razgovarali... Kaže onaj što mu je porodica ubijena, čuj komšija, podnijet ću tužbu protiv tebe zbog onog što si mi uradio! a ovaj mu odgovara: ako to uradiš, to ću smatrati kao zabijanje prsta u oko... i to će biti prepreka da ubuduće imamo dobrosusjedske odnose.

ODGOVORITE
Name

Pricas bajke

26.01.2017 11:28

I, sta je bilo kada si se probudio ??

Name

ре хм

26.01.2017 11:57

Кад ћеш сватити да смо ми Срби у тзв.бих ратовали против свезаних застава вас и хрвата, а потом је био плеј офф, илити сви против свих, па и муслиман против муслимана у западној Крајини. Упорно провлачите причу о некаквој агресији Србије на тзв. бих, које није било и нема суда у свијету који ће то доказати. Србија је помагала Србе у тзв. бих у борби за опстанак на вјековним својим огњиштима и то је природно, таман толико колико су муслимане помагали већина из исламског свијета. Још једна битна чињеница се занемарује а то је да је тзв. бих, извршила насилну сецесију из СФРЈ. До повлачења ЈНА из тзв. бих, једина легална оружана сила је била ЈНА а не зелене беретке, патриотска лига итд.

Name

hm

26.01.2017 12:23

Evo baš danas ti je Predsjednik RS svezao zastavu sa onima čija matična stranka postavlja spomen ploče po Jasenovcu, mjestu gdje je zločinačka NDH-a počinila genocid nad Srbima..

Name

Dragan

26.01.2017 12:48

Za hm: Vi Bošnjaci nikako da shvatite da vas Srbija nikad nije napala. Svi vojnici koji su došli iz Srbije su bili oficiri, podoficiri, vojnici ili građanska lica, koja su se u momentu raspada SFRJ našla u službi u JNA a rođena su na prostorima Socijalističke Republike BiH. Svako ko veruje u to da su hiljade Srba rođenih u Srbiji napuštali svoje poslove, porodice i kuće da bi došli da ratuju u BiH je obična budala. Dakle, drage komšije, ratovali ste protiv nas - Srba rođenih u BiH. Ratovali ste jer ste se oglušili o našu volju da zajedno uredimo prostor na kom smo svi rođeni. Izazvali ste građanski rat, prošli ste kako ste prošli, vreme je da prestanete da kmečite, lažete i glumite. Uživeli ste se u ulogu žrtve, a to nije dobro po mentalno zdravlje.

Name

nikola

26.01.2017 13:35

@dragane Halo covece @hm govori o tome da su danas, januara 2017 SNSD i HDZ vezali zastave, a ti kao odgovor pricas o ratu i Bosni iz 1`992-95 ??

Name

re hm

26.01.2017 14:01

Tačno tako, lijepo poređenje.

Name

Mrki

26.01.2017 11:25

Politicari da se ne mijesaju u sudstvo!

ODGOVORITE
Name

dr

26.01.2017 11:43

Odje je baš problem u tome što je to politički zahtjev Bakira Izetbegovića, koji opet ide na ruku Dodiku da love nacionalne poene. Kada je bio svojevremeno Živko Radišić kao Dodikov čovjek bio je preglasan u Predsjedništvu BiH, ali nije uložio vitalni nacionalni interes, a mogao je. I zaustaviti cijeli proces. Ivanić treba sada da uradi tako, ukoliko to dođe na Predsjedništvo. Ako se nađe drugi kanal da se tužba aktivira, onda neka se naoružaju Bakirovi mladi muslimani i Dodikovi penzioneri, pa ko pobjedi. Nemamo šta izgubiti!

Name

hm

26.01.2017 12:31

šta kažeš dr ? da zbog dobrosusjedski odnosa i POLITIKE ne treba tražiti pravdu na sudu? e meni takav "dobar" susjed i dobrosusjedski odnosi zasnovani na političkom dogovoru ne trebaju.. dobrosusjedski odnosi se grade na temelju pravde i pravičnosti..priznanja grešaka, ali i oprosta.. evo npr. kad bi današnje vođe priznale ono što se desilo, izrazile bar minimum žaljenja i kajanja.. iako bi to opet bilo teško učiniti, siguran sam da bi došlo i do oprosta, pomirenja..ali onog iskrenog, pravog...a ne lažnog (do kojeg može dovesti politička nagodba)! ...ako neko misli da sam mu ja lično učinio neko zlo slobodno neka me tuži ..i tačka.. to je njegovo pravo.. a sud neka na osnovu dokaza utvrdi jesam li, ili nisam kriv.

Name

re hm

26.01.2017 13:27

Pa pravda je tražena i sud je rekao da nije bilo agresije Srbije na BiH. Do kada ćemo trpiti SDA avanture. Kad im ne ide oni prebace neki ''problem'' u aliju komšijama. To se događa pred svake izbore. Samo što je Bakir nešto poranio. Prestanite stalno kmečati i održavati lažni mit o samo vašoj žrtvi. Drugi su sami sebe poubijali, popalili i opljačkali.

Name

Re

26.01.2017 14:08

Bravo hm

Name

@ hm

26.01.2017 14:09

Pošteno zboriš .

Name

Dragan

26.01.2017 11:56

Da ja tebi nešto objasnim, zemljače. Vas niko iz Srbije nije napadao. To što su vas vaši mediji lagali o 'tisućama ćetnika iz Srbije', to je druže bilo da se prikrije nesposobnost vaše tzv. armije. Vi ste ratovali protiv nas, Srba rođenih u BiH. Što je oficirskog kadra došlo iz Srbije, svi su oni rođeni u BiH. Moja brigada je imala blizu sedam hiljada boraca. Znaš li koliko je u njoj bilo Srbijanaca? Možda deset dobrovoljaca. U svakom slučaju, više ste vi imali boraca iz islamskih zemalja, nego mi iz Srbije. Red je da skontate da je rat bio građanski, da ja rođen u BiH ne mogu biti agresor na svoju dedovinu. Da je vas Srbija napala, prijatelju, ne bi ostao ni kamen na kamenu. Od maja '92. se mi nosimo sa vama, a '94. smo dobili sankcije od te iste Srbije. Među sobom smo se zezali: "Dabogda te Srbija i Rusija branili".

ODGOVORITE
Name

zumba

26.01.2017 12:08

Ako je Srbija neduzna zasto ona ne podnese kontra tuzbu da sapere ljagu sa sebe?

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.01.2017 12:22

Kakvu kontra tužbu? O čemu ti pričaš? Sud je, nedvosmisleno, utvrdio da SR Jugoslavija nije izvršila agresiju na BiH. Ovo što sad bakir talasa je za vašu internu upotrebu, pošto se Bakiru stranka raspada. Inače, mene čudi da njega toliko trese PTSP, pa se stalno na rat vraća i ima neke fikcije u glavi, obzirom da baruta nigde omirisao nije. Platite vi njemu lečenje, sevap je.

Name

zumba

26.01.2017 12:30

Srbija je ucestvovala u ratovima od Slovenije do Kosova.Ratni veterani u Srbiji koji su se borili na raznim stranama,njih nekoliko hiljada Tuze Srbiju domacim i medjunarodnim sudovima u vezi penzija.

Name

re Dragane

26.01.2017 13:09

Dragane Dragane mnogo lupetas a ne znas nista. Odakle si i sa koje sume? Nemoj da lupas i pricas pogotovo jer mi se cini da nisi uopste ovdje kod nas.

Name

re zumba

26.01.2017 13:21

Slijep si od mržnje prema Srbima i Srbiji pa tvrdiš nešto što je samo laž i ništa više. U vrijeme secesije Slovenije, još uvijek je postojala država koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. JNA je bila ustavna kategorija pomenute države čiji su se efektivi nalazili na cijeloj teritoriji te države. Porediti te događaje sa, kako ti kažeš ratom Srbije protiv Kosova i Metohije, je opet sljepilo izazvano mržnjom. Srbija je na Kosovu i Metohiji uspostavljala ustavni poredak i štitila svoj suveneritet i teritoriju, koja joj je, nažalost, oteta voljom ''velikih sila''. Jedan vi aršin imate kada se pominje odcjepljene Republike Srpske od bih, a drugi kad jse Kosovo i Metohija na nasilan način, uz pomoć SAD-a i drugih svjetskih đilkoša, odcjepilo od Srbije. Objasni mi ko je izvršio agresiju na Autonomnu oblast Zapadna Bosna, kad svi znamo da su se tamo krvavo obračunavali muslimani između sebe.

Name

Re.Dragan

26.01.2017 13:11

I ti sam nevjerujes u takvu tvoju glupost napisanu. Promjeni vise terapiju

ODGOVORITE
Name

007

26.01.2017 14:08

I onda neko pozdravlja susret Vučić-Zvizdić u Beogradu.Dosta više.

ODGOVORITE
Name

Krele

26.01.2017 15:45

Čuj...Srbija nije umiješana ...ona je samo pomagala Srbe u BiH.

Name

re krele

26.01.2017 16:46

Čuj Turska nije umješana, ona je samo pomagala muslimane kao i većina islamskih zemalja. Dolazili mudžahedini, novac, oprema, oružje i sve što je potrebno za rat. E to je po tebi uredu, a što je Srbija činila za Srbe to je agresija. Pa daj jednom gledajte stvari realno i bez mržnje.

Name

Hiti

26.01.2017 19:17

Ne kontam čemu toliki strah Srba u vezi optužnice ?? Ako nije Srbija ucestvovala u ratu u BiH čemu toliki strah i opiranje toj optuznici?? Neko reče da su "samo" vojnici i oficiri koji su rodjeni i bili u JNA učestvovali u ratu na teritoriji BiH? Pa nek se dokaze ako je tako i pasce optuznica...

ODGOVORITE
Name

Hiti

26.01.2017 19:30

Ponovo pokretanje tužbe je moguće samo ako su stvoreni uslove za to tj. ako su nadjeni novi dokazi.Bez toga nije moguće ponovo podići optuznicu. Ti novi dokazi dolaze od sudjenja R.Karadzicu koji je rekao vise nego sto je trebao.Istinu treba istjerati do kraja tek tada moze doci pomirenje. I istinu treba istjerati ne zbog nas živih nego onih koji su nastradali .Zasluzuju ! To je najmanje sto možemo za njih učiniti ..

ODGOVORITE
Name

re hm

27.01.2017 10:48

Treba Srbija pokrenut tuzbu protiv teroristicke tzv armije bih jer su napali jos tada regularnu JNA.Sto znaci da 92 u tom periodu je samo jedna vojska i to jna bila lagalna

ODGOVORITE