Најчешћи симптоми недостатка гвожђа у организму

Увек пратите сигнале које вам тело шаље. Ово су најчешћи симптоми недостатка гвожђа у организму.

Здравље 26.01.2017 | 09:05
Најчешћи симптоми недостатка гвожђа у организму
Непрестани умор и задиханост

Ако се брзо и нагло задишете током свакодневних активности као што су ходање, кућни послови или вежбање, могуће је да вашем организму можда фали гвожђе. Наша тела користе гвожђе за производњу хемоглобина који се налази у црвеним крвним зрнцима, заслужним за пренос кисеоника. Мањак кисеоника у крви доводи до осећаја непрестаног умора.

Лоша концентрација

Ако сте приметили да вам је концентрација лоша и тешко обављате све свакодневне обвезе које сте раније могли да радите, могуће је да проблем лежи у смањеној количини гвожђа у организму.

Равнодушност

Један од могућих симптома недостатка гвожђа може да буде и безвољност и потиштеност. Ако приметите промене расположења и емоција, и немате воље за ствари у којима иначе уживате, обавезно проверите крвну слику.

Бледа кожа

Бледа кожа може да буде показатељ смањене количине гвожђа. Бедило коже проузроковано је слабом циркулацијом крви и смањеним бројем црвених крвних зрнаца.

Мање енергије и лошија кондиција

Мањак гвожђа смањује физичку способност и издржљивост организма. Ако редовито вежбате, сигурно ћете приметити давам физичка активност постаје исувише напорна.

Болови у мишићима

Ако након дужег ходања или тренинга осећате снажне болове у мишићима, а нисте радили ништа што иначе не радите, можда вам тело поручује да му фали гвожђа. Такво стање успорава опоравак мишића.

Ломљиви нокти

Када нокти нису чврсти као што су некад били, лако се ломе и удубљени су, право је време да урадите анализу крвне слике јер је могуће да имате мањак гвожђа у организму.

Честе болести

Ако целу зиму проводите прехлађени и с разним упалама, и често патите од болести дисајних органа, разлог за то може да буде недостатк гвожђа.

Боја урина

Ако током мокрења приметите да је боја урина прилично другачија, одмах закажите преглед код лекара. Када организму фали гвожђа, урин постаје ружичаст или чак црвен.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фе

26.01.2017 14:12

Ако има висе зељеза у крви-ста је то??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

11.02.2017 12:56

Тоје највазније сваки дан уносити храну која посједује гвоздје.

ОДГОВОРИТЕ