Најбољи и најгори психолошки савјети

Из године у годину, једна индустрија цвета. Како је нама горе, њој је боље. Иронично, реч је о индустрији за самопомоћ која користи наше слабости нудећи решења за све што нам фали.

Занимљивости 26.01.2017 | 09:00
Најбољи и најгори психолошки савјети
Немате дечка? Прочитајте како га наћи за 30 дана. Шеф вас малтретира? Сазнајте како у три корака да дођете до посла из снова. Усамљени сте? Уз помоћ 5 лекција научите да заволите себе како би вас волели и други.

Милијарде долара троше људи широм света на књиге, семинаре, тренинге, сеансе са животним тренерима, а пре свега на наду да ће им бити боље. Није ни чудо онда да су се у овој индустрији обрели многи шарлатани решени да на брзину зараде новац понављајући фразе које ће нам, уверавају, променити живот. Зато није на одмет опрезан приступ ауторима за самопомоћ, а неке заблуде разрешава и наука која је доказала шта је нетачно, а који приступ нам може помоћи.

Замислите успех и он ће доћи - НЕТАЧНО

Пре неколико година, свет је освојила књига "Тајна" у којој смо, између осталог, сазнали да светом влада закон привлачења и да ако само довољно дуго размишљамо о нечему, универзум ће се покренути и добићемо то што желимо. И замишљали смо - нови ауто, савршен посао, пут око света. Али, супротно закону, позитивне мисли нису уродиле таквим исходом и ето нас у аутомобилу "на самрти", труцкамо се ка старом послу, а пут око света је једнако неостварив као и кад смо први пут на њега помислили. За поклонике теорије о визуализацији успеха као путу ка његовом остварењу то је изненађење, али за науку није. Што више фантазирамо о нечему, више задовољства имамо из тих маштарија и мање мотивације да их претворимо у реалност. И то важи у свим областима, од посла до упознавања партнера. Бројне студије су доказале да људи који су склонији фантазијама о успеху зарађују мање и ређе се пријављују на огласе за посао. Закључак: до успеха се не долази позитивним мислима, већ делима.

 Фокусирајте се на данашњи тренутак - ТАЧНО

 Једна од највећих грешака коју готово сви правимо је размишљање о прошлости и усмереност на будућност. Фокусираност на садашњи тренутак је оправдан савет стручњака за самопомоћ јер доказано смањује стрес и депресију. Такође, продуктивнији смо кад мисли не лутају у прошлост и будућност, а присутност омогућава да нам не промакну важни и лепи догађаји, од једноставног заласка сунца до лепог разговара са ближњима.

Лакше остварујемо циљеве ако другима откријемо планове - НЕТАЧНО

 Сигурно сте чули савете да је први корак ка остављању цигарета, мршављењу или завршетку факултета после 10-огодишње паузе, информисање ближњих о новој/старој одлуци. Али, наука каже да нас дељење циљева са пријатељима заправо чини мање мотивисаним да наумљено остваримо. Експеримент са студентима показао је да кад други знају за наше планове, мање радимо на томе да их остваримо. Парадоксално, то нас чини лењима. За ову појаву треба да "захвалимо" мозгу који нас вара јер кад свету објавимо своје планове, имамо исти осећај признања као и када бисмо заиста остварили планирано. За већину људи, тај наговештај постигнућа је довољан због чега одустају од спровођења у дело зацртаног јер су свесни да то изискује труд.

Будите захвални за све добро у животу - ТАЧНО

 Када смо заиста свесни онога што имамо, од здравља, преко породице, до посла, више ценимо све оно што смо до тада узимали здраво за готово. Студије потврђују да су захвални људи срећнији, саосећајнији, оптимистичнији, имају више животне радости и енергије, мање су усмерени на материјално, па су тако и мање незадовољни јер немају нови телефон, аутомобил и све оно што је постало императив у потрошачком друштву. Такође, мање су склони депресији, анксиозности, зависти и болестима. Због свега тога, савет да редовно изражавамо захвалност, има смисла. А, то можемо радити писмено, у форми дневника или усмено, тако што ћемо се свако вече или јутро у мислима захвалити на благодетима.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар