Субвенције стижу! Када ће - не зна се

Млади и млади брачни парови у Републици Српској су посљедњу субвенцију каматних стопа за стамбене кредите примили за децембар 2015.

Република Српска 26.01.2017 | 07:26
Субвенције стижу! Када ће - не зна се
Влада Републике Српске је цијелу прошлу годину кубурила са исплатом ових субвенција. Након дужег времена, у августу прошле године, таман пред локалне изборе, исплаћене су три субвенције одједном - за септембар, октобар и новембар 2015. године.

"Недуго затим је исплаћена субвенција за децембар исте године и од тада нисмо добили ништа", каже М.Б, један од корисника субвенције.

У Министарству породице омладине и спорта Републике Српске кажу да је за подршку при исплати стамбених кредита младима, за прошлу годину одобрено 1,5 милиона КМ.

"Ми смо испунили своје обавезе, а динамика исплате је у надлежности Министарства финансија, од којег смо затражили ургентно пуштање одобрених дознака", кажу у Министарсту породице, омладине и спорта.

Додају да им је Министарство финансија ставило на располагање готово укупан износ субвенција за 2016. годину, па се очекује и ретроактивна исплата за првих шест месеци, а могуће и за читаву 2016. годину.

У Министарству породице, омладине и спорта кажу да ће се овај вид подршке наставити.

"Ове године за субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе брачне парове планирано је 1,6 милиона КМ, а конкурс за субвенционисање расписаћемо, према процјени, до краја фебруара", наводе у Министарству.

Напомињу да се право на субвенцију не може оспорити, као и да се деси да се некад исплате и за неколико мјесеци ретроактивно.

"Нагласак се ставља на то да се право оствари на укупан период отплате стамбеног кредита, који је у већини случајева 20 година, а не на мјесечну динамику", кажу у Министарству.

Програм субвенционисања каматних стопа траје од 2008. године, од када је одобрено 5,8 милиона КМ за 2.773 субвенција. У Омладинском савјету Републике Српске кажу да им се млади жале због кашњења субвенција, с обзиром на тешку економску ситуацију.

"За утјеху је то да ће све субвенције, онима који имају рјешења, бити исплаћене ретроактивно", каже Данијела Топић, предсједница ОСРС.

Стамбени кредити

Првобитно су се појавиле информације да су субвенције каматних стопа за стамбене кредите укинуте за ову годину, али су након консултација за омладинским организацијама враћене у децембру прошле године.

Млади и млади брачни парови се, након добијања стамбеног кредита Инвестиционо развојне банке, обраћају Министарству породице, омладине и спорта са захтевом за субвенционисање један одсто каматне стопе на одобрени кредит.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ликвидност Нула

26.01.2017 07:17

Субвенције стизу када ММФ исплати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.01.2017 08:16

Тако је, то је само један сегмент ММФ кредита, цијела стаклара прима плату на кредит, а када излазе у 15 сати службеници-е се понашају као менаџери најмоћније свјетске корпораиције а уствари иза те лажне слике се крије гола биједа.

Name

Ре

26.01.2017 08:25

Зна се ко треба одобрит паре од ММФа,а видим да бас не зуре у федерацији.