Subvencije stižu! Kada će - ne zna se

Mladi i mladi bračni parovi u Republici Srpskoj su posljednju subvenciju kamatnih stopa za stambene kredite primili za decembar 2015.

Republika Srpska 26.01.2017 | 07:26
Subvencije stižu! Kada će - ne zna se
Vlada Republike Srpske je cijelu prošlu godinu kuburila sa isplatom ovih subvencija. Nakon dužeg vremena, u avgustu prošle godine, taman pred lokalne izbore, isplaćene su tri subvencije odjednom - za septembar, oktobar i novembar 2015. godine.

"Nedugo zatim je isplaćena subvencija za decembar iste godine i od tada nismo dobili ništa", kaže M.B, jedan od korisnika subvencije.

U Ministarstvu porodice omladine i sporta Republike Srpske kažu da je za podršku pri isplati stambenih kredita mladima, za prošlu godinu odobreno 1,5 miliona KM.

"Mi smo ispunili svoje obaveze, a dinamika isplate je u nadležnosti Ministarstva finansija, od kojeg smo zatražili urgentno puštanje odobrenih doznaka", kažu u Ministarstu porodice, omladine i sporta.

Dodaju da im je Ministarstvo finansija stavilo na raspolaganje gotovo ukupan iznos subvencija za 2016. godinu, pa se očekuje i retroaktivna isplata za prvih šest meseci, a moguće i za čitavu 2016. godinu.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta kažu da će se ovaj vid podrške nastaviti.

"Ove godine za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade bračne parove planirano je 1,6 miliona KM, a konkurs za subvencionisanje raspisaćemo, prema procjeni, do kraja februara", navode u Ministarstvu.

Napominju da se pravo na subvenciju ne može osporiti, kao i da se desi da se nekad isplate i za nekoliko mjeseci retroaktivno.

"Naglasak se stavlja na to da se pravo ostvari na ukupan period otplate stambenog kredita, koji je u većini slučajeva 20 godina, a ne na mjesečnu dinamiku", kažu u Ministarstvu.

Program subvencionisanja kamatnih stopa traje od 2008. godine, od kada je odobreno 5,8 miliona KM za 2.773 subvencija. U Omladinskom savjetu Republike Srpske kažu da im se mladi žale zbog kašnjenja subvencija, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju.

"Za utjehu je to da će sve subvencije, onima koji imaju rješenja, biti isplaćene retroaktivno", kaže Danijela Topić, predsjednica OSRS.

Stambeni krediti

Prvobitno su se pojavile informacije da su subvencije kamatnih stopa za stambene kredite ukinute za ovu godinu, ali su nakon konsultacija za omladinskim organizacijama vraćene u decembru prošle godine.

Mladi i mladi bračni parovi se, nakon dobijanja stambenog kredita Investiciono razvojne banke, obraćaju Ministarstvu porodice, omladine i sporta sa zahtevom za subvencionisanje jedan odsto kamatne stope na odobreni kredit.

(EuroBlic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Likvidnost Nula

26.01.2017 07:17

Subvencije stizu kada MMF isplati..

ODGOVORITE
Name

re

26.01.2017 08:16

Tako je, to je samo jedan segment MMF kredita, cijela staklara prima platu na kredit, a kada izlaze u 15 sati službenici-e se ponašaju kao menadžeri najmoćnije svjetske korporaicije a ustvari iza te lažne slike se krije gola bijeda.

Name

Re

26.01.2017 08:25

Zna se ko treba odobrit pare od MMFa,a vidim da bas ne zure u federaciji.