Политичка корупција препрека развоју БХ

БиХ се према Индексу перцепције корупције, који мјери и истражује Транспаренцy Интернатионал, налази на 83. мјесту од укупно 176 земаља. То је показатељ да је БиХ и даље на опасном путу гдје је кључни проблем екстремна присутност политичке корупције.

Босна и Херцеговина 25.01.2017 | 22:01
Политичка корупција препрека развоју БХ
Ове године БиХ је добила оцјену 39, на скали од 0 до 100, гдје нула представља највиши ниво перципиране корупције у јавном сектору, док 100 представља најнижи ниво корупције.

БиХ је на 83. мјесту од укупно 176 земаља укључених у истраживање и у посљедњих пет година није направила никакав напредак. У Транспаренсију сматрају да је највећи проблем у БиХ политичка корупција.

Уколико нема напретка у пољу сузбијања корупције, у БиХ се не може очекивати ни напредак у било којој другој реформској области.

Излаз из овакве ситуације мора се тражити на нивоу политичког система, које се односи на реформисање начина функционисања политичких партија.

Позицију на листи Индекса перцепције корупције за 2016. годину БиХ дијели са Албанијом, а и даље се налази испод Хрватске, Црне Горе, те Србије која се нашла на 72. мјесту.

Лошије од БиХ су Македонија која је највише назадовала у региону, те такозвано Косово које је добило оцјену 36 и заузело 95. мјесто.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

25.01.2017 21:24

Систем су подесили за себе. Сви алати су у њиховим рукама, они постављају кадрове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедомир

26.01.2017 05:48

Дзабе им је све то: Папак остаје Папак.

Name

коментар

25.01.2017 22:14

Каква политичка корупција, државу убија финансијска корупција. Нису дилови који се дешавају у РС-ој са кумовима и пријатељима политичка корупција, мислим на градњу зграде владе, на давање пара из ИРБ-а, на ко фол кредите за виле на Дедињу код Павловић банке и доста сличног, то је класична финансијска корупција и пљачка. И у Федерацији је слично, и зато слушамо небулозе подгојених политичара које причају гладном, болесном, крезавом и пониженом народу.

ОДГОВОРИТЕ