Politička korupcija prepreka razvoju BH

BiH se prema Indeksu percepcije korupcije, koji mjeri i istražuje Transparency International, nalazi na 83. mjestu od ukupno 176 zemalja. To je pokazatelj da je BiH i dalje na opasnom putu gdje je ključni problem ekstremna prisutnost političke korupcije.

Bosna i Hercegovina 25.01.2017 | 22:01
Politička korupcija prepreka razvoju BH
Ove godine BiH je dobila ocjenu 39, na skali od 0 do 100, gdje nula predstavlja najviši nivo percipirane korupcije u javnom sektoru, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

BiH je na 83. mjestu od ukupno 176 zemalja uključenih u istraživanje i u posljednjih pet godina nije napravila nikakav napredak. U Transparensiju smatraju da je najveći problem u BiH politička korupcija.

Ukoliko nema napretka u polju suzbijanja korupcije, u BiH se ne može očekivati ni napredak u bilo kojoj drugoj reformskoj oblasti.

Izlaz iz ovakve situacije mora se tražiti na nivou političkog sistema, koje se odnosi na reformisanje načina funkcionisanja političkih partija.

Poziciju na listi Indeksa percepcije korupcije za 2016. godinu BiH dijeli sa Albanijom, a i dalje se nalazi ispod Hrvatske, Crne Gore, te Srbije koja se našla na 72. mjestu.

Lošije od BiH su Makedonija koja je najviše nazadovala u regionu, te takozvano Kosovo koje je dobilo ocjenu 36 i zauzelo 95. mjesto.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

25.01.2017 21:24

Sistem su podesili za sebe. Svi alati su u njihovim rukama, oni postavljaju kadrove.

ODGOVORITE
Name

Cedomir

26.01.2017 05:48

Dzabe im je sve to: Papak ostaje Papak.

Name

komentar

25.01.2017 22:14

Kakva politička korupcija, državu ubija finansijska korupcija. Nisu dilovi koji se dešavaju u RS-oj sa kumovima i prijateljima politička korupcija, mislim na gradnju zgrade vlade, na davanje para iz IRB-a, na ko fol kredite za vile na Dedinju kod Pavlović banke i dosta sličnog, to je klasična finansijska korupcija i pljačka. I u Federaciji je slično, i zato slušamo nebuloze podgojenih političara koje pričaju gladnom, bolesnom, krezavom i poniženom narodu.

ODGOVORITE