Интервју - Миленко Савовић: Људи су данас бијесни...!

Некадашњи кошаркаш Партизана, потом спортски директор Миленко Савовић у интервјуу "Недељнику" присетио се славних дана црно-белих, сарадњи са Кићановићем, Жељком Обрадовићем, дотакао се актуелних тема...

Кошарка 29.01.2017 | 22:20
Интервју - Миленко Савовић: Људи су данас бијесни...!
Навијачи Партизана су му 80-их година скандирали "Свети Сава". Својевремено, изненадио је све, па и свог тренера, када се на тренингу појавио са офарбаним праменом косе (у розе), јер је желео да прати авангардне трендове...

Миленко Савовић, некадашњи центар Партизана, један је од твораца моћног клуба који је 1992. године постао првак Европе у епској сезони, проведеној у "избеглиштву" у Шпанији због санкција међународне заједнице тадашњој држави.

У интервјуу "Недељнику", Савовић се присетио почетака у Партизану, сарадњи са Драганом Кићановићем и Жељком Обрадовићем, како је својевремено изабрао Партизан, а не Сарајево, иако су његовом оцу претили отказом, а осврнуо се и на актуелне теме, зачињене "ниским навијачким страстима".

"Моје прво сећање на баскет је СП у Љубљани 1970. Играо сам испред зграде. Раде Алексић, отац Срђана Алексића који је убијен јер је бранио муслиманског друга, волео је баскет и почео је да нас тренира. Имали смо припреме у Словенији и било је забрањено да представници клубова комуницирају са играчима. Звони телефон на рецепцији и зову ме да изађем из хотела. Уђем у кола, а у њима седе Ранко Жеравица и Ђорђе Чоловић. Био је то позив да пређем у Партизан. После тога је дошао Шакота са истим предлогом. Вратим се кући и кажем оцу, а он: 'Добро, има времена'. Касније звони телефон, питају ме да ли сам размислио и хајде на зимском распусту да пређем. Појави се тадашњи тренер Босне - Богдан Тањевић и каже ми да рачунају на мене, а имам и два стрица у Сарајеву. Кад су видели да хоћу у Партизан, претили су мом оцу да ће да добије отказ, а он се бранио: 'Не могу да утичем на њега - како он одлучи, тако ће бити'. И дошао сам у Београд, из неке ушушкане сигурности у нови град".

Савовић је био део Партизана и када је била криза, али и када је све "кренуло". За златне дане црно-белих најзаслужнији је легендарни Драган Кићановић.

"Кића је поставио систем који је важио следећих 20 година и на којем је Партизан постао првак Европе. Прво је консолидовао финансијски клуб. Довео је најперспективније младе играче у Србији: Дивца, Паспаља; Сале Ђорђевић је већ био у клубу и за њега се видело одмах да је екстра класа. Касније је и Даниловића је довео. А оставио је пар нас старијих играча. Супер је укомпоновао екипу".

Присетио се Савовић и како је Душко Вујошевић постао тренер...

"Дуле је био помоћник Лалету Лучићу. Играли смо једну утакмицу, био је 20. јануар, знам јер је била Лалетова слава. Губимо од Шибенке с двадесет разлике. На следећи тренинг долази Кића. Он никада није долазио на тренинге. Помислимо: 'Чим је дошао брка, овај је готов'. Каже Кића: 'Синоћ смо код мене имали састанак, решили смо да сменимо Лалета, али немам појма кога да ставимо'. Ја му кажем: 'Шта имаш да доводиш неког у јануару, у полусезони, узми Дулета јер он ионако води тренинге. Питај и Жељка (Обрадовића)'. И тако је Дуле Вујошевић постао тренер и после неколико месеци ми постанемо прваци Југославије. Следеће године, Лига Европе и фајнал фор у Гану. То је била велика школа за касније кад сам постао директор и када смо узели финале у Истанбулу. Имао сам привилегију да радим са најбољим тренерима - од Ранка Жеравице до професора Александра Николића од кога не учиш само баскет већ и живот".

Још је занимљивије како је Жељко Обрадовић именован за тренера Партизана.

"Жељко је требало да буде капитен репрезентације на Европском првенству у Риму. А све се дешава у ноћи пре одласка на то првенство. Жељко и ја седимо у 'Клубу књижевника' са женама на вечери и договарамо се да нађемо клуб у којем ћемо заједно играти следеће сезоне. Ми смо дугогодишњи пријатељи и кумови. Тада није било мобилних телефона и излази келнер из кухиње и каже ми: 'Саво, телефон'. На вези је Кићановић и каже: 'Где сте? Тражимо вас по целом граду. Дођите код мене кући'. Годинама уназад је Кића причао да ће Жељко бити тренер а ја да дођем на његово место. Али нисмо се надали да ће то бити брзо. И одемо и договоримо се с Кићом, али постоји проблем јер Жељко треба да оде на аеродром и каже Дуди Ивковићу да постаје тренер", прича Савовић и наставља:

"Прилазимо аеродрому, уноси се опрема, ми без торби и Дуда пита: 'Где сте ви?'. Каже му Жељко: 'Постао сам тренер Партизана'. На то ће Дуда: 'Ма, 'ајде бре', Али онда угледа Кићу и схвати да је озбиљно. Волео је много Жељка, и честитао му је".

Савовић је исписао најсјајнију страницу Партизанове историје. У првој сезони када је постао директор клуба, Партизан је постао првак Европе 1992. године.

"Почело је баш тешко јер је стигла забрана да играмо у Београду. Потписали смо уговор око телевизијских права, али је било питање где ћемо да играмо? Понудили су нам Шпанци Севиљу, Ла Коруњу или предграђе Мадрида. Рачунам - играмо домаћу лигу, па онда у Шпанији као домаћини, па гостовања. Мислим се где да тренирамо од тих свих путовања? Јефтиније нам је да будемо у Мадриду него да путујемо из Београда. Сви су говорили: 'Немају шансе у Купу шампиона'. Нико није веровао у нас. А ми смо постали везани једни за друге од толиког времена које смо проводили заједно. Било је напорно, али с друге стране, живели смо као породица".

Позната је прича да је легендарни Радивој "Жућко" Кораћ својевремено донео "Битлсе" у Београд. А Савовић је био један од првих панкера у Београду!

"Кад су се појавили панк и 'Нови талас', све сам заборавио и почео сам само то да слушам. Офарбао сам због панка мали прамен косе у црвено. Долазим на тренинг Партизана и тренер ме избаци. Каже ми: 'На шта личиш, човече?!'. Било је дискретно, али морао сам да одсечем тај прамен. Тад ми је било криво због тога".

Осврнуо се и на актуелне теме, вређање српских кошаркаша и тренера...

"Звезда је велики клуб и игра ове сезоне фантастично. С друге стране имамо Жељка Обрадовића који је наш најуспешнији тренер. И онда се у тренутку деси једна лоша епизода. Кад навијачи Партизана скандирају нешто лично против некога из Звезде, то ми такође смета и не правим у томе разлику. Није Жељко играо први пут против Звезде у Београду. Долазио је он и са италијанским и шпанским клубовима, али никада није било овако. Да се не лажемо, никада спорт није био само спорт. Мислим да су људи данас бесни а преко спорта се понекад брже и јасније препозна то стање".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар