Шумари траже већу цијену рада

Чланови Сидикалне организације Шумског газдинства „Панос“ из Вишеграда и Шумске управе "Рудо" најавили су тужбу код надлежног суда против пословодства, како би се, како кажу, испоштовала нарушена права радника.

Република Српска 25.01.2017 | 17:45
Шумари траже већу цијену рада
„Ми смо јасно и гласно рекли да нећемо више радити испод, појединачним и колективним уговором, загарантоване цијене рада ове године од 130 КМ“, рекао је за БН телевизију предсједник Синдикалне организације ове фирме Милан Антић.

Плате радницима од прије двије године обрачунавате су по цијени рада од 117, умјесто 130 КМ.

Они се позивају и на републичку инспекцију рада која је наложила да цијена рада буде како је договорено и прописано.

„Инспекција рада је пресудила у корист радника, а управа предузећа није исплатила разлику између добијене и прописане цијене рада", додао је Антић.

Осим овог, синдикалци траже и исплате плата за новембар и децембар.

Директор Шумског газдинства у Вишеграду Младенка Шипчић тврди да од 2009. године фирма послује са губитком од када је дошло до проблема са продајом црног бора који траје и до сада.

„Као приједлог мјера финансијске консолидације водило се рачуна о уштеди у свим сегментима пословања почевши од трошкова, укључујући и зараде. Од мог именовања плате су исплаћиване редовно са смањеном цијеном рада од 117 КМ, а са неисплаћених пет мјесечних зарада свело се на двије", додала је Шипчићева.

Она објашњава да је нарушена и финансијска равнотежа, па реално не постоје могућности повећање досад исплаћиване цијене рада.

Из Гранског синдиката се прибојавају примјене, како кажу, на брзину донесеног Правилника о раду који ће се примјењивати од нове године.

„Већ од фебруара очекујемо велике стресове у јавном предузећу, пошто тај правилник значајно умањује примања радника по питању топлог оброка и минулог рада", рекао је предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић.

Према овом правилнику плате радника ће бити умањене за око 150 КМ.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Није ми јасно?

25.01.2017 18:01

Ста тразе сумари кад су посјекли сто се посјеции мозе. Код нас у Братунцу сумари покуповали станове ,виле и плацеве на Дедињу. Предјосе у елитно друство.

ОДГОВОРИТЕ