Šumari traže veću cijenu rada

Članovi Sidikalne organizacije Šumskog gazdinstva „Panos“ iz Višegrada i Šumske uprave "Rudo" najavili su tužbu kod nadležnog suda protiv poslovodstva, kako bi se, kako kažu, ispoštovala narušena prava radnika.

Republika Srpska 25.01.2017 | 17:45
Šumari traže veću cijenu rada
„Mi smo jasno i glasno rekli da nećemo više raditi ispod, pojedinačnim i kolektivnim ugovorom, zagarantovane cijene rada ove godine od 130 KM“, rekao je za BN televiziju predsjednik Sindikalne organizacije ove firme Milan Antić.

Plate radnicima od prije dvije godine obračunavate su po cijeni rada od 117, umjesto 130 KM.

Oni se pozivaju i na republičku inspekciju rada koja je naložila da cijena rada bude kako je dogovoreno i propisano.

„Inspekcija rada je presudila u korist radnika, a uprava preduzeća nije isplatila razliku između dobijene i propisane cijene rada", dodao je Antić.

Osim ovog, sindikalci traže i isplate plata za novembar i decembar.

Direktor Šumskog gazdinstva u Višegradu Mladenka Šipčić tvrdi da od 2009. godine firma posluje sa gubitkom od kada je došlo do problema sa prodajom crnog bora koji traje i do sada.

„Kao prijedlog mjera finansijske konsolidacije vodilo se računa o uštedi u svim segmentima poslovanja počevši od troškova, uključujući i zarade. Od mog imenovanja plate su isplaćivane redovno sa smanjenom cijenom rada od 117 KM, a sa neisplaćenih pet mjesečnih zarada svelo se na dvije", dodala je Šipčićeva.

Ona objašnjava da je narušena i finansijska ravnoteža, pa realno ne postoje mogućnosti povećanje dosad isplaćivane cijene rada.

Iz Granskog sindikata se pribojavaju primjene, kako kažu, na brzinu donesenog Pravilnika o radu koji će se primjenjivati od nove godine.

„Već od februara očekujemo velike stresove u javnom preduzeću, pošto taj pravilnik značajno umanjuje primanja radnika po pitanju toplog obroka i minulog rada", rekao je predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović.

Prema ovom pravilniku plate radnika će biti umanjene za oko 150 KM.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nije mi jasno?

25.01.2017 18:01

Sta traze sumari kad su posjekli sto se posjecii moze. Kod nas u Bratuncu sumari pokupovali stanove ,vile i placeve na Dedinju. Predjose u elitno drustvo.

ODGOVORITE