Видео: Правила су правила, али Јокић је заслужио Ол-стар!

Никола Јокић игра на Ол-стар нивоу ове сезоне, али неће добити шансу да заигра на мечу свих звезда НБА лиге у фебруару, што многи сматрају непоштеним.

Кошарка 27.01.2017 | 16:15
Видео: Правила су правила, али Јокић је заслужио Ол-стар!
Српски центар има дабл-дабл просек у последњих двадесетак утакмица, али као релативно ново име у лиги није успео да скупи довољно гласова навијача да се нађе у Њу Орлеансу 19. фебруара.

Можда да је Американац, да закуцава као у видео игрици, да игра за неки тим који је кандидат за завршницу плеј-офа, можда би било место за њега. Овако, води се полемика зашто ни његов тим не верује довољно у њега.

Ентони Дејвис и Демаркус Казинс имају бољу статистику од Јокића, и они ће предводити центарску линију Запада на Ол-стару, заслужено, али... Али Србин своју екипу води ка плеј-офу, док поменути ривали каскају. Осим тога, Јокић игра десетак минута мање по мечу од њих, што није небитан детаљ у статистици.

Љубитељи кошарке су се надали да би тамо могао да се нађе као резерва, али није добио довољно гласова од НБА тренера. Његов из Нагетса Мајк Мелоун је гласове за играче у рекету дао Демаркусу Казинсу, Дрејмонду Грину и Рудију Гоберу. Јер је морао.

Према правилима НБА тренер нема право да гласа за играча из свог тима, па је Мелоун морао да бира друге. Међу њима и Гобера кога је протекле ноћи у директном дуелу Јокић уништио са 23 поена, 11 скокова и шест асистенција. Шта је изговор за остале тренере?

"Јокић неће бити само Ол-стар, него ће бити Ол-НБА играч једног дана. Можда не сада, али ускоро. Искрено верујем у то. Нема тренера у НБА који не зна за њега. Он је будућност", верује Мелоун.



Нема сумње да је он гласао Гобера јер је морао, али други нису, па се поставља питање система по којем функционише Ол-стар ако се тамо неће наћи баш најбољи међу најбољима. Тај систем је одавно застарео, постао бесмислен и необјективан, што сматрају и сами играчи, и они који су тамо редовно.

Свака част Гоберу на играма у дресу Јута Џеза, као и многим другим центрима који привлаче нешто већу пажњу, али оно што Јокић ради на паркету у односу на већину њих је права уметност, а кошарка је популарна управо због таквих играча, "мађионичара" који једним потезом могу да засене све друго што се деси током 48 минута игре.

Јокић у јануару просечно бележи 23,4 поена уз 10,7 скокова, 4,4 асистенције, 1,1 украдених лопти и 0,9 блокада по мечу. После меча са Јутом дивио му се и тренер Џеза Квин Снајдер, као што му се диве и остали тренери НБА тимова, али су пропустили да то и докажу.

"Платили бисте да можете да га гледате. Он предвиди ко ће бити отворен за додавање пре него што се то догоди. Способан је да ухвати лопту и преда је једном руком. Он се зезао са противницима. Изгледало је као да игра ватерполо", рекао је Снајдер.

Али није ни битно шта кажу гласови навијача, нити тренери, нити НБА правила, Јокић је Ол-стар калибар. Не пишемо ово зато што је Србин, зато што је наш, зато што његова кошаркашка прича скоро па филмска.

Ово пишемо због његове игре. Игра која оставља све без даха, игре која коментаторе тера да у тренутку одушевљења га упореде са једним Меџиком Џонсоном, игре која је без сумње на нивоу најбољих играча НБА лиге.

Будућност је његова. Игра је његова.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар