Анализа - АО: Младе тенисерке, гдје сте?!

Просек година полуфиналисткиња Аустралијан опена је за стављање "прста на чело"...

Тенис 25.01.2017 | 23:50
Анализа - АО: Младе тенисерке, гдје сте?!
Серена Вилијамс и Мирјана Лучић Барони пласирале су се у полуфинале Отвореног првенства Аустралије у женском синглу, дан након што су то урадиле Венус Вилијамс и Коко Вандевеј.

Серена је са 6:2, 6:3 савладала девету тенисерку света Џоану Конту из Велике Британије, док је Лучић Барони "сломила" пету на WТА листи, Чехињу Каролину Плишкову - 6:4, 3:6, 6:4.

Такви резултати изродили су никад "старије" полуфинале Гренд слем турнира, у коме ће просек година четири тенисерке износити чак 33. Помало невероватно за спорт у коме се до врхунских остварења некада стиже и пре пунолетства, а озбиљним каријерама неретко дође крај пре тридесете.

Једина представница нешто млађе гарде је Американка Вандевеј, која је у децембру прославила 25. рођендан и први пут је стигла до полуфинала било ког гренд слем турнира.

Венус Вилијамс има 36 година и седам месеци, Серена 35 година и четири месеца, док Лучић Барони у марту пуни 35.

Нема дилеме да је Серена Вилијамс фаворит за освајање 23. гренд слем трофеја у синглу, што би јој донело и повратак на чело WТА листе, где се тренутно налази Ангелик Кербер.

Горостасна Афроамериканка би седмим тријумфом - у каријери је непоражена у полуфиналу и финалу - учинила Аустралијан опен својим најуспешнијим великим такмичењем, заједно са Вимблдоном, где је такође славила седам пута.

Венус је власница седам гренд слем трофеја - пет са Вимблдона и два са УС опена - с тим да је последњи освојила још у јулу 2008! Од почетка 2011. до летошњег Вимблдона није одиграла ниједно гренд слем полуфинале, а у Мелбурну јој је ово најбољи пласман још од 2003!

Свака част ветеранкама, али то много говори о (не)квалитету млађих играчица и генералном стању женског тениса...

У прилог томе иде и успех Мирјане Лучић Барони. Хрватица је на четири највећа светска турнира до сада имала само једно полуфинале, на Вимблдону 1999, док на Аустралијан опену до пре 10 дана није добила ниједан меч чак 19 година!

Кербер, Серена, Радвањска, Халеп, Плишкова, Цибулкова, Мугуруза, Кијс, Конта, Кузњецова. Тако је изгледао светски Топ 10 пре почетка турнира у Мелбурну. Једина у конкуренцији за трофеј из те групе је Вилијамс, а даље на листи следе Венус (17), Вандевеј (35) и Лучић Барони (79).

ЈЕЛЕНА, НЕ ОДУСТАЈ!

Јелена Јанковић на Аус опен је дошла као 54. тенисерка света и пробила се до трећег кола, где је после велике борбе изгубила од Светлане Кузњецове (7:9 у одлучујућем сету). Јелена следећег месеца пуни 32 године, али очигледно је да не треба да се одрекне сна о гренд слем титули, без које се својевремено нашла и на првом месту WТА листе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар