Analiza - AO: Mlade teniserke, gdje ste?!

Prosek godina polufinalistkinja Australijan opena je za stavljanje "prsta na čelo"...

Tenis 25.01.2017 | 23:50
Analiza - AO: Mlade teniserke, gdje ste?!
Serena Vilijams i Mirjana Lučić Baroni plasirale su se u polufinale Otvorenog prvenstva Australije u ženskom singlu, dan nakon što su to uradile Venus Vilijams i Koko Vandevej.

Serena je sa 6:2, 6:3 savladala devetu teniserku sveta Džoanu Kontu iz Velike Britanije, dok je Lučić Baroni "slomila" petu na WTA listi, Čehinju Karolinu Pliškovu - 6:4, 3:6, 6:4.

Takvi rezultati izrodili su nikad "starije" polufinale Grend slem turnira, u kome će prosek godina četiri teniserke iznositi čak 33. Pomalo neverovatno za sport u kome se do vrhunskih ostvarenja nekada stiže i pre punoletstva, a ozbiljnim karijerama neretko dođe kraj pre tridesete.

Jedina predstavnica nešto mlađe garde je Amerikanka Vandevej, koja je u decembru proslavila 25. rođendan i prvi put je stigla do polufinala bilo kog grend slem turnira.

Venus Vilijams ima 36 godina i sedam meseci, Serena 35 godina i četiri meseca, dok Lučić Baroni u martu puni 35.

Nema dileme da je Serena Vilijams favorit za osvajanje 23. grend slem trofeja u singlu, što bi joj donelo i povratak na čelo WTA liste, gde se trenutno nalazi Angelik Kerber.

Gorostasna Afroamerikanka bi sedmim trijumfom - u karijeri je neporažena u polufinalu i finalu - učinila Australijan open svojim najuspešnijim velikim takmičenjem, zajedno sa Vimbldonom, gde je takođe slavila sedam puta.

Venus je vlasnica sedam grend slem trofeja - pet sa Vimbldona i dva sa US opena - s tim da je poslednji osvojila još u julu 2008! Od početka 2011. do letošnjeg Vimbldona nije odigrala nijedno grend slem polufinale, a u Melburnu joj je ovo najbolji plasman još od 2003!

Svaka čast veterankama, ali to mnogo govori o (ne)kvalitetu mlađih igračica i generalnom stanju ženskog tenisa...

U prilog tome ide i uspeh Mirjane Lučić Baroni. Hrvatica je na četiri najveća svetska turnira do sada imala samo jedno polufinale, na Vimbldonu 1999, dok na Australijan openu do pre 10 dana nije dobila nijedan meč čak 19 godina!

Kerber, Serena, Radvanjska, Halep, Pliškova, Cibulkova, Muguruza, Kijs, Konta, Kuznjecova. Tako je izgledao svetski Top 10 pre početka turnira u Melburnu. Jedina u konkurenciji za trofej iz te grupe je Vilijams, a dalje na listi slede Venus (17), Vandevej (35) i Lučić Baroni (79).

JELENA, NE ODUSTAJ!

Jelena Janković na Aus open je došla kao 54. teniserka sveta i probila se do trećeg kola, gde je posle velike borbe izgubila od Svetlane Kuznjecove (7:9 u odlučujućem setu). Jelena sledećeg meseca puni 32 godine, ali očigledno je da ne treba da se odrekne sna o grend slem tituli, bez koje se svojevremeno našla i na prvom mestu WTA liste.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar