Једна масна пљескавица може да вам промијени метаболизам

Само један мастан оброк попут пљескавице с помфритом довољан је да промени метаболизам вашег тела и покрене промене које се повезују са болешћу јетре и дијабетесом, тврде истраживачи.

Здравље 25.01.2017 | 10:55
Једна масна пљескавица може да вам промијени метаболизам
Наиме, сви они који уживају у повременим масним ђаконијама смањују осетљивост свог тела на инсулин, што доводи до тренутног раста нивоа масноћа које се повезују са срчаним болестима.

Иако тела здравих особа могу да се опораве од похованих шницли или џиновских пица, редовно уживање у таквом преједању могло би да има трајне последице.

Истраживачи немачког Центра за дијабетес у Дизелдорфу поделили су испитанике, здраве и витке мушкарце старости између 20 и 40 година, у две групе и једној дали палмино уље с укусом ваниле, а другој чисту воду.

Пиће од палминог уља садржало је сличну количину засићених масти као осам парчића пице с куленом или једног чизбургера са помфритом.

Тестови су показали да конзумирање палминог уља доводи до тренутног раста нивоа масноћа и смањене осетљивости организма на инсулин, хормон који је кључан за регулисање нивоа шећера у крви.

Такви оброци такође увећавају ниво триглицерида у крви, мењају функције јетре и доводе до промена у активности гена, које се повезују са болешћу масне јетре.

Само један мастан оброк вероватно је довољан да доведе до пролазне инсулинске резистенције и слабог метаболизма масноћа у јетри, написали су истраживачи у свом раду који је објављен у “Журналу клиничких иистраживања" (Јоурнал оф Цлиницал Инвестигатион).

“Претпостављамо да мршави, здрави појединци могу да компензују такво претерано уношење засићених масних киселина. Међутим, честа изложеност таквим нутријентима води хроничној отпорности на инсулин и болести масне јетре.”

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар