Бора Цветковић признао намјештаљку, Ћиро се "не сјећа"...!

Бивши фудбалер Црвене звезде Бора Цветковић открио је да је као играч загребачког Динама био учесник намештене утакмице у Првој лиги Југославије 1986. године.

Фудбал 02.02.2017 | 13:30
Бора Цветковић признао намјештаљку, Ћиро се "не сјећа"...!
У питању је гостовање "модрих" Војводини у последњем колу сезоне 1985/1986, на којем је Динамо славио 7:1 у Новом Саду.

"Немогуће је да само један играч намести меч. То коло је било толико специфично. Ми смо играли са Војводином у Новом Саду и било је 7:1 или 7:2 за нас и стварно је ту било неких "нечистих" играча. Међутим, то је једна једина намештена утакмица коју сам играо. Ово сада ми изгледа смешно и тужно. Не могу да верујем да се то ради. Можда се и види неки детаљ. А чим се примети нешто сумњиво, одмах се прича о намештању. Ја не могу да верујем да је свако коло намештено", открио је пре десетак дана Цветковић за Спорт Клуб.

Последње коло Прве лиге Југославије у сезони 1985/1986. у народу је познато као "шајберица", по тадашњем председнику ФС Југославије Славку Шајберу који се доводи у везу са многим намештаљкама у југословенском фудбалу.

У том колу је сваки клуб постигао онолико голова колико му је било потребно. И Партизан и Звезда су добили своје мече против Жељезничара и Сарајева са по 4:0, а проблем је настао када је дуел црно-белих и Жеље продужен за 20 минута.

Шајбер је поништио комплетно коло и наредио одигравање нових утакмица. Уставни суд је неколико година касније поништио његову одлуку и резултате прогласио валидним. Титулу је освојио Партизан због гола више од Звезде.

Тада је тренер Динама био Мирослав "Ћиро" Блажевић.

"Врло је куражно све што је Бора рекао. Много га волим и не верујем да прича тек тако. За себе знам да нисам наместио ниједну утакмицу. Опет, ко зна, можда се нешто радило иза мојих леђа. Није искључено, у фудбалу је све могуће. Чудан је тај високи резултат. Немам категоричан одговор да ли је утакмица била намештена или не. Моја меморија је заказала. Ми и ви смо склони да и од поштених утакмица направимо непоштене", рекао је Блажевић за Курир.

Актер тог меча био је и актуелни председник Војводине Душан Мијић.

"Цело то коло је било чудно. Било је много голова. Играли смо нову утакмицу и победили смо Динамо 1:0. Играо сам лево крило, био сам млад, рекли су ми трчи и дриблај. Можда су појединци знали за неке "чудне радње", али било би некултурно да некога оптужим за намештање. Ипак, када изгубиш 7:1 код куће, чудно је, тако да се нешто сигурно дешавало. Двојица играча могу да наместе утакмицу ако су угирани да лако киксну, голман и штопер, али ми смо примили седам голова, тако да је сигурно било више играча умешано, али немам доказе", рекао је Мијић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар