Bora Cvetković priznao namještaljku, Ćiro se "ne sjeća"...!

Bivši fudbaler Crvene zvezde Bora Cvetković otkrio je da je kao igrač zagrebačkog Dinama bio učesnik nameštene utakmice u Prvoj ligi Jugoslavije 1986. godine.

Fudbal 02.02.2017 | 13:30
Bora Cvetković priznao namještaljku, Ćiro se "ne sjeća"...!
U pitanju je gostovanje "modrih" Vojvodini u poslednjem kolu sezone 1985/1986, na kojem je Dinamo slavio 7:1 u Novom Sadu.

"Nemoguće je da samo jedan igrač namesti meč. To kolo je bilo toliko specifično. Mi smo igrali sa Vojvodinom u Novom Sadu i bilo je 7:1 ili 7:2 za nas i stvarno je tu bilo nekih "nečistih" igrača. Međutim, to je jedna jedina nameštena utakmica koju sam igrao. Ovo sada mi izgleda smešno i tužno. Ne mogu da verujem da se to radi. Možda se i vidi neki detalj. A čim se primeti nešto sumnjivo, odmah se priča o nameštanju. Ja ne mogu da verujem da je svako kolo namešteno", otkrio je pre desetak dana Cvetković za Sport Klub.

Poslednje kolo Prve lige Jugoslavije u sezoni 1985/1986. u narodu je poznato kao "šajberica", po tadašnjem predsedniku FS Jugoslavije Slavku Šajberu koji se dovodi u vezu sa mnogim nameštaljkama u jugoslovenskom fudbalu.

U tom kolu je svaki klub postigao onoliko golova koliko mu je bilo potrebno. I Partizan i Zvezda su dobili svoje meče protiv Željezničara i Sarajeva sa po 4:0, a problem je nastao kada je duel crno-belih i Želje produžen za 20 minuta.

Šajber je poništio kompletno kolo i naredio odigravanje novih utakmica. Ustavni sud je nekoliko godina kasnije poništio njegovu odluku i rezultate proglasio validnim. Titulu je osvojio Partizan zbog gola više od Zvezde.

Tada je trener Dinama bio Miroslav "Ćiro" Blažević.

"Vrlo je kuražno sve što je Bora rekao. Mnogo ga volim i ne verujem da priča tek tako. Za sebe znam da nisam namestio nijednu utakmicu. Opet, ko zna, možda se nešto radilo iza mojih leđa. Nije isključeno, u fudbalu je sve moguće. Čudan je taj visoki rezultat. Nemam kategoričan odgovor da li je utakmica bila nameštena ili ne. Moja memorija je zakazala. Mi i vi smo skloni da i od poštenih utakmica napravimo nepoštene", rekao je Blažević za Kurir.

Akter tog meča bio je i aktuelni predsednik Vojvodine Dušan Mijić.

"Celo to kolo je bilo čudno. Bilo je mnogo golova. Igrali smo novu utakmicu i pobedili smo Dinamo 1:0. Igrao sam levo krilo, bio sam mlad, rekli su mi trči i driblaj. Možda su pojedinci znali za neke "čudne radnje", ali bilo bi nekulturno da nekoga optužim za nameštanje. Ipak, kada izgubiš 7:1 kod kuće, čudno je, tako da se nešto sigurno dešavalo. Dvojica igrača mogu da nameste utakmicu ako su ugirani da lako kiksnu, golman i štoper, ali mi smo primili sedam golova, tako da je sigurno bilo više igrača umešano, ali nemam dokaze", rekao je Mijić.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar