По дрва у шуму да загрију учионицу

Због ниских температура, залихе огрева у Основној школи "Радоје Домановић", у добојском селу Осјечани, сведене су на минимум, па ће ако "загусти" по дрва морати у оближњу шуму.

Република Српска 25.01.2017 | 08:37
По дрва у шуму да загрију учионицу
Саша Живановић, директор школе, наводи да су због "дебелог минуса" просторије школе морали загријавати и током распуста како би спријечили смрзавање инсталација и евентуалне хаварије које би настале.

"Ми смо наручили 32 тоне угља и 20 метара огревног дрвета, и до сада нам то није могло бити, па увијек у прољеће када окопни снијег набављамо још. А кошта око 6.000 КМ, можда и прелази некад. Сналазимо се, имамо своје шуме около, тако да и ми сијечемо дрво", наводи Живановић, те додаје да је гријање највећи трошак.

Без обзира на повећану потрошњу енергента, у учионицама је још топло јер је два дана прије почетка другог полугодишта замијењена комплетна столарија на школском објекту, која је била стара скоро пола вијека, а средства у износу од око 39.000 КМ обезбиједило је ресорно министарство.

"Раније нам је било хладно у учионицама и прокишњавали су прозори, а сада је топлије", каже Ивана Јовић, ученица осмог разреда. Ипак, у школи, коју похађа око 300 ђака, наводе да тиме нису ријешени сви проблеми, јер топлотну енергију губе на друге начине.

"Долазили су стручњаци за енергетску ефикасност, урадили смо, можемо рећи, пола посла или једну трећину, остају нам фасада и кров", наводи Живановић.

А у појединим школама у Републици Српској због проблема са гријањем и због недовољно загријаних просторија часови су скраћени. У Економској школи, Гимназији, Грађевинској, Школи ученика у привреди, Технолошкој и Угоститељској школи у Бањалуци настава је скраћена на 30 минута.

Вања Вељанчић, предсједница Савјета ученика бањалучке регије, каже да се ученици нису жалили на хладноћу јер су тек два дана у школама, а вјероватно им и одговара скраћена настава.

"ОШ 'Ђура Јакшић', 'Вук Стефановић Караџић', 'Јован Цвијић', 'Станко Ракита', 'Свети Сава', 'Георги Стојков Раковски' су установе чије температуре у учионицама нису задовољавајуће, па је настава скраћена", каже Душан Мишљеновић, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

У Средњошколском центру "Василије Острошки" Соколац ученици ове седмице не иду у школу, јер је пукао котао. У току је санација. Настава у Средњошколском центру "Михајло Пупин" и у Стручној и техничкој школи у Деревенти почиње данас јер је квар на централном гријању отклоњен.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар