Po drva u šumu da zagriju učionicu

Zbog niskih temperatura, zalihe ogreva u Osnovnoj školi "Radoje Domanović", u dobojskom selu Osječani, svedene su na minimum, pa će ako "zagusti" po drva morati u obližnju šumu.

Republika Srpska 25.01.2017 | 08:37
Po drva u šumu da zagriju učionicu
Saša Živanović, direktor škole, navodi da su zbog "debelog minusa" prostorije škole morali zagrijavati i tokom raspusta kako bi spriječili smrzavanje instalacija i eventualne havarije koje bi nastale.

"Mi smo naručili 32 tone uglja i 20 metara ogrevnog drveta, i do sada nam to nije moglo biti, pa uvijek u proljeće kada okopni snijeg nabavljamo još. A košta oko 6.000 KM, možda i prelazi nekad. Snalazimo se, imamo svoje šume okolo, tako da i mi siječemo drvo", navodi Živanović, te dodaje da je grijanje najveći trošak.

Bez obzira na povećanu potrošnju energenta, u učionicama je još toplo jer je dva dana prije početka drugog polugodišta zamijenjena kompletna stolarija na školskom objektu, koja je bila stara skoro pola vijeka, a sredstva u iznosu od oko 39.000 KM obezbijedilo je resorno ministarstvo.

"Ranije nam je bilo hladno u učionicama i prokišnjavali su prozori, a sada je toplije", kaže Ivana Jović, učenica osmog razreda. Ipak, u školi, koju pohađa oko 300 đaka, navode da time nisu riješeni svi problemi, jer toplotnu energiju gube na druge načine.

"Dolazili su stručnjaci za energetsku efikasnost, uradili smo, možemo reći, pola posla ili jednu trećinu, ostaju nam fasada i krov", navodi Živanović.

A u pojedinim školama u Republici Srpskoj zbog problema sa grijanjem i zbog nedovoljno zagrijanih prostorija časovi su skraćeni. U Ekonomskoj školi, Gimnaziji, Građevinskoj, Školi učenika u privredi, Tehnološkoj i Ugostiteljskoj školi u Banjaluci nastava je skraćena na 30 minuta.

Vanja Veljančić, predsjednica Savjeta učenika banjalučke regije, kaže da se učenici nisu žalili na hladnoću jer su tek dva dana u školama, a vjerovatno im i odgovara skraćena nastava.

"OŠ 'Đura Jakšić', 'Vuk Stefanović Karadžić', 'Jovan Cvijić', 'Stanko Rakita', 'Sveti Sava', 'Georgi Stojkov Rakovski' su ustanove čije temperature u učionicama nisu zadovoljavajuće, pa je nastava skraćena", kaže Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

U Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" Sokolac učenici ove sedmice ne idu u školu, jer je pukao kotao. U toku je sanacija. Nastava u Srednjoškolskom centru "Mihajlo Pupin" i u Stručnoj i tehničkoj školi u Dereventi počinje danas jer je kvar na centralnom grijanju otklonjen.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar