Шта доносе добри односи Русије и САД

Руско признање Косова не би било изненађење, питање је само када ће Владимир Путин проценити да треба да жртвује пиона због свог интереса, кажу саговорници "Блица".

Свијет 25.01.2017 | 07:19
Шта доносе добри односи Русије и САД
У политици не постоје моралне категорије и љубав, па је тако заблуда веровати у бескомпромисно руско пријатељство. Коначно, и историја говори у прилог томе. Тврдње Мери Дејевски са Британског краљевског института да ће Путин као део ширег договора са новом америчком администрацијом признати независно Косово зато нису без основа. 
 
Ово је други пут за неколико месеци да се у тако високим круговима говори о могућности да Русија призна Косово. Владимир Путин је у септембру прошле године изједначио Косово и Крим, критикујући Запад што на једном месту поштује вољу народа, а на другом не.

Таквим ставом Путин је, иако његова земља није признала Косово као државу, фактички поручио да су они који су јужну српску покрајину отцепили од Србије то учинили поштујући вољу народа. Русија не воли Србију, већ јој је Србија потребна за поткусуривање у међународној арени и неће презати да због, рецимо, Крима жртвује "пријатеља".

Зашто смо као нација у заблуди, често склони да верујемо да су Руси већи Срби од Срба?

"Заблуда је прејака реч. Чињеница је да смо културолошки и верски блиски. То треба разликовати од политичких интереса", каже за "Блиц" др Невен Цветићанин.

Он наводи да Србија има своје политичке интересе, Русија своје. И да се свака држава својим интересима руководи.

"У неким периодима се ти интереси мање поклапају, у неким више", наводи др Цветићанин.

Он подсећа да је Путин у једном разговору са западним партнерима рекао: "Ја нисам ваш пријатељ, нисам непријатељ, ја сам председник Русије." У том цитату је, каже, суштина.

Историчар Срђан Цветковић је сагласан да је неоправдано да се на било коју земљу, па и на Русију, гледа као на великог пријатеља или великог непријатеља, као и да у политици важе закони интереса. Он додаје да се свака симпатија подреди државном интересу.

"Реч је о словенској, православној земљи која нам је у том смислу ближа него неке западне демократије. Али велике силе попут Русије, Кине, САД, Велике Британије доказано се руководе својим интересима. На политику треба гледати као на шаховску таблу. Велике силе зарад потенцијалног добитка често жртвују пионе, а дешавало се кроз историју и да краљица буде жртвована", наводи Цветковић.

Он истиче да се преко Србије преламају глобални интереси, а да је на нашем политичком руководству да се исправно постави и да усклади наше интересе и интересе великих сила.

"Због дешавања око Крима или на другим светским жариштима Русија би могла да начини уступак Америци. Ипак, то је тешко тврдити."

Др Цветићанин каже да на формирање мишљења јавног мњења утичу култура, вера, језик и да се то не може пренебрегнути. Ипак, ближи је мишљењу да ће Русија тешко у скорије време признати независност Косова.

Чињеница је и да тема српско-руских односа дође у жижу пред сваке изборе, а Цветићанин каже да је то зато што је у бирачком корпусу велики део проруски, чега су учесници избора свесни.

ЕУ главни инвеститор

"Гледано по свим могућим економским параметрима, за Србију не би требало да постоји дилема ЕУ или Москва. Европске компаније су у Србију уложиле пет пута више новца него руске, донације из ЕУ мере се милијардама евра, док је извоз робе из Србије у ЕУ на нивоу укупне трговинске размене наше земље са Русијом, дакле увоза и извоза заједно."

"Претходних десет година европске компаније су у Србију уложиле готово 15 милијарди евра, што је чак 73 одсто свих инвестиција које су дошле у Србију."

"ЕУ је кључни и највећи трговински партнер Србије, са уделом преко 63 одсто у њеном укупном извозу и увозу."

"Од 2009. извоз српских производа у ЕУ је порастао са 1,2 милијарде у 2009. на 3,2 милијарде у 2015, што је раст од 125 одсто."

"По подацима из 2016, руске инвестиције у Србији достигле су 2,4 милијарде евра, робна размена је - 2,3 милијарде долара, с тим да увоз надмашује извоз."

Руско окретање леђа Србији

1878. Ослобађање Косова од српске војске прекинуле су Русија и Турска, које потписују Санстефански мир. На конгресу где се одлучивало о границама Русија је стала на страну Бугарске, којој осим етничке бугарске територије, припадају и српски Ниш, вардарска и грчка Македонија и делови Албаније. Срећом по Србију, сазван је Берлински конгрес којим је Србија добила нишки, пиротски, топлички и врањски округ.

1992. Након почетка рата у БиХ, Савезној Републици Југославији уведен је економски ембарго резолуцијом Савета безбедности. За резолуцију је гласала Русија, а само су Кина и Зимбабве биле уздржане.

1999. Све време бомбардовања Русија је покушавала да натера Милошевића да попусти пред захтевима НАТО. Међутим, то што је 3. јуна одлучила да отворено подржи Запад и свим дипломатским каналима који су јој били на располагању натера Милошевића да се преда и повуче војску са Косова било је кључно за престанак бомбардовања Југославије.

Извор: Блиц

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Тито

25.01.2017 06:38

Уздајмо се усе и у своје кљусе.Велики играчи с нама могу само поткусуривати.....а ми за њих гинути,трпјети....исплати ли се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.01.2017 06:49

У Руску искреност вјерују само наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xвx

25.01.2017 07:38

Далеко смо ми на Балкану од рационалног нацина размисљања, све док се диктатори попут Путина и Едогана узвисују до небеса. Јадни ми..

Name

Ре xвx

25.01.2017 08:29

А ови твоји ниси диктатори што ако ниси са њима сравнете са земљом и опљачкају

Name

Да, да

25.01.2017 07:19

Све је тако...али тада шеф Русије није био Путим,,већ пијани Јељцин. Ту је разлига ВЕЛИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3

25.01.2017 07:32

Ха,ха,ха

Name

Игор

25.01.2017 08:25

Да, да и тад је Батман био јаци од Суперман-а . Видис како ти све знас. Само ти сједи и доцекацес Путина.

Name

Ре

25.01.2017 11:11

Игор звани абдулах

Name

птица

25.01.2017 07:33

Ма пусти то, кад ће санкције укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фреддие

25.01.2017 07:36

Док се ми на овим просторима окрецемо диктатурама попут Русије и Турске гдје и у 2017 када изадзете само 10ак км изван вецих градова становниство нема струје а половина и висе иду у пољске WЦе, е до тад нама овдје нема напретка. Подвуци линију и забранити дискусију о прослости и недвојбено реци ДА за ЕУ,,а то се само мозе онда када ИСКРЕНО додзе до помирења Босњака и Срба. Када се могу слагати онако лепо у "звездама гранда" онда не видим разлог засто неби могли на свим другим пољима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2017 08:21

Ма слажемо се ми и јарани смо само сто Додик закухава и ствара мржњу медју нама.Али у задње вријеме он нас и не интересује ста лапрда,боље це нам бити ако се у Босни слажемо

Name

Ре

25.01.2017 08:33

Еу је преко НАТО пактајака јер су опљачкали освајањем многе државе ,Србија,афганистан,ирак,либија па сад ти види ко је диктатор а не разумем који то пилећи ум може да пореди ердогана са Путином јер је ердоган у нату а жели и у еу,дакле онда вам је израел исти као и њемачка.Треба бити паметан па мало све прегледати,Руси си богати и биће још и више док је еу доживела свој маxимум а нато више не може красти јер су све до Русије и Кине покрали.

Name

ре

25.01.2017 09:09

Зато сто би нам ви у случају рата опет забили нож у леђа или леџа (ако би ме боље разумио)

Name

Чињеница

25.01.2017 08:21

Када већ паметни издајници спомињу 1878. годину заборављају да су Руси тада створили данашњу Србију.Краљ Николај је више урадио за Србе и Србију од вучића,николића,тадића,коштунице,ђинђића и осталих.Рекао је турцима и аустроугарима Србија ће постојати па макар то било само Косово или само Београд.Онда су нам савјетовали тако турци као и руси са аустроугарима што и данас ме тјера на поштовање запада и турака а савјетовали су нам да не идемо у савез са словенцима и хрватима и да све од територије коју су они тад насељавали узмемо себи а њима да дамо дјелове које нећемо,десило се што се десило убило је Србе братство и јединство више него и турци,и руси,и запад са америком и арапима заједно...то је чињеница коју ови горе не спомињу због пара које долазе од њихових газда.Србија са овом влашћу вучића и николића је признала пасош од косова док то руси још нису урадили и Путин је тражио објашњење од Србије.Србија не признаје Косово али признаје документе косова као и владу и председника па сад сами пресудите.Што се тиче инвестиција па зар ви заборављате да су руси хтели да купе телеком,железару и да су тада дали најбољу понуду што је и вучић признао али онда стиже депеша из брисела да се русима то не дозвољава.Исто тако ако руси желе да улажу у Србију мира да се пита брусел.Путин је јавно позвао Србију и вучића да више се извози у Русију али онда вучко мора да оде у америку,у њемачку,у брисел гдје му кажу само се играј.Задњи позив Путина да Србија конкретно због санкција еу,има прилику да више извози прасетину а вучић је одговорио тако што је њенци дозволио највећу фарму.Исто тако те Европске инвестиције у Србији су пре свега само због споразума Србије са Кином и Русијом о безцаринском режиму иначе нико неби ни навратио у Србију.Србија није самостална и свака власт је под утицајем запада.Што се тиче инвестиција које су како кажу из цјеле еу преко 15 милијарди евра,израчунајте само штету преко 200 милијарди евре што су нам нањели отимањем косова и купујући доле Српске фирме за џабе преко шиптара па израчунајте онда штету преко 100 милијарди долара коју су нам нањели бомбардовањем.А и улагање еу је улагање уз велико уцјењивање и извлачењем Српског капитала али о томе ето чуда нико не прича.Када све то погледате а има још много тога онда се чудимо шта руси уопште виде у Србима када их Срби шиканирају,Србија је не пријатељима Нато пакта дозволила да војно могу преко Србије кад год пожеле,истина и да није ови би то могли увјек,до Русима који умира да спашавају народ по Србији још увјек траже гарантна писма итд. Владимир Путин је једном рекао да ће све добре ствари из ЕУ прењети и у Русију што је већ и урадио а да слабе нека остану тамо гдје јесу.Да нема Русије данас сигурно неби било ни Србије,а да има интереса па има.Не забиравите само да Руси по нижој цјени пребацују Србији гас а да онда много скупље тај исти гас Србија продаје еу,али онда опет вучић оде у њемачку и гле чуда сада Србија опет продаје еу плин из Русије по набавној цјени па се питајте а зашто да Руси воле Србију више од Срба што је и Виталиј Кличко амбасадор Русије у УН питао.Када је Путин питао Бориса Тадића шта Русија може да учини за Србију,Тадић му одговара да направе складиште гаса а онда му Путин каже супер а гдје???На шта тадић одговара код Тузле а онда Путин одговара да колико зна тузла није у Србији а тадић идговара да није али то тражи еу од њега,Путин одговара да еу прави добре кравате и да их и он носи али да ће дозволити им да управљају Руским гасом,е то неће никада и тиме је сав мандат тадића шиканирао Русе.Вучић им неда дипломатске пасоше. У историји су Србе убијали само пријатељи из ЕУ и НАТА док Србија има већу и јачу сарадњу са њима него са Русима од којих увјек тражи помоћ.Сјетите се поплава о којима запад а међу њима најјачи медији ртл,цнн,ббц нису ни ријечи рекли јер страдају Срби.Прва помоћ је била од Русије.Данас када Руси јавно говоре да желе базу у Србији па макар и на Косову јер само тако могу да спасу Србују,шта Србија ради,преговара са онима који сваки дан убију,протјерају,претуку неког само зато што је Србин,а да при том ни Српски медији не смеју да извјештавају о томе,а то је уораво због горе споменутих ваших инвестиција из еу јер су то инвестиција са циљем да што више ојаде и униште Србе али о том неће да причају стручњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2017 11:40

Ја ти ово не цитах кад би ми платио

Name

и још

25.01.2017 17:44

Мислим да је у питању био Тадиц.Србији је хитно требала једна милијарда долара у кесу.Обратили су се Русима по томе питању и одмах су добили паре.Да ли су те паре икада врацене Русима,није ми познато.Тада су Руси много,много боље стојали финансијски него данас.

Name

Србо Бања Лука

25.01.2017 08:36

Причајте ви шта хоћете али Руси никада нису убијали Србе,и то само због тога што су Православци.Не мрзим никога јер безвезе се човјек нервира али Русе волим више од турчина,швабе,енглеза,арапа,американца,хрвата итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

25.01.2017 10:54

То краљуууууу. Само нек' нас није тук'о пријатељ нам је. А јест народ стока брацо драга. Само му сијена нанеси и посоли њуску.

Name

Ре

25.01.2017 11:43

Хвали и воли Русију а зиви и ради на западу . WТФ?

Name

Ре ре

25.01.2017 12:14

Онда се ти сели у меку,јер је Европа Хришћанска,што значи више је његова јер је Православац,ако уопште живи на западу јер човјек то нике рекао.

Name

плитак ниво

25.01.2017 17:36

Власници Блица су странци.То се види и из овога текста.Не казе да су Руси спрецили резолуцију о Сребреници,па гласање за УНЕСЦО,Дрзе подаље и један број дрзава од признања Косова.Купили су код нас Рафинерију,када нико други(са Запада) није то хтио.Много висе политицки потез,него неки бизнис. А да не прицамо да су објавили рат(њихов Цар) А-У Монархији ,када су ови објавили рат Србији.Помагали су Србију у ослободилацким ратовима против Турске у 19 вијеку.....А по овима из Блица никада нам ниста нису помогли.

ОДГОВОРИТЕ