Šta donose dobri odnosi Rusije i SAD

Rusko priznanje Kosova ne bi bilo iznenađenje, pitanje je samo kada će Vladimir Putin proceniti da treba da žrtvuje piona zbog svog interesa, kažu sagovornici "Blica".

Svijet 25.01.2017 | 07:19
Šta donose dobri odnosi Rusije i SAD
U politici ne postoje moralne kategorije i ljubav, pa je tako zabluda verovati u beskompromisno rusko prijateljstvo. Konačno, i istorija govori u prilog tome. Tvrdnje Meri Dejevski sa Britanskog kraljevskog instituta da će Putin kao deo šireg dogovora sa novom američkom administracijom priznati nezavisno Kosovo zato nisu bez osnova. 
 
Ovo je drugi put za nekoliko meseci da se u tako visokim krugovima govori o mogućnosti da Rusija prizna Kosovo. Vladimir Putin je u septembru prošle godine izjednačio Kosovo i Krim, kritikujući Zapad što na jednom mestu poštuje volju naroda, a na drugom ne.

Takvim stavom Putin je, iako njegova zemlja nije priznala Kosovo kao državu, faktički poručio da su oni koji su južnu srpsku pokrajinu otcepili od Srbije to učinili poštujući volju naroda. Rusija ne voli Srbiju, već joj je Srbija potrebna za potkusurivanje u međunarodnoj areni i neće prezati da zbog, recimo, Krima žrtvuje "prijatelja".

Zašto smo kao nacija u zabludi, često skloni da verujemo da su Rusi veći Srbi od Srba?

"Zabluda je prejaka reč. Činjenica je da smo kulturološki i verski bliski. To treba razlikovati od političkih interesa", kaže za "Blic" dr Neven Cvetićanin.

On navodi da Srbija ima svoje političke interese, Rusija svoje. I da se svaka država svojim interesima rukovodi.

"U nekim periodima se ti interesi manje poklapaju, u nekim više", navodi dr Cvetićanin.

On podseća da je Putin u jednom razgovoru sa zapadnim partnerima rekao: "Ja nisam vaš prijatelj, nisam neprijatelj, ja sam predsednik Rusije." U tom citatu je, kaže, suština.

Istoričar Srđan Cvetković je saglasan da je neopravdano da se na bilo koju zemlju, pa i na Rusiju, gleda kao na velikog prijatelja ili velikog neprijatelja, kao i da u politici važe zakoni interesa. On dodaje da se svaka simpatija podredi državnom interesu.

"Reč je o slovenskoj, pravoslavnoj zemlji koja nam je u tom smislu bliža nego neke zapadne demokratije. Ali velike sile poput Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije dokazano se rukovode svojim interesima. Na politiku treba gledati kao na šahovsku tablu. Velike sile zarad potencijalnog dobitka često žrtvuju pione, a dešavalo se kroz istoriju i da kraljica bude žrtvovana", navodi Cvetković.

On ističe da se preko Srbije prelamaju globalni interesi, a da je na našem političkom rukovodstvu da se ispravno postavi i da uskladi naše interese i interese velikih sila.

"Zbog dešavanja oko Krima ili na drugim svetskim žarištima Rusija bi mogla da načini ustupak Americi. Ipak, to je teško tvrditi."

Dr Cvetićanin kaže da na formiranje mišljenja javnog mnjenja utiču kultura, vera, jezik i da se to ne može prenebregnuti. Ipak, bliži je mišljenju da će Rusija teško u skorije vreme priznati nezavisnost Kosova.

Činjenica je i da tema srpsko-ruskih odnosa dođe u žižu pred svake izbore, a Cvetićanin kaže da je to zato što je u biračkom korpusu veliki deo proruski, čega su učesnici izbora svesni.

EU glavni investitor

"Gledano po svim mogućim ekonomskim parametrima, za Srbiju ne bi trebalo da postoji dilema EU ili Moskva. Evropske kompanije su u Srbiju uložile pet puta više novca nego ruske, donacije iz EU mere se milijardama evra, dok je izvoz robe iz Srbije u EU na nivou ukupne trgovinske razmene naše zemlje sa Rusijom, dakle uvoza i izvoza zajedno."

"Prethodnih deset godina evropske kompanije su u Srbiju uložile gotovo 15 milijardi evra, što je čak 73 odsto svih investicija koje su došle u Srbiju."

"EU je ključni i najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom preko 63 odsto u njenom ukupnom izvozu i uvozu."

"Od 2009. izvoz srpskih proizvoda u EU je porastao sa 1,2 milijarde u 2009. na 3,2 milijarde u 2015, što je rast od 125 odsto."

"Po podacima iz 2016, ruske investicije u Srbiji dostigle su 2,4 milijarde evra, robna razmena je - 2,3 milijarde dolara, s tim da uvoz nadmašuje izvoz."

Rusko okretanje leđa Srbiji

1878. Oslobađanje Kosova od srpske vojske prekinule su Rusija i Turska, koje potpisuju Sanstefanski mir. Na kongresu gde se odlučivalo o granicama Rusija je stala na stranu Bugarske, kojoj osim etničke bugarske teritorije, pripadaju i srpski Niš, vardarska i grčka Makedonija i delovi Albanije. Srećom po Srbiju, sazvan je Berlinski kongres kojim je Srbija dobila niški, pirotski, toplički i vranjski okrug.

1992. Nakon početka rata u BiH, Saveznoj Republici Jugoslaviji uveden je ekonomski embargo rezolucijom Saveta bezbednosti. Za rezoluciju je glasala Rusija, a samo su Kina i Zimbabve bile uzdržane.

1999. Sve vreme bombardovanja Rusija je pokušavala da natera Miloševića da popusti pred zahtevima NATO. Međutim, to što je 3. juna odlučila da otvoreno podrži Zapad i svim diplomatskim kanalima koji su joj bili na raspolaganju natera Miloševića da se preda i povuče vojsku sa Kosova bilo je ključno za prestanak bombardovanja Jugoslavije.

Izvor: Blic

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Tito

25.01.2017 06:38

Uzdajmo se use i u svoje kljuse.Veliki igrači s nama mogu samo potkusurivati.....a mi za njih ginuti,trpjeti....isplati li se?

ODGOVORITE
Name

borac

25.01.2017 06:49

U Rusku iskrenost vjeruju samo naivni.

ODGOVORITE
Name

Xvx

25.01.2017 07:38

Daleko smo mi na Balkanu od racionalnog nacina razmisljanja, sve dok se diktatori poput Putina i Edogana uzvisuju do nebesa. Jadni mi..

Name

Re xvx

25.01.2017 08:29

A ovi tvoji nisi diktatori što ako nisi sa njima sravnete sa zemljom i opljačkaju

Name

Da, da

25.01.2017 07:19

Sve je tako...ali tada šef Rusije nije bio Putim,,već pijani Jeljcin. Tu je razliga VELIKA.

ODGOVORITE
Name

3

25.01.2017 07:32

Ha,ha,ha

Name

Igor

25.01.2017 08:25

Da, da i tad je Batman bio jaci od Superman-a . Vidis kako ti sve znas. Samo ti sjedi i docekaces Putina.

Name

Re

25.01.2017 11:11

Igor zvani abdulah

Name

ptica

25.01.2017 07:33

Ma pusti to, kad će sankcije ukinuti

ODGOVORITE
Name

Freddie

25.01.2017 07:36

Dok se mi na ovim prostorima okrecemo diktaturama poput Rusije i Turske gdje i u 2017 kada izadzete samo 10ak km izvan vecih gradova stanovnistvo nema struje a polovina i vise idu u poljske WCe, e do tad nama ovdje nema napretka. Podvuci liniju i zabraniti diskusiju o proslosti i nedvojbeno reci DA za EU,,a to se samo moze onda kada ISKRENO dodze do pomirenja Bosnjaka i Srba. Kada se mogu slagati onako lepo u "zvezdama granda" onda ne vidim razlog zasto nebi mogli na svim drugim poljima.

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2017 08:21

Ma slažemo se mi i jarani smo samo sto Dodik zakuhava i stvara mržnju medju nama.Ali u zadnje vrijeme on nas i ne interesuje sta laprda,bolje ce nam biti ako se u Bosni slažemo

Name

Re

25.01.2017 08:33

Eu je preko NATO paktajaka jer su opljačkali osvajanjem mnoge države ,Srbija,afganistan,irak,libija pa sad ti vidi ko je diktator a ne razumem koji to pileći um može da poredi erdogana sa Putinom jer je erdogan u natu a želi i u eu,dakle onda vam je izrael isti kao i njemačka.Treba biti pametan pa malo sve pregledati,Rusi si bogati i biće još i više dok je eu doživela svoj maximum a nato više ne može krasti jer su sve do Rusije i Kine pokrali.

Name

re

25.01.2017 09:09

Zato sto bi nam vi u slučaju rata opet zabili nož u leđa ili ledža (ako bi me bolje razumio)

Name

Činjenica

25.01.2017 08:21

Kada već pametni izdajnici spominju 1878. godinu zaboravljaju da su Rusi tada stvorili današnju Srbiju.Kralj Nikolaj je više uradio za Srbe i Srbiju od vučića,nikolića,tadića,koštunice,đinđića i ostalih.Rekao je turcima i austrougarima Srbija će postojati pa makar to bilo samo Kosovo ili samo Beograd.Onda su nam savjetovali tako turci kao i rusi sa austrougarima što i danas me tjera na poštovanje zapada i turaka a savjetovali su nam da ne idemo u savez sa slovencima i hrvatima i da sve od teritorije koju su oni tad naseljavali uzmemo sebi a njima da damo djelove koje nećemo,desilo se što se desilo ubilo je Srbe bratstvo i jedinstvo više nego i turci,i rusi,i zapad sa amerikom i arapima zajedno...to je činjenica koju ovi gore ne spominju zbog para koje dolaze od njihovih gazda.Srbija sa ovom vlašću vučića i nikolića je priznala pasoš od kosova dok to rusi još nisu uradili i Putin je tražio objašnjenje od Srbije.Srbija ne priznaje Kosovo ali priznaje dokumente kosova kao i vladu i predsednika pa sad sami presudite.Što se tiče investicija pa zar vi zaboravljate da su rusi hteli da kupe telekom,železaru i da su tada dali najbolju ponudu što je i vučić priznao ali onda stiže depeša iz brisela da se rusima to ne dozvoljava.Isto tako ako rusi žele da ulažu u Srbiju mira da se pita brusel.Putin je javno pozvao Srbiju i vučića da više se izvozi u Rusiju ali onda vučko mora da ode u ameriku,u njemačku,u brisel gdje mu kažu samo se igraj.Zadnji poziv Putina da Srbija konkretno zbog sankcija eu,ima priliku da više izvozi prasetinu a vučić je odgovorio tako što je njenci dozvolio najveću farmu.Isto tako te Evropske investicije u Srbiji su pre svega samo zbog sporazuma Srbije sa Kinom i Rusijom o bezcarinskom režimu inače niko nebi ni navratio u Srbiju.Srbija nije samostalna i svaka vlast je pod uticajem zapada.Što se tiče investicija koje su kako kažu iz cjele eu preko 15 milijardi evra,izračunajte samo štetu preko 200 milijardi evre što su nam nanjeli otimanjem kosova i kupujući dole Srpske firme za džabe preko šiptara pa izračunajte onda štetu preko 100 milijardi dolara koju su nam nanjeli bombardovanjem.A i ulaganje eu je ulaganje uz veliko ucjenjivanje i izvlačenjem Srpskog kapitala ali o tome eto čuda niko ne priča.Kada sve to pogledate a ima još mnogo toga onda se čudimo šta rusi uopšte vide u Srbima kada ih Srbi šikaniraju,Srbija je ne prijateljima Nato pakta dozvolila da vojno mogu preko Srbije kad god požele,istina i da nije ovi bi to mogli uvjek,do Rusima koji umira da spašavaju narod po Srbiji još uvjek traže garantna pisma itd. Vladimir Putin je jednom rekao da će sve dobre stvari iz EU prenjeti i u Rusiju što je već i uradio a da slabe neka ostanu tamo gdje jesu.Da nema Rusije danas sigurno nebi bilo ni Srbije,a da ima interesa pa ima.Ne zabiravite samo da Rusi po nižoj cjeni prebacuju Srbiji gas a da onda mnogo skuplje taj isti gas Srbija prodaje eu,ali onda opet vučić ode u njemačku i gle čuda sada Srbija opet prodaje eu plin iz Rusije po nabavnoj cjeni pa se pitajte a zašto da Rusi vole Srbiju više od Srba što je i Vitalij Kličko ambasador Rusije u UN pitao.Kada je Putin pitao Borisa Tadića šta Rusija može da učini za Srbiju,Tadić mu odgovara da naprave skladište gasa a onda mu Putin kaže super a gdje???Na šta tadić odgovara kod Tuzle a onda Putin odgovara da koliko zna tuzla nije u Srbiji a tadić idgovara da nije ali to traži eu od njega,Putin odgovara da eu pravi dobre kravate i da ih i on nosi ali da će dozvoliti im da upravljaju Ruskim gasom,e to neće nikada i time je sav mandat tadića šikanirao Ruse.Vučić im neda diplomatske pasoše. U istoriji su Srbe ubijali samo prijatelji iz EU i NATA dok Srbija ima veću i jaču saradnju sa njima nego sa Rusima od kojih uvjek traži pomoć.Sjetite se poplava o kojima zapad a među njima najjači mediji rtl,cnn,bbc nisu ni riječi rekli jer stradaju Srbi.Prva pomoć je bila od Rusije.Danas kada Rusi javno govore da žele bazu u Srbiji pa makar i na Kosovu jer samo tako mogu da spasu Srbuju,šta Srbija radi,pregovara sa onima koji svaki dan ubiju,protjeraju,pretuku nekog samo zato što je Srbin,a da pri tom ni Srpski mediji ne smeju da izvještavaju o tome,a to je uoravo zbog gore spomenutih vaših investicija iz eu jer su to investicija sa ciljem da što više ojade i unište Srbe ali o tom neće da pričaju stručnjaci.

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2017 11:40

Ja ti ovo ne citah kad bi mi platio

Name

i još

25.01.2017 17:44

Mislim da je u pitanju bio Tadic.Srbiji je hitno trebala jedna milijarda dolara u kesu.Obratili su se Rusima po tome pitanju i odmah su dobili pare.Da li su te pare ikada vracene Rusima,nije mi poznato.Tada su Rusi mnogo,mnogo bolje stojali finansijski nego danas.

Name

Srbo Banja Luka

25.01.2017 08:36

Pričajte vi šta hoćete ali Rusi nikada nisu ubijali Srbe,i to samo zbog toga što su Pravoslavci.Ne mrzim nikoga jer bezveze se čovjek nervira ali Ruse volim više od turčina,švabe,engleza,arapa,amerikanca,hrvata itd.

ODGOVORITE
Name

Igor

25.01.2017 10:54

To kraljuuuuuu. Samo nek' nas nije tuk'o prijatelj nam je. A jest narod stoka braco draga. Samo mu sijena nanesi i posoli njusku.

Name

Re

25.01.2017 11:43

Hvali i voli Rusiju a zivi i radi na zapadu . WTF?

Name

Re re

25.01.2017 12:14

Onda se ti seli u meku,jer je Evropa Hrišćanska,što znači više je njegova jer je Pravoslavac,ako uopšte živi na zapadu jer čovjek to nike rekao.

Name

plitak nivo

25.01.2017 17:36

Vlasnici Blica su stranci.To se vidi i iz ovoga teksta.Ne kaze da su Rusi sprecili rezoluciju o Srebrenici,pa glasanje za UNESCO,Drze podalje i jedan broj drzava od priznanja Kosova.Kupili su kod nas Rafineriju,kada niko drugi(sa Zapada) nije to htio.Mnogo vise politicki potez,nego neki biznis. A da ne pricamo da su objavili rat(njihov Car) A-U Monarhiji ,kada su ovi objavili rat Srbiji.Pomagali su Srbiju u oslobodilackim ratovima protiv Turske u 19 vijeku.....A po ovima iz Blica nikada nam nista nisu pomogli.

ODGOVORITE