СП - рукомет, 1/4-финале: Вујовић је херој Словеније! Полуфинале и за Хрвате!

Послије Норвешке и домаћина Француске у полуфинале Мундијала пласирали су се рукометаши Словеније и Хрватске! "Дежела" је избацила Катар 32:30 (18:15), док су "коцкасти" међу четири најбоље екипе дошли преко Шпаније - 29:30 (15:17).

Остали спортови 24.01.2017 | 23:20
СП - рукомет, 1/4-финале: Вујовић је херој Словеније! Полуфинале и за Хрвате!
После 2013. године и шампионата света у Шпанији, "змајчеки" су поново међу четири најбоље светске репрезентације и то понајвише захваљујући легенди југословенског и српског рукомета Веселину Вујовићу.

Иако је у Француску довео потпуно подмлађен тим без кључних играча Словенија је у Паризу сигурном игром савладала вицепрвака планете Катар 32:30 (18:15) и за два дана заказала мегдан против домаће Француске у полуфиналу Светског првенства!

Изабраници Веселина Вујовића су од старта утакмице у Паиризу наметнули свој ритам и брзо стекли осетнијих "плус пет" (10:5), али су рукометаши Катара серијом 3:0 прекинули добар ритам Словенаца.

Међутим, предвођени расположеним Гашпаром Маргучем, "змајчеки" су у 27. минуту вратили пет разлике (17:12), које нису могли да до полувремена задрже већ су на одмор отишли са "плус три" - 18:15.

Вујовић је у наставку био опрезан због чињенице да је Катар, чије боје брани Добојлија Данијел Шарић, у осмини финала елиминисао Немачку, европског шампиона, па је додатно учврстио одбрану.

А из такве одбране изродило се много лаганих голова па су Словенци већ средином наставка практично "преломили" утакмицу јер су стекли девет голова предности (27:18).

Иако је Вујовић у Француску одвео јако младе играче, до краја је ипак одржавање вођства било ствар рутине иако су у финишу "змајчеки" мало посустали, за велико славље...

Најефикаснији у словеначком табору били су Маргуч са шест и Јуре Доленец са голом мање, док је код Катара прво име био Бертранд Ројне са осам, а јунак победе над Немцима Рафаел Капоте постигао је пет поготка.

И Хрватска је изборила полуфинале, које може да захвали рукометном "Мамињу" - "Коцкасти" су у финишу стигли до победе над Шпанијом - 29:30 (15:17).

После стартних 0:2 Шпанаца, Хрватска је на крилима Мамића, али не Здравка, већ Марка успела да се најпре равноправно бори за "црвеном фуријом" и у 18. минуту по први пут стекне два разлике (11:9), па је морао да реагује селектор Ђорди Ривера.

Тим Жељка Бабића је до полувремена четвртфинала у Монпељеу одржавао вођство и највише захваљујући фантастичној партији рукометног "Мамиња", који је у првих 30 минута постигао осам голова, "коцкасти" су са два гола вишка отишли на полувреме - 17:15.

Захваљујући сјајним одбранама Ивана Стевановића, и то са играчем мање, Хрвати су у почетком наставка направили серију од 4:0 за "плус пет" - 21:16.

Међутим европски вицешампиони се нису предавали већ су до средине другог дела поново сманили на само "минус један" па је било јасно да ће се до краја водити врло неизвесна борба.

У последњи минут Хрвати су имали предност од једног гола (30:29) и напад, али иако га нису искористи, нису се у последњих 20 секунди снашли ни Шпанци, па су комшије прошле и стекле прилику да се против Норвежана боре за пласман у финале.

Марко Мамић са девет голова је био прво име Хрватске, док је на другој страни код Шпаније најефикаснији био Жером Фернандез са поготком мање.

Резултати четвртфинала:

Француска - Шведска 33:30 (15:16)
Словенија - Катар 32:30 (18:15)
Шпанија - Хрватска 29:30 (15:17)
Норвешка - Мађарска 31:28 (17:10)

Парови полуфинала:

Норвешка - Хрватска 27.01.
Француска - Словенија 26.01.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар