"Да се формула вози улицама САД-а"!

Нови извршни директор Формуле један Чејс Кери најавио је промене у том такмичењу, рекавши да оно више неће бити "шоу једног човека", а најавио је и додавање уличне трке у САД.

Остали спортови 28.01.2017 | 19:15
"Да се формула вози улицама САД-а"!
Чејс Кери је окончао владавину Бернија Еклстона у Ф1, која је трајала четири деценије, а у данашњем интервјуу за агенцију Асошиејтед прес оценио је да је овај спорт стагнирао под руководством доскорашњег првог човека.

Кери је, међутим, наговестио да ће у преговорима с појединачним стазама и тркама бити упоран и непопустљив, баш као и његов претходник, рекавши да ће трке које генеришу мање профита, као што је она у Британији, морати да докажу да могу да постану профитабилније уместо да преговарају око цене организације.

Међународна компанија за спорт и забаву Либерти медија (Либертy Медиа) преузела је у понедељак Ф1 од инвестиционог фонда Си-Ви-Си кепитал партнерс (ЦВЦ Цапитал Партнерс). Контролни удео у Либерти медији има 75-годишњи тајкун Џон Мелоун.

Приоритет за Либерти је раст у САД. Ова фирма је власник бејзбол тима Атланта Брејвс, а има удела и у неколико кабловских телевизија. Формула један тренутно има само једну трку у САД, ону у Остину, али компанија планира да убаци и уличну трку.

"Волели бисмо да у САД додамо трку у неком од великих туристичких центара, као што су Њујорк, Лос Анђелес, Мајами, Лас Вегас. Мислимо да можемо да створимо нешто што ће бити заиста посебан догађај. Јасно је да у САД можемо само да растемо. Нисмо тамо улагали како треба да бисмо изградили тамошње тржиште", рекао је Кери.

Он је оценио да је спорт остао "заглављен у прошлости" и да је због тога деловао "мало уморно", као и да Еклстон није схватио модерне медије.

"Берни је водио шоу једног човека. Ја не планирам тако да водим Формулу један", рекао је Кери.

Еклстон ће остати почасни председник и саветник, али сва власт је сада у рукама Керија, високог функционера мреже Фокс.

"Мислим да у последњих шест година овај посао није реализовао свој потенцијал. Морате да будете компететивни у свим стварима и треба вам присуство на интернету које ће бити стално фрагментисано, треба вам организација која ради много ствари у исто време", рекао је Кери.

Еклстон је често био критикован што је запостављао историјски популарне трке да би их смештао у нова и богатија тржишта, као што су Абу Даби, Бахреин и Азербејџан, у коме је прошле године одржана дебитантска трка Формуле један. Велика награда Немачке избачена је из календара због финансијских тешкоћа Хокенхајма, док је британска трка Силверстоун у опасности због цена организације.

"Западна Европа нам је важна и морамо до одређене мере да се ангажујемо да би те трке биле веће и боље него што су сада, када се узме у обзир њихово наслеђе", рекао је Кери.

Он је одбацио могућност смањивања цена да би се у календару задржале историјски важне трке.

"Спремни смо да улажемо у спорт, али ми смо нови момци, тако да сада сви хоће да дођу и да виде да ли постоји шанса да се поново преговара о цени. Не мислим да је то прави приступ. Мислимо да ове трке (као што су оне у Британији и Немачкој) треба да буду веће и профитабилније и спремни смо да радимо с промотерима да утврдимо како да то постигнемо. То је наш циљ", рекао је Кери.

Продаја Формуле један долази у тренутку када се овај спорт спрема за велике промене, као што су шире гуме, дизајн болида, гласнији мотори и омогућавање више шанси за претицање што би требало да учине овај спорт узбудљивијим, што је покушај да се врати велики део незадовољних навијача, који све мање долазе на трке.

"Сигурно ћемо радити неке ствари да бисмо дан трке направили узбудљивијим и ангажованијим за гледаоце, али и да саме трке буду узбудљивије. Разговарао сам са много људи и чуо сам много истих ствари о предвидљивости, прекомпликованим правилима, о томе да су сада инжењери важнији од возача, као и да би мотори требало да буду бржи, гласнији, јефтинији. Тако да има неколико ствари које можемо да урадимо да бисмо унапредили трке и дан трке", рекао је Кери.

Он је рекао да жели да унесе "узбуђење и жамор" који се могу наћи око централног догађаја у америчком фудбалу, Супербоулу, као и да саме трке претвори у фестивале који ће у градовима домаћинима трајати током целе недеље.

"Волео бих да имам 21 Супербоул. Први приоритет је да трке буду веће и боље. Имамо сјајне трке као што су Сингапур, Мексико и Абу Даби, али морамо да се потрудимо да постигнемо да свака трка има енергију и узбуђење који ће их стварно учинити јединственим догађајима", рекао је Кери.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар