Хоћемо боље услове од Владе РС

Циљ сједнице економско-социјалног савјета јесте побољшање економско социјалног статуса радника, али и повећање радних мјеста у Републици Српској, рекао је потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић, гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 24.01.2017 | 21:28
Хоћемо боље услове од Владе РС
"Договорили смо на који начин направити бољи Акциони план запошљавања, односно да га на другачији начин направимо, јер је до сада било разних злоупотреба по процјени и Синдиката и послодаваца. Очекујемо да ћемо у наредних мјесец дана заједно са колегама из Владе доћи до знатно бољих рјешења за искоришћавање средстава која долазе и од Владе, и од Завода за запошљавање", рекао је Тривић.

Влада Републике Српске у 2017. години издваја 16 милиона КМ за запошљавање, што је неприхватљиво и за Синдикат, али и за послодавце.

"Осим тих 16 милиона, постоји још 10 милиона који су предвиђени од Свјетске банке за новозапослене раднике. Основна примједба послодаваца је да нису баш јасни критеријуми по којима се та средства додјељују. Ми смо тражили да се за све послодавце, без изузетка да ли је запослена једна или десет особа, на крају године за свако повећање за одређену фирму врате порези и доприноси. То је договор који смо ми постигли у претходној години са Владом Републике Српске и сада очекујемо да се кроз законска рјешења или правилнике формализује тај наш договор. На тај начин ће сви бити једнако мотивисани."

Тривић је додао да с обзиром на то да је претходних година потрошен значајан дио средстава за подстицаје у запошљавању, а број запослених у евиденцији у Пореској управи нису видјели, тражили су да се јасно успоставе евиденције и услови да сви послодавци равноправно учествују у расподјели средстава која су намјењена за нова радна мјеста.

Према статистичким подацима, у прошлој години је забиљежен раст производње и запошљавање. Колико је то реално, а колико "тачан збир нетачних података"?

"Чини ми се да је од 7500 до 8000 нових радних мјеста у протеклој години и да је највећи дио тога у привреди Републике Српске и то се поклапа са званичним подацима Пореске управе о порасту производње и извоза. Према мом мишљењу то су најбољи резултати у посљедњих 5-6 година. Морамо бити свјесни да ти резултати нису посљедица само ситуације у БиХ, него и одлуке ЕУ да сваке године штампа око 80 милијарди евра, тако да су се отворила и нека нова радна мјеста у Европи и неки нови послови за које су на европском тржишту задужене неке наше компаније. Сам скок у Европи и код нас је произвео, према нашим подацима и пораст плата и више радника."

То су трендови који су статистички приказани у посљедњим мјесецима и нема разлога да у њих не вјерујемо. Да ли ће тај тренд бити настављен и у будућности, остаје да се види.

Ми од Владе тражимо што боље услове за пословање, јер БиХ и Српска улазе у проблеме демографске природе и према томе сви заједно морамо радити на проналаску послова гдје би могли запослити раднике и гдје би они могли да имају веће плате, а што ће пратити и технолошки напредак и већи извоз, а једино се извозом могу остварити веће плате. Без тога и радници и Република Српска ће имати огромне проблеме у будућности.



(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ух, хух

24.01.2017 20:38

Која ваша радна мјеста, кад сте сви неписмени. Шта знате производити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2017 06:25

Лафину зјале....

Name

економиста

24.01.2017 21:11

16 милиона за запосљавање? А слободном трговином унистење пољопривреде (БиХ је пољопривредна земља, не индустријска)! Какав је тај конзепт запосљавања када це тих 16 милиона бити висеструко на другом крају поједани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

24.01.2017 21:40

Какви ви, какав социјални савез и кур*ц. Исто народу дођете као политички и економски аналитичари који десет година причају како ништа не ваља, као да народ не зна, не серите бар ви, молим вас. Прави програм, полудиригована привреда, школство прилагођено стратешким гранама привреде, храна и кров над главом свакој породици, тако 4+4 године. Е онда ви из социјалног савеза серите, имаћете због чега јер ће се радити о буџету од најмање 10 милијарди марака садашње вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

24.01.2017 22:07

Тривицу, на које послодавце ти мислис, на оне сто од дрзаве узму тих 16 милиона као подстицај и плацају раднике док имају тих пара, цим не стане, одмах их отпустају. На оне као сто је Несиц, дадне им 200 км у кесу, а100 км да купи робе у његовој продавници. На оне сто дају радницима само два слободна дана за цио мјесец. На оне који имају трудницу, отпусте је када подје на трудницко или када додје са трудницког. Имају ли неки други, ја их не знам. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

25.01.2017 05:47

Тривиц владин талдзија,офуцана прица!?

Name

Саса

25.01.2017 06:20

Тривиц раднике дрзи на минималцу, а прави зграде и јос хоце субвенције.

Name

Спецтатор

25.01.2017 01:32

Прије него сто коментарисете мало се упознајте са цињеницама. Тривиц је власник "Мање" која има двадесетак објеката по Бањалуци, запосљава стотињак радника и двадесетак инзењера технологије, саље у Словенију и иностранство 7-8 камиона својих производа, радници су му задовољни и иманајбољи хљеб и пецива у односу на прируцне пекаре које су преплавиле Бањалуку. Успјесно води посао и треба га пазљивије саслусати умјесто напамет нападати. Мени је Тривиц доносио воду као 10-годисњи дјецак на аутопуту код Белих вода-Београд иако је могао сједити уз Врбас или ици на море....Саса само напријед у нове пословне подухвате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

25.01.2017 09:41

Ти мора да си некакав сеф у МАЊИ.Цим толико бранис свога газду аааа?Када су ти радници задовољни као сто казете,какав је статус зена,трудница,мајки?Мој сефе браниоце какво је њихово радно врјеме,колико су слободне када раде 2 смјене или недао Бог ноцне?Браниоце,наравно ти цес опет реци све нај,нај.Зато ти је дао добру плату да тако бранис и само све најбоље о сефу.Добар си ти дјецак.

Name

никица

25.01.2017 10:31

И дјаво зна стаје право, и кад би радио исправно постао би андјео. али дјаво је дјаво и немирује? ако радник цим се запосли одмах постане директор идобија плату 5000,00км свих 40година, тако добије 2.400.000,0км,нехрани породицу иникакве троскове нема сав новац депонује на рацун,остарио је нетребаму фирма,није хранио породицу нема наследника. ПИТАЊЕ---откуд паре новопеценим послератним назовимоих ГАЗДАМА