Hoćemo bolje uslove od Vlade RS

Cilj sjednice ekonomsko-socijalnog savjeta jeste poboljšanje ekonomsko socijalnog statusa radnika, ali i povećanje radnih mjesta u Republici Srpskoj, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Republika Srpska 24.01.2017 | 21:28
Hoćemo bolje uslove od Vlade RS
"Dogovorili smo na koji način napraviti bolji Akcioni plan zapošljavanja, odnosno da ga na drugačiji način napravimo, jer je do sada bilo raznih zloupotreba po procjeni i Sindikata i poslodavaca. Očekujemo da ćemo u narednih mjesec dana zajedno sa kolegama iz Vlade doći do znatno boljih rješenja za iskorišćavanje sredstava koja dolaze i od Vlade, i od Zavoda za zapošljavanje", rekao je Trivić.

Vlada Republike Srpske u 2017. godini izdvaja 16 miliona KM za zapošljavanje, što je neprihvatljivo i za Sindikat, ali i za poslodavce.

"Osim tih 16 miliona, postoji još 10 miliona koji su predviđeni od Svjetske banke za novozaposlene radnike. Osnovna primjedba poslodavaca je da nisu baš jasni kriterijumi po kojima se ta sredstva dodjeljuju. Mi smo tražili da se za sve poslodavce, bez izuzetka da li je zaposlena jedna ili deset osoba, na kraju godine za svako povećanje za određenu firmu vrate porezi i doprinosi. To je dogovor koji smo mi postigli u prethodnoj godini sa Vladom Republike Srpske i sada očekujemo da se kroz zakonska rješenja ili pravilnike formalizuje taj naš dogovor. Na taj način će svi biti jednako motivisani."

Trivić je dodao da s obzirom na to da je prethodnih godina potrošen značajan dio sredstava za podsticaje u zapošljavanju, a broj zaposlenih u evidenciji u Poreskoj upravi nisu vidjeli, tražili su da se jasno uspostave evidencije i uslovi da svi poslodavci ravnopravno učestvuju u raspodjeli sredstava koja su namjenjena za nova radna mjesta.

Prema statističkim podacima, u prošloj godini je zabilježen rast proizvodnje i zapošljavanje. Koliko je to realno, a koliko "tačan zbir netačnih podataka"?

"Čini mi se da je od 7500 do 8000 novih radnih mjesta u protekloj godini i da je najveći dio toga u privredi Republike Srpske i to se poklapa sa zvaničnim podacima Poreske uprave o porastu proizvodnje i izvoza. Prema mom mišljenju to su najbolji rezultati u posljednjih 5-6 godina. Moramo biti svjesni da ti rezultati nisu posljedica samo situacije u BiH, nego i odluke EU da svake godine štampa oko 80 milijardi evra, tako da su se otvorila i neka nova radna mjesta u Evropi i neki novi poslovi za koje su na evropskom tržištu zadužene neke naše kompanije. Sam skok u Evropi i kod nas je proizveo, prema našim podacima i porast plata i više radnika."

To su trendovi koji su statistički prikazani u posljednjim mjesecima i nema razloga da u njih ne vjerujemo. Da li će taj trend biti nastavljen i u budućnosti, ostaje da se vidi.

Mi od Vlade tražimo što bolje uslove za poslovanje, jer BiH i Srpska ulaze u probleme demografske prirode i prema tome svi zajedno moramo raditi na pronalasku poslova gdje bi mogli zaposliti radnike i gdje bi oni mogli da imaju veće plate, a što će pratiti i tehnološki napredak i veći izvoz, a jedino se izvozom mogu ostvariti veće plate. Bez toga i radnici i Republika Srpska će imati ogromne probleme u budućnosti.



(BN televizija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Uh, huh

24.01.2017 20:38

Koja vaša radna mjesta, kad ste svi nepismeni. Šta znate proizvoditi?

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2017 06:25

Lafinu zjale....

Name

ekonomista

24.01.2017 21:11

16 miliona za zaposljavanje? A slobodnom trgovinom unistenje poljoprivrede (BiH je poljoprivredna zemlja, ne industrijska)! Kakav je taj konzept zaposljavanja kada ce tih 16 miliona biti visestruko na drugom kraju pojedani?

ODGOVORITE
Name

рибар

24.01.2017 21:40

Какви ви, какав социјални савез и кур*ц. Исто народу дођете као политички и економски аналитичари који десет година причају како ништа не ваља, као да народ не зна, не серите бар ви, молим вас. Прави програм, полудиригована привреда, школство прилагођено стратешким гранама привреде, храна и кров над главом свакој породици, тако 4+4 године. Е онда ви из социјалног савеза серите, имаћете због чега јер ће се радити о буџету од најмање 10 милијарди марака садашње вриједности.

ODGOVORITE
Name

Roki

24.01.2017 22:07

Trivicu, na koje poslodavce ti mislis, na one sto od drzave uzmu tih 16 miliona kao podsticaj i placaju radnike dok imaju tih para, cim ne stane, odmah ih otpustaju. Na one kao sto je Nesic, dadne im 200 km u kesu, a100 km da kupi robe u njegovoj prodavnici. Na one sto daju radnicima samo dva slobodna dana za cio mjesec. Na one koji imaju trudnicu, otpuste je kada podje na trudnicko ili kada dodje sa trudnickog. Imaju li neki drugi, ja ih ne znam. ?

ODGOVORITE
Name

lijan

25.01.2017 05:47

Trivic vladin taldzija,ofucana prica!?

Name

Sasa

25.01.2017 06:20

Trivic radnike drzi na minimalcu, a pravi zgrade i jos hoce subvencije.

Name

Spectator

25.01.2017 01:32

Prije nego sto komentarisete malo se upoznajte sa cinjenicama. Trivic je vlasnik "Manje" koja ima dvadesetak objekata po Banjaluci, zaposljava stotinjak radnika i dvadesetak inzenjera tehnologije, salje u Sloveniju i inostranstvo 7-8 kamiona svojih proizvoda, radnici su mu zadovoljni i imanajbolji hljeb i peciva u odnosu na prirucne pekare koje su preplavile Banjaluku. Uspjesno vodi posao i treba ga pazljivije saslusati umjesto napamet napadati. Meni je Trivic donosio vodu kao 10-godisnji djecak na autoputu kod Belih voda-Beograd iako je mogao sjediti uz Vrbas ili ici na more....Sasa samo naprijed u nove poslovne poduhvate !

ODGOVORITE
Name

Cica

25.01.2017 09:41

Ti mora da si nekakav sef u MANJI.Cim toliko branis svoga gazdu aaaa?Kada su ti radnici zadovoljni kao sto kazete,kakav je status zena,trudnica,majki?Moj sefe branioce kakvo je njihovo radno vrjeme,koliko su slobodne kada rade 2 smjene ili nedao Bog nocne?Branioce,naravno ti ces opet reci sve naj,naj.Zato ti je dao dobru platu da tako branis i samo sve najbolje o sefu.Dobar si ti djecak.

Name

nikica

25.01.2017 10:31

I djavo zna staje pravo, i kad bi radio ispravno postao bi andjeo. ali djavo je djavo i nemiruje? ako radnik cim se zaposli odmah postane direktor idobija platu 5000,00km svih 40godina, tako dobije 2.400.000,0km,nehrani porodicu inikakve troskove nema sav novac deponuje na racun,ostario je netrebamu firma,nije hranio porodicu nema naslednika. PITANJE---otkud pare novopecenim posleratnim nazovimoih GAZDAMA