Нижа цијена - мања безбједност?

Институције БиХ урушавају безбедност пасоша ове земље, мијењајући правила за изглед и садржај нових путних исправа, тврди извор „ЕуроБлица“.

Република Српска 24.01.2017 | 21:05
Нижа цијена - мања безбједност?
Како каже, умјесто садашњих пасоша, који се сматрају најбјезбеднијим у Европи, могли бисмо ускоро добити исправе урађене по технологији старој и 15 до 20 година.

"Смањење квалитета самог документа отвара могућност израде фалсификованих пасоша и представља својеврстан позив криминалцима и терористима да лако могу доћи до докумената БиХ. Када се дође до тих докумената, аутоматски је олакшано и кретање према ЕУ", упозорава извор "ЕуроБлица", додавши да је кредибилитет институција БиХ већ лош, а да овакви потези могу довести чак и до поновног увођења виза.

БиХ тренутно, подсјећа, има такве пасоше које је практично немогуће фалсификовати, јер је за пасош карактеристична поликарбонатска страница у чију се унутрашњост наноси слика у боји.

"Тренутне технологије поликарбонатске странице су добар основ да се тешко фалсификују докумената или дио докумената, а уведене су у свим земљама у окружењу. У овим земљама постоје бјанко обрасци. БиХ је отишла корак даље, па је увела јединствену технологију са поликарбонатом и сликом у боји, а сам образац се израђује по захтиеву грађана, тако да не постоје бјанко обрасци који су најризичнији за фалисфиковање. Немогуће је фалсификовати образац БиХ документа или доћи до бјанко обрасца. Ово је посебно битно за БиХ, јер су се у прошлости дешавале ситуације да се у БиХ краду бјанко обрасци и дођу у руке потенцијалних терориста. Због тога је постојало непојверење у овдашња документа и зато БиХ мора посебно да води рачуна о квалитету", тврди извор.

Коментаре надлежних институција су изостали, јер из Министарства цивилних послова БиХ упућују на Агенцију ИДДЕЕА, а у агенцији се нико није јављао.

И други упућени у ову причу не желе званично да коментаришу ове наводе, али вјерују да благо спуштање стандарда за израду путних исправа БиХ неће довести до тога да пасоши постану „лака роба“ криминалаца и терориста.

"То неће угрозити безбједност, већ треба да омогући добијање ниже цијене на новом тендеру за израду пасоша и већу конкуренцију. По садашњим критеријумима само једна фирма је могла добити тендер", наводе саговорници, пише ЕуроБлиц.

Директор ИДДЕЕА Едим Несими недавно је изјавио и да прије расписивања новог - трећег тендера за штампање пасоша треба прилагодити критеријуме, а на основу мишљења Канцеларије за жалбе.

"Сада морамо услове тендера, укључујући и документацију, прилагодити рјешењу којег смо добили од Канцеларије. То, између осталог, подразјумева и изјмену Правилника о изгледу и садржају путних исправа, с циљем повећања транспарентности приликом избора извођача", рекао је Несими.

Тендер од 20 милиона КМ

ИДДЕЕА је у мају прошле године расписала тендер за набавку пасошких књижица у вредности од 20 милиона КМ за три године. На тендер су се пријавиле две компаније - фирма “Муехлбауер” из Бањалуке и француска компанија “Гемалто”.

Иако је “Муехлбауер” изабран као најбољи понуђач, тендер је поништен након жалбе француске компаније.

Нови тендер расписан је 9. новембра прошле године, али је и он поништен након жалбе. Сада би грађани БиХ крајем марта могли да остану и без пасошких књижица, јер се не зна да ли ће нови тендер бити завршен на вријеме.

Крађа идентитета

"Оно што се најчешће дешава у БиХ је класична крађа идентитета, на начин да се од лица која су напустила БиХ 'украде' идентитет и онда се добију оригинална документа са лажним идентитетом. Овакав начин стицања докумената је изузетно ризичан, а отворено је неколико истрага у БиХ по овом питању. Ово само показује да концепт високо заштићеног обрасца пасоша даје резултате и да је овакав концепт заштите пасоша одвратио криминалце и терористе од БиХ идентитета", тврди извор.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Шта је било са истрагама?

24.01.2017 20:47

Шта је било са истрагом против Синише Мацана?Али није ту Мацан сам крив.Зашто је велики број инжењера у задње вријеме напустио агенцију ИДЕЕА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се питам

24.01.2017 20:52

Чији кум ће сада да добије тендер? Па зар није време за "промене"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

24.01.2017 20:57

Криминалним полицајцима у РС-у то ни сада није проблем. Ко је издао пасос криминалцу у Зворнику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси јасан

24.01.2017 21:22

Ако је неко криминалац а издржао је казну није проблем да добије пасош осим можда ако није у питању тероризам

Name

БЛ 078

24.01.2017 22:46

Војин Мијатовиц у Цавицево име хода около и нуди посао са пасосима Јадни и кукавни савез за промене ко је помоцник министра УНИС ДЕРВЕНТА унистили фирму уместо затвор помцник министра Он је помоцник СЛОБОДАНА СТАНКОВИЦА и онда се питате засто се не ресавају многи предмети ради оваквих Мој ЦАВИЦУ за ситно си се продао и странку и људе Кад теби брко саветује ста да радис дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

24.01.2017 23:16

Нема рузнијег пасоса од овог БиХ, 100 пута љепси је био онај пасос Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из РС.

25.01.2017 05:21

У мозак си болестан 100 %..., а тек затрован да не говорим.

Name

За РС

25.01.2017 16:06

Јадан, о каквом пасошу РС причаш?...Никад чула за пасош РС. Ружан или не али добар је свима који путују по свијету...а ти остани у својој вукојебини јер ти је ружан пасош и не мрдај нигдје, шири мржњу што више можеш и уживај у свом јадном животу.

Name

борац

25.01.2017 05:54

Поруцују се они који се лаксе фалсификују сто нама одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обични грађанин БиХ

25.01.2017 09:18

Које паре млате, а ето нису у стању да НАШИМ НОВЦЕМ, грађана БиХ, набаве пасоше. Ма нема се више ту шта дискутовати ово је све труло до бесвијести..фуј....

ОДГОВОРИТЕ