Niža cijena - manja bezbjednost?

Institucije BiH urušavaju bezbednost pasoša ove zemlje, mijenjajući pravila za izgled i sadržaj novih putnih isprava, tvrdi izvor „EuroBlica“.

Republika Srpska 24.01.2017 | 21:05
Niža cijena - manja bezbjednost?
Kako kaže, umjesto sadašnjih pasoša, koji se smatraju najbjezbednijim u Evropi, mogli bismo uskoro dobiti isprave urađene po tehnologiji staroj i 15 do 20 godina.

"Smanjenje kvaliteta samog dokumenta otvara mogućnost izrade falsifikovanih pasoša i predstavlja svojevrstan poziv kriminalcima i teroristima da lako mogu doći do dokumenata BiH. Kada se dođe do tih dokumenata, automatski je olakšano i kretanje prema EU", upozorava izvor "EuroBlica", dodavši da je kredibilitet institucija BiH već loš, a da ovakvi potezi mogu dovesti čak i do ponovnog uvođenja viza.

BiH trenutno, podsjeća, ima takve pasoše koje je praktično nemoguće falsifikovati, jer je za pasoš karakteristična polikarbonatska stranica u čiju se unutrašnjost nanosi slika u boji.

"Trenutne tehnologije polikarbonatske stranice su dobar osnov da se teško falsifikuju dokumenata ili dio dokumenata, a uvedene su u svim zemljama u okruženju. U ovim zemljama postoje bjanko obrasci. BiH je otišla korak dalje, pa je uvela jedinstvenu tehnologiju sa polikarbonatom i slikom u boji, a sam obrazac se izrađuje po zahtievu građana, tako da ne postoje bjanko obrasci koji su najrizičniji za falisfikovanje. Nemoguće je falsifikovati obrazac BiH dokumenta ili doći do bjanko obrasca. Ovo je posebno bitno za BiH, jer su se u prošlosti dešavale situacije da se u BiH kradu bjanko obrasci i dođu u ruke potencijalnih terorista. Zbog toga je postojalo nepojverenje u ovdašnja dokumenta i zato BiH mora posebno da vodi računa o kvalitetu", tvrdi izvor.

Komentare nadležnih institucija su izostali, jer iz Ministarstva civilnih poslova BiH upućuju na Agenciju IDDEEA, a u agenciji se niko nije javljao.

I drugi upućeni u ovu priču ne žele zvanično da komentarišu ove navode, ali vjeruju da blago spuštanje standarda za izradu putnih isprava BiH neće dovesti do toga da pasoši postanu „laka roba“ kriminalaca i terorista.

"To neće ugroziti bezbjednost, već treba da omogući dobijanje niže cijene na novom tenderu za izradu pasoša i veću konkurenciju. Po sadašnjim kriterijumima samo jedna firma je mogla dobiti tender", navode sagovornici, piše EuroBlic.

Direktor IDDEEA Edim Nesimi nedavno je izjavio i da prije raspisivanja novog - trećeg tendera za štampanje pasoša treba prilagoditi kriterijume, a na osnovu mišljenja Kancelarije za žalbe.

"Sada moramo uslove tendera, uključujući i dokumentaciju, prilagoditi rješenju kojeg smo dobili od Kancelarije. To, između ostalog, podrazjumeva i izjmenu Pravilnika o izgledu i sadržaju putnih isprava, s ciljem povećanja transparentnosti prilikom izbora izvođača", rekao je Nesimi.

Tender od 20 miliona KM

IDDEEA je u maju prošle godine raspisala tender za nabavku pasoških knjižica u vrednosti od 20 miliona KM za tri godine. Na tender su se prijavile dve kompanije - firma “Muehlbauer” iz Banjaluke i francuska kompanija “Gemalto”.

Iako je “Muehlbauer” izabran kao najbolji ponuđač, tender je poništen nakon žalbe francuske kompanije.

Novi tender raspisan je 9. novembra prošle godine, ali je i on poništen nakon žalbe. Sada bi građani BiH krajem marta mogli da ostanu i bez pasoških knjižica, jer se ne zna da li će novi tender biti završen na vrijeme.

Krađa identiteta

"Ono što se najčešće dešava u BiH je klasična krađa identiteta, na način da se od lica koja su napustila BiH 'ukrade' identitet i onda se dobiju originalna dokumenta sa lažnim identitetom. Ovakav način sticanja dokumenata je izuzetno rizičan, a otvoreno je nekoliko istraga u BiH po ovom pitanju. Ovo samo pokazuje da koncept visoko zaštićenog obrasca pasoša daje rezultate i da je ovakav koncept zaštite pasoša odvratio kriminalce i teroriste od BiH identiteta", tvrdi izvor.

(EuroBlic)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Šta je bilo sa istragama?

24.01.2017 20:47

Šta je bilo sa istragom protiv Siniše Macana?Ali nije tu Macan sam kriv.Zašto je veliki broj inženjera u zadnje vrijeme napustio agenciju IDEEA?

ODGOVORITE
Name

Pitam se pitam

24.01.2017 20:52

Čiji kum će sada da dobije tender? Pa zar nije vreme za "promene"!?

ODGOVORITE
Name

General

24.01.2017 20:57

Kriminalnim policajcima u RS-u to ni sada nije problem. Ko je izdao pasos kriminalcu u Zvorniku?

ODGOVORITE
Name

Nisi jasan

24.01.2017 21:22

Ako je neko kriminalac a izdržao je kaznu nije problem da dobije pasoš osim možda ako nije u pitanju terorizam

Name

BL 078

24.01.2017 22:46

Vojin Mijatovic u Cavicevo ime hoda okolo i nudi posao sa pasosima Jadni i kukavni savez za promene ko je pomocnik ministra UNIS DERVENTA unistili firmu umesto zatvor pomcnik ministra On je pomocnik SLOBODANA STANKOVICA i onda se pitate zasto se ne resavaju mnogi predmeti radi ovakvih Moj CAVICU za sitno si se prodao i stranku i ljude Kad tebi brko savetuje sta da radis dno dna

ODGOVORITE
Name

RS

24.01.2017 23:16

Nema ruznijeg pasosa od ovog BiH, 100 puta ljepsi je bio onaj pasos Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

Srbin iz RS.

25.01.2017 05:21

U mozak si bolestan 100 %..., a tek zatrovan da ne govorim.

Name

Za RS

25.01.2017 16:06

Jadan, o kakvom pasošu RS pričaš?...Nikad čula za pasoš RS. Ružan ili ne ali dobar je svima koji putuju po svijetu...a ti ostani u svojoj vukojebini jer ti je ružan pasoš i ne mrdaj nigdje, širi mržnju što više možeš i uživaj u svom jadnom životu.

Name

borac

25.01.2017 05:54

Porucuju se oni koji se lakse falsifikuju sto nama odgovara.

ODGOVORITE
Name

obični građanin BiH

25.01.2017 09:18

Koje pare mlate, a eto nisu u stanju da NAŠIM NOVCEM, građana BiH, nabave pasoše. Ma nema se više tu šta diskutovati ovo je sve trulo do besvijesti..fuj....

ODGOVORITE