Анализа - АО: "Коко локо" - воз који не можете зауставити!

Сунце је пржило првог дана Аустралијан опена претварајући највеће стадиону у експрес лонце у којима су се кували играчи.

Тенис 24.01.2017 | 21:10
Анализа - АО: "Коко локо" - воз који не можете зауставити!
Због нешто чудније конструкције, 'Род Лејвер арена' није била толико ужарена, колико стадион на који се наслања, а који носи име по славној Маргарет Корт.

Негде око 16.30 игран је други сет између 15. носитељке Роберте Винчи и Коко Вандевеј – играчица из Сједињених Држава експресно је добила први сет, пре него што се, при резултату 4:2 за противницу, срушила на терен.

Доживела је топлотни удар праћен јаким грчевима, па није могла самостално ни до клупе да стигне. После интервенције доктора, уследио је повратак – у осмом гему је изједначила, пре него што је у тај брејку потврдила једну од највећих победа у животу.

Од тренутка када је испратила последњу Италијанкину лоптицу у мрежу, до момента када је напуштала терен, није могла да сакрије сузе. Већ тада је била хероина, али је десет дана касније девојка која је, уз Мирјану Лучић-Барони, освојила срца великог броја навијача широм света.

Први пут у каријери пласирала се у полуфинале Гренд слема и то на какав начин – импресивном победом над Гарбиње Мугурусом са 6:3, 6:1.

"Покушавала сам да играм најбоље што могу, 'прегрмела' сам неке неискоришћене брејк лопте у њеним гемовима и наставила да притискам. Коначно сам је 'сломила' и када је кренула серија, било је то као воз који не може да се заустави. Фрустрирајуће је када се промаши толико брејк лопти, преиспитивала сам се шта да радим код ритерна јер сам имала план игре и знала како да је притиснем, а она ми је мало помогла том дуплом сервис грешком", рекла је Вандевеј.

Од самог старта меча било је јасно да девојка рођена у Њујорку има игру за велики резултат – силно је нападала форхендом, бекхендом слала изузетне дијагонале, а сервис погађала у тренуцима када јој је био неопходан.

Вратила је више од 70 процената ривалкиних сервиса и у мечу у којем је одиграно 16 гемова, забележила чак 31 винер, више него двоструко више од Мугурусе. Шпанкиња се чудила колико добро игра противница са друге стране мреже и улоге су биле потпуно ротиране

Меч је трајао нешто више од 80 минута, али да је Коко искористила неку од многих брејк лопти (на крају 4-13), био би много краћи.

И овако нема разлога за незадовољство и може бити само поносна на чињеницу да је против шампионке Ролан Гароса везала седам узастопних гемова.

"Била сам изненађена, играла је невероватно. У претходна три међусобна меча није пружила ни близу овакав тенис. Погађала је сервис, ударце, једва да је промашивала. Не жалим ни за чим када је у питању моја партија. Када неко игра овако и има снаге да вас узнемири, да погоди оволико добрих удараца, а притом има свој дан, тешко је било шта учинити. Није било могуће играти данас против ње", сурово је искрена била Гарбиње.

Када елиминишете седму носитељку на неком од четири највећа турнира, обично вам то буде тријумф каријере – не и код Американке. Само два дана касније избацила је Анџелик Кербер, прошлогодишњу шампионку у Мелбурну и првопласирану на WТА листи.

Осим њих две и споменуте Винчи, иначе финалисткиње УС опена 2015, "жртве" су још биле Полин Парментје и Јуџини Бушар, вицешампионка Вимблдона из 2014.

"Нажалост, ово није било моје најбоље издање. Нисам се добро осећала на терену, али је то било довољно. Била сам нервозна и рекла сам тренеру пре меча: 'Човече, боље набави много тоалет папира јер... ", открила је Коко.

За сензационални пласман у финале првог Гренд слема сезоне бориће се са Венус Вилијамс, сународницом на коју се од малена угледала.

"Једини пут када сам играла са Венус је било на шљаци и надам се да ће сада бити потпуно другачији меч. Част је имати такву противницу, она је велика шампионка. У Калифорнији је био турнир где сам је као клинка гледала и чекала њен аутограм, али сам морала да будем стрпљива. Пробила сам се кроз толике фанове тек након друге победе".

"Коко локо", како су је назвали организатори турнира, превазишла је критике које су јој упућиване током ове две недеље – што због понашања, што због изјава које даје. Наставља да живи бајку звану Аустралијан опен и остала су јој још два корака до тога да сан постане јава.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар