Analiza - AO: "Koko loko" - voz koji ne možete zaustaviti!

Sunce je pržilo prvog dana Australijan opena pretvarajući najveće stadionu u ekspres lonce u kojima su se kuvali igrači.

Tenis 24.01.2017 | 21:10
Analiza - AO: "Koko loko" - voz koji ne možete zaustaviti!
Zbog nešto čudnije konstrukcije, 'Rod Lejver arena' nije bila toliko užarena, koliko stadion na koji se naslanja, a koji nosi ime po slavnoj Margaret Kort.

Negde oko 16.30 igran je drugi set između 15. nositeljke Roberte Vinči i Koko Vandevej – igračica iz Sjedinjenih Država ekspresno je dobila prvi set, pre nego što se, pri rezultatu 4:2 za protivnicu, srušila na teren.

Doživela je toplotni udar praćen jakim grčevima, pa nije mogla samostalno ni do klupe da stigne. Posle intervencije doktora, usledio je povratak – u osmom gemu je izjednačila, pre nego što je u taj brejku potvrdila jednu od najvećih pobeda u životu.

Od trenutka kada je ispratila poslednju Italijankinu lopticu u mrežu, do momenta kada je napuštala teren, nije mogla da sakrije suze. Već tada je bila heroina, ali je deset dana kasnije devojka koja je, uz Mirjanu Lučić-Baroni, osvojila srca velikog broja navijača širom sveta.

Prvi put u karijeri plasirala se u polufinale Grend slema i to na kakav način – impresivnom pobedom nad Garbinje Mugurusom sa 6:3, 6:1.

"Pokušavala sam da igram najbolje što mogu, 'pregrmela' sam neke neiskorišćene brejk lopte u njenim gemovima i nastavila da pritiskam. Konačno sam je 'slomila' i kada je krenula serija, bilo je to kao voz koji ne može da se zaustavi. Frustrirajuće je kada se promaši toliko brejk lopti, preispitivala sam se šta da radim kod riterna jer sam imala plan igre i znala kako da je pritisnem, a ona mi je malo pomogla tom duplom servis greškom", rekla je Vandevej.

Od samog starta meča bilo je jasno da devojka rođena u Njujorku ima igru za veliki rezultat – silno je napadala forhendom, bekhendom slala izuzetne dijagonale, a servis pogađala u trenucima kada joj je bio neophodan.

Vratila je više od 70 procenata rivalkinih servisa i u meču u kojem je odigrano 16 gemova, zabeležila čak 31 viner, više nego dvostruko više od Muguruse. Špankinja se čudila koliko dobro igra protivnica sa druge strane mreže i uloge su bile potpuno rotirane

Meč je trajao nešto više od 80 minuta, ali da je Koko iskoristila neku od mnogih brejk lopti (na kraju 4-13), bio bi mnogo kraći.

I ovako nema razloga za nezadovoljstvo i može biti samo ponosna na činjenicu da je protiv šampionke Rolan Garosa vezala sedam uzastopnih gemova.

"Bila sam iznenađena, igrala je neverovatno. U prethodna tri međusobna meča nije pružila ni blizu ovakav tenis. Pogađala je servis, udarce, jedva da je promašivala. Ne žalim ni za čim kada je u pitanju moja partija. Kada neko igra ovako i ima snage da vas uznemiri, da pogodi ovoliko dobrih udaraca, a pritom ima svoj dan, teško je bilo šta učiniti. Nije bilo moguće igrati danas protiv nje", surovo je iskrena bila Garbinje.

Kada eliminišete sedmu nositeljku na nekom od četiri najveća turnira, obično vam to bude trijumf karijere – ne i kod Amerikanke. Samo dva dana kasnije izbacila je Andželik Kerber, prošlogodišnju šampionku u Melburnu i prvoplasiranu na WTA listi.

Osim njih dve i spomenute Vinči, inače finalistkinje US opena 2015, "žrtve" su još bile Polin Parmentje i Judžini Bušar, vicešampionka Vimbldona iz 2014.

"Nažalost, ovo nije bilo moje najbolje izdanje. Nisam se dobro osećala na terenu, ali je to bilo dovoljno. Bila sam nervozna i rekla sam treneru pre meča: 'Čoveče, bolje nabavi mnogo toalet papira jer... ", otkrila je Koko.

Za senzacionalni plasman u finale prvog Grend slema sezone boriće se sa Venus Vilijams, sunarodnicom na koju se od malena ugledala.

"Jedini put kada sam igrala sa Venus je bilo na šljaci i nadam se da će sada biti potpuno drugačiji meč. Čast je imati takvu protivnicu, ona je velika šampionka. U Kaliforniji je bio turnir gde sam je kao klinka gledala i čekala njen autogram, ali sam morala da budem strpljiva. Probila sam se kroz tolike fanove tek nakon druge pobede".

"Koko loko", kako su je nazvali organizatori turnira, prevazišla je kritike koje su joj upućivane tokom ove dve nedelje – što zbog ponašanja, što zbog izjava koje daje. Nastavlja da živi bajku zvanu Australijan open i ostala su joj još dva koraka do toga da san postane java.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar