Разводи и кредити затрпали адвокате

Развод брака, спорови у вези са земљиштем, накнадом штете, те радним односима, али и проблеми са отплатом кредита, најчешћи су разлози због којих становници Бијељине траже бесплатну правну помоћ.

Република Српска 24.01.2017 | 18:12
Разводи и кредити затрпали адвокате
Број оних који закуцају на врата Службе за бесплатну правну помоћ градске управе је све већи, а савјет дневно затражи и до 40 грађана. У овој служби истичу да су многи становници тражили конкретне савјете у вези са кредитима.

"Како изабрати најповољнији кредит, на који начин управљати проблематичним задужењима, како се понашати када банка промијени услове кредитног уговора, питања су на која грађани најчешће траже одговоре како би своје проблеме ријешили на најбезболнији начин", казали су у правној служби.

Бесплатан савјет адвоката могу затражити сви грађани, без обзира на имовинско стање, а један од њих је и Радомир Н. који каже да је ова врста правне помоћи од великог значаја, посебно за незапослене грађане.

"Дошао сам у правну службу, јер сам чуо да дају бесплатне савјете. Незапослен сам и тешко ми је да дођем до новца да платим адвокатске услуге, а желим да се информишем у вези са враћањем кредита", рекао је овај Бијељинац.

И пензионерка Ружа С. стрпљиво је чекала у реду како би се посавјетовала са правницима.

"Имам проблем у вези са исплатом дуга. Дошла сам овдје како би ми правници Градске управе савјетовали како могу да ријешим свој проблем", рекла је она.

Према ријечима шефа одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности Љубице Млађеновић правници у Служби за бесплатну правну помоћ пружили су неколико хиљада правних савјета.

"У парничном поступку нам се обраћају људи за различите проблеме као што су разводи бракова, радни спорови, спорови са земљиштем и сл., док се у ванпарничном поступку тражи помоћ у предметима за одузимање радне способности, уређење међа, те закључивање малољетничких бракова", рекла је Млађеновићева.

Она је нагласила да је због све већег броја захтјева повећан број правника који су на располагању грађанима.

"Због повећаног обима посла тренутно имамо два извршиоца, а иначе на овим пословима ради један правник", навела је Млађеновићева додавши да је ова област веома широка те да је Правилником о систематизацији сужен обим послова на управне поступке, ванпарничне, парничне и управни спор.

Она је истакла да се правници у овој служби не баве прекршајним и кривичним поступком, као и поступцима који се воде пред пореском управом.

Обрасци

Љубица Млађеновић је истакла да постоје и одређени проблеми у раду са странкама, као што је попуњавање образаца из других институција, углавном из Катастра или Пореске управе.

"Попуњавање образаца из Катастра или Пореске управе је веома опширан и компликован посао, који одузима прилично много времена у раду са странкама. Мислим да би у овим институцијама морали да поведу рачуна о својим странкама, те да нађу службенике који ће се бавити тим послом", додала је Млађеновићева.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лоло

24.01.2017 17:19

Мени требају три цетири разведене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕСПЛАТНА РС

25.01.2017 00:35

Бесплатна правна помоц и савјети..бесплатно сколовање и студенти који плацају 10КМ смјестај у презадузеном студентском дому...тај дивљи народ само је науцен од комуниста на све БЕСПЛАТНО!!!И Криви политицари - и добре политицаре имате какви сте Балканци нерадници и љенцуге.

ОДГОВОРИТЕ