Razvodi i krediti zatrpali advokate

Razvod braka, sporovi u vezi sa zemljištem, naknadom štete, te radnim odnosima, ali i problemi sa otplatom kredita, najčešći su razlozi zbog kojih stanovnici Bijeljine traže besplatnu pravnu pomoć.

Republika Srpska 24.01.2017 | 18:12
Razvodi i krediti zatrpali advokate
Broj onih koji zakucaju na vrata Službe za besplatnu pravnu pomoć gradske uprave je sve veći, a savjet dnevno zatraži i do 40 građana. U ovoj službi ističu da su mnogi stanovnici tražili konkretne savjete u vezi sa kreditima.

"Kako izabrati najpovoljniji kredit, na koji način upravljati problematičnim zaduženjima, kako se ponašati kada banka promijeni uslove kreditnog ugovora, pitanja su na koja građani najčešće traže odgovore kako bi svoje probleme riješili na najbezbolniji način", kazali su u pravnoj službi.

Besplatan savjet advokata mogu zatražiti svi građani, bez obzira na imovinsko stanje, a jedan od njih je i Radomir N. koji kaže da je ova vrsta pravne pomoći od velikog značaja, posebno za nezaposlene građane.

"Došao sam u pravnu službu, jer sam čuo da daju besplatne savjete. Nezaposlen sam i teško mi je da dođem do novca da platim advokatske usluge, a želim da se informišem u vezi sa vraćanjem kredita", rekao je ovaj Bijeljinac.

I penzionerka Ruža S. strpljivo je čekala u redu kako bi se posavjetovala sa pravnicima.

"Imam problem u vezi sa isplatom duga. Došla sam ovdje kako bi mi pravnici Gradske uprave savjetovali kako mogu da riješim svoj problem", rekla je ona.

Prema riječima šefa odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubice Mlađenović pravnici u Službi za besplatnu pravnu pomoć pružili su nekoliko hiljada pravnih savjeta.

"U parničnom postupku nam se obraćaju ljudi za različite probleme kao što su razvodi brakova, radni sporovi, sporovi sa zemljištem i sl., dok se u vanparničnom postupku traži pomoć u predmetima za oduzimanje radne sposobnosti, uređenje međa, te zaključivanje maloljetničkih brakova", rekla je Mlađenovićeva.

Ona je naglasila da je zbog sve većeg broja zahtjeva povećan broj pravnika koji su na raspolaganju građanima.

"Zbog povećanog obima posla trenutno imamo dva izvršioca, a inače na ovim poslovima radi jedan pravnik", navela je Mlađenovićeva dodavši da je ova oblast veoma široka te da je Pravilnikom o sistematizaciji sužen obim poslova na upravne postupke, vanparnične, parnične i upravni spor.

Ona je istakla da se pravnici u ovoj službi ne bave prekršajnim i krivičnim postupkom, kao i postupcima koji se vode pred poreskom upravom.

Obrasci

Ljubica Mlađenović je istakla da postoje i određeni problemi u radu sa strankama, kao što je popunjavanje obrazaca iz drugih institucija, uglavnom iz Katastra ili Poreske uprave.

"Popunjavanje obrazaca iz Katastra ili Poreske uprave je veoma opširan i komplikovan posao, koji oduzima prilično mnogo vremena u radu sa strankama. Mislim da bi u ovim institucijama morali da povedu računa o svojim strankama, te da nađu službenike koji će se baviti tim poslom", dodala je Mlađenovićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lolo

24.01.2017 17:19

Meni trebaju tri cetiri razvedene.

ODGOVORITE
Name

BESPLATNA RS

25.01.2017 00:35

Besplatna pravna pomoc i savjeti..besplatno skolovanje i studenti koji placaju 10KM smjestaj u prezaduzenom studentskom domu...taj divlji narod samo je naucen od komunista na sve BESPLATNO!!!I Krivi politicari - i dobre politicare imate kakvi ste Balkanci neradnici i ljencuge.

ODGOVORITE