Поновно мјерење Монт Евереста

Индијски научници најавили су да ће на Монт Еверест бити послата експедиција која ће провјерити теорију да је разоран земљотрес, који је 2015. године потресао Непал, изазвао смањење висине "крова свијета".

Свијет 24.01.2017 | 18:08
Поновно мјерење Монт Евереста
Британски Гардијан подсјећа да је у земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале погинуло више хиљада људи и изазване промјене земљишта широм Хималаја.

Према посљедњим сателитским подацима, утицај земљотреса смањио је висину Евереста, која је званично износила 8.848 метара између неколико милиметара и пар центиметара.

Индијски званичник Сварна Суба Рао истакао је да је због сумњи изражених унутар научне заједнице донијета одлука да се са сигурношћу утврди висина Евереста.

Према његовим ријечима, у тиму који ће бити послат на врх Евереста биће неколико научника, али и професионални планинари.

Он је навео да ће тим провести око два сата на врху Евереста што је довољно за очитавање Система за глобално позиционирање између њихових координата и сателита.

Та очитавања су прецизна унутар једног центиметра и биће потребно око двије седмице за њихову обраду.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стари премјер

24.01.2017 21:59

То је стари омјер 8.848. Још прије пар десетина година, а индијска плоча стално иде под азијску плочу и тако да би Мт.Еверест требао бити вишиод тог. Е, сад, колико се и да ли се смањио, остаје да се види.

ОДГОВОРИТЕ