Ponovno mjerenje Mont Everesta

Indijski naučnici najavili su da će na Mont Everest biti poslata ekspedicija koja će provjeriti teoriju da je razoran zemljotres, koji je 2015. godine potresao Nepal, izazvao smanjenje visine "krova svijeta".

Svijet 24.01.2017 | 18:08
Ponovno mjerenje Mont Everesta
Britanski Gardijan podsjeća da je u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale poginulo više hiljada ljudi i izazvane promjene zemljišta širom Himalaja.

Prema posljednjim satelitskim podacima, uticaj zemljotresa smanjio je visinu Everesta, koja je zvanično iznosila 8.848 metara između nekoliko milimetara i par centimetara.

Indijski zvaničnik Svarna Suba Rao istakao je da je zbog sumnji izraženih unutar naučne zajednice donijeta odluka da se sa sigurnošću utvrdi visina Everesta.

Prema njegovim riječima, u timu koji će biti poslat na vrh Everesta biće nekoliko naučnika, ali i profesionalni planinari.

On je naveo da će tim provesti oko dva sata na vrhu Everesta što je dovoljno za očitavanje Sistema za globalno pozicioniranje između njihovih koordinata i satelita.

Ta očitavanja su precizna unutar jednog centimetra i biće potrebno oko dvije sedmice za njihovu obradu.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Stari premjer

24.01.2017 21:59

To je stari omjer 8.848. Još prije par desetina godina, a indijska ploča stalno ide pod azijsku ploču i tako da bi Mt.Everest trebao biti višiod tog. E, sad, koliko se i da li se smanjio, ostaje da se vidi.

ODGOVORITE