Мљекари у БиХ на ивици пропадања

Удружења мљекара у Босни и Херцеговини упозоравају да стање у сектору производње млијека никада није било теже и неизвјесније те да се сваки дан погоршава због притиска високосубвенционираног увозног млијека из Европске уније.

Босна и Херцеговина 24.01.2017 | 15:40
Мљекари у БиХ на ивици пропадања
Страхују да ће БиХ преплавити јефтино млијеко из Европске уније и да ће велики број произвођача бити принуђен престати радити јер се неће моћи борити с конкуренцијом.

Тим поводом, мљекари из Републике Српске су упутили отворено писмо Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и Министарству пољопривреде шумарства и водопривреде Српске.

"Очекујемо да ће послије 1. фебруара, ступањем на снагу и примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању, бити још теже. Прерађивачи и произвођачи ову ситуацију дочекују неспремни и производња млијека је доведена у веома тешко стање те је на ивици пропадања", стоји у писму мљекара.

Наводе да надлежне институције нису ништа предузеле иако је од потписивања адаптираног ССП-а прошло шест мјесеци те да није реализован ни договор с њемачким министром пољопривреде о намирењу дијела дохотка изгубљеног притиском увезеног млијека. Подсјећају да нису исплаћени ни дугови из 2016. године, а аграрни буџети су остали на прошлогодишњем нивоу. Осим надлежним институцијама, незадовољни су и понашањем појединих мљекара.

"Поједине мљекаре обарају цијене испод цијене коштања, чиме обарамо и улазне цијене млијека или смо сами себи конкуренција на тржишту БиХ. Очекује се да ЕУ на тржиште стави у промет веће количине млијека у праху, због чега протестују и европски фармери у Бриселу, иако су поред редовних подстицаја добили и једнократну помоћ. У оваквој ситуацији осјећамо се напуштеним од власти, али очекујемо да мљекаре и произвођачи збију редове и направе озбиљну стратегију да се спаси мљекарски сектор и да се с том стратегијом појавимо пред Савјетом министара и Парламентарном скупштином БиХ", наводи се у писму.

Истичу да ће нестанком мљекарског сектора нестати и пољопривреда у БиХ јер тамо гдје нема крава нема ни това бикова, а ни ратарске производње.

"Нестаће мљекарски сектор, али ће нестати и село, што би била катастрофа за БиХ. Желимо вас упозорити да немамо мјеста за унутрашњу конкуренцију обарањем цијена, уништавањем примарне, али и прерађивачке индустрије, него да морамо отворити очи политичарима и кроз мукотрпну борбу покушати спасити примарну производњу, али и прерађивачке капацитете", наводи се у писму које потписује предсједник Удружења Владимир Усорац.

Иако ситуација ни у Федерацији БиХ није ништа боља, пољопривредници шуте и не подузимају ништа за разлику од колега из Републике Српске, тврди Адин Сакић из Удружења мљекарске индустрије БиХ. Главни проблем је што бх. произвођачи нису равноправни са произвођачима из ЕУ.

"У Европској унији је прије двије године укинута квота за производњу млијека и дошло је до повећање производње у ЕУ, а Русија је истовремено увела блокаду на увоз млијечних производа из ЕУ. Тако да је вишак млијека који се појавио морао наћи излаз и појавило се изузетно јефтино млијеко. Ми смо имали понуду тог млијека из Мађарске гдје је литар млијека за 20 посто јефтинији од цијене млијека коју ми тренутно плаћамо. Када је ријеч о пољопривреди, у БиХ је јединствена политика, а у ЕУ постоје повлаштене стопе пореза и доприноса. Они добијају неповратна средства до 70 одсто за нове инвестиције, имају плави дизел, каматна стопа је између 0 и 2 одсто, а у БиХ од 5 до 8 одсто и нећете добити кредит јер га стране банке не дају пољопривредницима", казао је Сакић за Клиx.ба.

БиХ има 13.000 регистрованих пољопривредних произвођача млијека који страхују за своју будућност након отварања тржишта од 1. фебруара.

"Могуће је да нас преплави јефтино млијеко, као што се десило прошле године у Хрватској. Тамо је прошле године између 200 и 300 фарми престало радити због немогућности да се изборе с конкуренцијом из ЕУ. Идемо у рат без икаквог наоружања и апсолутно смо неконкурентни. Како би се сачувао домаћи сектор неопходан је већи буџет, исплата потицаја на вријеме, а да не говорим о пропуштеним приликама за неповратна средства из ЕУ фондова. Изгубили смо их јер немамо заједничку стратегију на нивоу државе", рекао нам је Сакић.

(Клиx.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хе хе хе

24.01.2017 15:04

Ето вам ЕУ па сад дувајте у ладну воду

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

24.01.2017 16:25

@хххехехх Шта си ти мислио да ће ЕУ да даје лову док политичари и парламентарци имају дупло више зараде него у ЕУ Тамо политичари и парламентарци имају три просјечне плате а овдје 6-7 . у просјекуНису ни они блесави.Размисли мало у чему је проблем.

Name

Драган

24.01.2017 15:06

Закон јачег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

24.01.2017 15:11

Жао ми је ових мљекра ал и они су криви Прво блокирајте владу .парламент и све институције тражите да се администрација смањи на ЕУ ниво и примања истих у ЕУ ниво смањење возног парка у ЕУ ниво(право на службено ауто ускоро че имати и ћистаћица) и ето лове за субвенције.Да не спомињем којекаве службене посјете типа инагурације са буџета.Сва пољопривреда има 60 мил субвенција на год. а предсједник сам на располагањ 11.5 мил..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.01.2017 15:54

Тацно од ријеци до ријеци

Name

Сви смо ми

24.01.2017 15:39

Нису само мљекари, вец све сфере зивота и рада су на ивици пропадања. Тако народ хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

24.01.2017 15:40

Па шта че вам заједничка стратегија кад је овако боље. Мљекари достојансвено пропадају на "обје" стране не до бог да се удруже са "онима" тамо глухо било овако је боље. Треба ти млијека а ти у гранап и купиш. Боље пропасти него се удружити са некавим "тамо" е мој глупи народе.Умјесто да се мљекари из читаве БИХ састану оснују јединсвено удружење траже министарство на нивоу БИХ тада би и ЕУ прискочила са ловом и притисла ове ниже да не се...у више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхил

24.01.2017 15:56

Тако и треба, па јефтиније је млијеко из Њамцке заједно са тросковима превоза хеликоптером, ха, ха.. Приједлог: треба преци на сир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индустрија

24.01.2017 16:23

Откад знам за себе, сељаци, узгајиваци стоке, мљекари, месопрерадјиваци, стално пропадају. Инзењери и мајстори се не цују јос од 1948 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

24.01.2017 16:51

Млијеко је чисти отров и може проузроковати рак и друге болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доц

24.01.2017 17:18

Убрзава старење. Изазива киселину која се током ноци пење у грло, изазива поврацање. Млијеко се смије пити само кисело и то једна цаса недељно.

Name

Рудоња

24.01.2017 17:22

Фармери са великим фармама су били миљеници Владе РС док су ситнији производјаци са малим број стоке одавно трпили ниску откупну цијену млијека,а сада је досло вријеме да и крупни постану ситни,нека народ предје на мању.производњу и тако презивљава,до Судњег дана,јер нема висе пољопривреде од које мозе да се зиви

ОДГОВОРИТЕ