Тод Мартин: Кад није Новак, нека АО освоји Раонић!

Током каријере је био четврти на свету, а у сезони 2009-2010 био је тренер најбољег српског играча Новака Ђоковића.

Тенис 24.01.2017 | 18:45
Тод Мартин: Кад није Новак, нека АО освоји Раонић!
Тод Марин је обожавао да игра у Аустралији – пре 23 године је стигао до финала, у којем је изгубио од Пита Сампраса са 7:6 (7-4), 6:4, 6:4.

Некадашњи амерички тенисер говорио је у интервјуу за Б92 о веома чудном турниру у Мелбурну, притиску који осећају најбољи играчи, потенцијалним победницима, турниру легенди...

"На Аустралијан опену се осећам сјајно све док не морам да изађем на тениски терен. Сувише сам стар", рекао је Тод Мартин на старту интервјуа за Б92.

Почетак друге недеље у Мелбурну није онакав какав су многи замишљали, а Мартин се подсетио како је то било када је он јурио за лоптицом.

"Турнир је веома интересантан. Пре 15-20 година, резултати на Аустралијан опену су били слични, због припрема, предсезоне и свега што се дешавало пре самог такмичења. Било је играча који су били боље припремљени, за разлику од оних који нису превише радили током децембра. Мој први добар Гренд слем био је овде – играли су Арно Клемон, Себастијан Грожан, Маркос Багдатис... Није да су дошли ниоткуда, али су били аутсајдери".

Најбољи играчи су испали у раној фази и омогућили неким новим лицима да се надају титули.

"Сада имате момке који могу да освоје једну од највећих титула, а нису били у плану, све због онога што се издешавало у претходних десетак дана. Када су у питању шансе за титулу, они нису дошли у Мелбурн са превише оптимизма. Сада, после испадања двојице највећих фаворита, то мења перспективу свих – Рафе Надала, Роџера Федерера, али и тих тенисера који долазе из сенке".

Четвртак је био кобан дан за Новака Ђоковића, доживео је пораз од 117. играча на АТП листи Дениса Истомина, што су многи окарактерисали као једну од највећих сензација у историји Ози опена.

"Постоје многе ствари у којима је Ђоковић имао контролу, а које су у исто време веома тешке. Успевао је фантастично да се носи са њима. Његова енергија и фокус су били нестварни – остварио је толико тога, закључно са Ролан Гаросом прошле сезоне. Очигледно је да је у паду, узео тренутак да предахне. Ја немам појма како је на том нивоу, никада нисам био такав. Али када толико тога остварите, логично је да део енергије коју имате нестане, чак и несвесно. Прво изгубите концентрацију, што утиче касније на вашу енергију".

Ипак, нема дилему ко ће водити главну реч у мушком тенису у годинама које предстоје.

"Да је Аустралијан опен почео овог понедељка, сматрао бих Новака фаворитом и очекивао да освоји турнир. Знам да ће бити нервозан и љут, али ће имати прилику резултате попут овог или оних на Вимблдону, УС опену и Олимпијским играма, узме за основу и обележи их као нови почетак".

Прилику да искористи рану елиминацију српског играча није искористио Енди Мари – Британац је заслужан за друго највеће изненађење јер је поражен од Мише Зверева.

"Увек говоримо о Ендију Марију као момку који гледа ка врху, сада гледа са њега. То је другачија ситуација. Исто је било са Роџером, Рафом и осталим шампионима. Сада Новак гледа навише, а то је додатна инспирација. Ђоковић има много доброг тениса испред себе".

За крај, открио је кога би волео да види на победничком постољу у обе конкуренције.

"Желим да кажем Раонић, али нисам спреман да то изговорим. Федерер је увек кандидат, једино уколико Надал не стигне до финала. Онда ће он узети трофеј. Код жена је јасно – често нисам у праву, али увек говорим Серена Вилијамс и тако ћу наставити. Она је посебан таленат и сада изгледа да је спремна да игра", закључио је Мартин за Б92.

"Велики губитак за тенис, Ана била оличење спорта"

46-годишњи Американац прокоментарисао је и недавно повлачење Ане Ивановић.

"Нисам упознао, али када је гледам, видим да је изузетно љупка. И не само то – она је фина, пуна поштовања према свима, а за нас који волимо спортски дух и фер-плеј, она је на врху. Њено повлачење је велики губитак за спорт. Било када се налазила на врху WТА листе или када је била 25, перфектно је представљала наш спорт".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар