Tod Martin: Kad nije Novak, neka AO osvoji Raonić!

Tokom karijere je bio četvrti na svetu, a u sezoni 2009-2010 bio je trener najboljeg srpskog igrača Novaka Đokovića.

Tenis 24.01.2017 | 18:45
Tod Martin: Kad nije Novak, neka AO osvoji Raonić!
Tod Marin je obožavao da igra u Australiji – pre 23 godine je stigao do finala, u kojem je izgubio od Pita Samprasa sa 7:6 (7-4), 6:4, 6:4.

Nekadašnji američki teniser govorio je u intervjuu za B92 o veoma čudnom turniru u Melburnu, pritisku koji osećaju najbolji igrači, potencijalnim pobednicima, turniru legendi...

"Na Australijan openu se osećam sjajno sve dok ne moram da izađem na teniski teren. Suviše sam star", rekao je Tod Martin na startu intervjua za B92.

Početak druge nedelje u Melburnu nije onakav kakav su mnogi zamišljali, a Martin se podsetio kako je to bilo kada je on jurio za lopticom.

"Turnir je veoma interesantan. Pre 15-20 godina, rezultati na Australijan openu su bili slični, zbog priprema, predsezone i svega što se dešavalo pre samog takmičenja. Bilo je igrača koji su bili bolje pripremljeni, za razliku od onih koji nisu previše radili tokom decembra. Moj prvi dobar Grend slem bio je ovde – igrali su Arno Klemon, Sebastijan Grožan, Markos Bagdatis... Nije da su došli niotkuda, ali su bili autsajderi".

Najbolji igrači su ispali u ranoj fazi i omogućili nekim novim licima da se nadaju tituli.

"Sada imate momke koji mogu da osvoje jednu od najvećih titula, a nisu bili u planu, sve zbog onoga što se izdešavalo u prethodnih desetak dana. Kada su u pitanju šanse za titulu, oni nisu došli u Melburn sa previše optimizma. Sada, posle ispadanja dvojice najvećih favorita, to menja perspektivu svih – Rafe Nadala, Rodžera Federera, ali i tih tenisera koji dolaze iz senke".

Četvrtak je bio koban dan za Novaka Đokovića, doživeo je poraz od 117. igrača na ATP listi Denisa Istomina, što su mnogi okarakterisali kao jednu od najvećih senzacija u istoriji Ozi opena.

"Postoje mnoge stvari u kojima je Đoković imao kontrolu, a koje su u isto vreme veoma teške. Uspevao je fantastično da se nosi sa njima. Njegova energija i fokus su bili nestvarni – ostvario je toliko toga, zaključno sa Rolan Garosom prošle sezone. Očigledno je da je u padu, uzeo trenutak da predahne. Ja nemam pojma kako je na tom nivou, nikada nisam bio takav. Ali kada toliko toga ostvarite, logično je da deo energije koju imate nestane, čak i nesvesno. Prvo izgubite koncentraciju, što utiče kasnije na vašu energiju".

Ipak, nema dilemu ko će voditi glavnu reč u muškom tenisu u godinama koje predstoje.

"Da je Australijan open počeo ovog ponedeljka, smatrao bih Novaka favoritom i očekivao da osvoji turnir. Znam da će biti nervozan i ljut, ali će imati priliku rezultate poput ovog ili onih na Vimbldonu, US openu i Olimpijskim igrama, uzme za osnovu i obeleži ih kao novi početak".

Priliku da iskoristi ranu eliminaciju srpskog igrača nije iskoristio Endi Mari – Britanac je zaslužan za drugo najveće iznenađenje jer je poražen od Miše Zvereva.

"Uvek govorimo o Endiju Mariju kao momku koji gleda ka vrhu, sada gleda sa njega. To je drugačija situacija. Isto je bilo sa Rodžerom, Rafom i ostalim šampionima. Sada Novak gleda naviše, a to je dodatna inspiracija. Đoković ima mnogo dobrog tenisa ispred sebe".

Za kraj, otkrio je koga bi voleo da vidi na pobedničkom postolju u obe konkurencije.

"Želim da kažem Raonić, ali nisam spreman da to izgovorim. Federer je uvek kandidat, jedino ukoliko Nadal ne stigne do finala. Onda će on uzeti trofej. Kod žena je jasno – često nisam u pravu, ali uvek govorim Serena Vilijams i tako ću nastaviti. Ona je poseban talenat i sada izgleda da je spremna da igra", zaključio je Martin za B92.

"Veliki gubitak za tenis, Ana bila oličenje sporta"

46-godišnji Amerikanac prokomentarisao je i nedavno povlačenje Ane Ivanović.

"Nisam upoznao, ali kada je gledam, vidim da je izuzetno ljupka. I ne samo to – ona je fina, puna poštovanja prema svima, a za nas koji volimo sportski duh i fer-plej, ona je na vrhu. Njeno povlačenje je veliki gubitak za sport. Bilo kada se nalazila na vrhu WTA liste ili kada je bila 25, perfektno je predstavljala naš sport".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar