Вишечланих породица све мање у Српској

Традиционалних вишечланих породица у Републици Српској је све мање, а чак свако пето домаћинство чине самци.

Република Српска 24.01.2017 | 14:30
Вишечланих породица све мање у Српској
Резултати пописа становништва из 2013. године, који су објављени крајем 2016., показују да од 408.825 пописаних домаћинстава у РС њих 81.765 имају само једног члана, односно 20,43 одсто домаћинстава су самачка.

Статистика показује да је највише домаћинстава која броје два члана 102.676, односно 25,11 одсто, док је најмање оних са осам и више чланова и то 4.398, што је један одсто укупног броја домаћинстава у РС.

Статистичари су израчунали да просечно домаћинство у РС има свега три члана. Највише самаца је у Бањалуци, односно њих 13.195. Најмање самачких домаћинстава, 21 има општина Источни Дрвар, међутим ако се узме у обзир да је укупан број насељених домова у овој општини 38, закључујемо да скоро свако друго има само једног члана. У овој општини ни једно домаћинство нема шест или више чланова, док је према резултатима пописа само једно четворочлано.

Начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић каже да је ова општина сама по себи специфична, те да резултати пописа не приказују стварно стање на подручју ове локалне заједнице, преноси Глас Српске.

- Неки становници наше општине, посебно млађи иако станују овде, пријавили су се у општини Дрвар, углавном због запослења или школовања, тако да тешко можемо рећи да су резултати пописа показали колико нас заиста има и каква је структура домаћинстава - рекла је Иванковићева.

Са највише домаћинстава која броје осам и више чланова, њих 430, може се похвалити други по величини град у РС, Бијељина.

Демограф Стево Пашалић каже да је не само код нас, него и у свету, присутан тренд такозване дифузије породице, односно цепање породица на мања домаћинства.

- Велики број самаца једна је од последица процеса убрзаног старења друштва. У будућности ће бити све израженија појава домаћинства са једним чланом - каже Пашалић додавши да у већим локалним заједницама већи број самаца.

- У градовима је и израженије цепкање породица на мања домаћинства, него у сеоским подручјима, где се још могу пронаћи, иако ретке, велике породичне заједнице - истакао је Пашалић.

Социолог Иван Шијаковић каже да објективно породице све ређе немају могућност да окупљају више чланова како је то било раније, јер претежно млади одлазе због школовања и запослења у друге градове, а старији остају на огњиштима.

- Тренд западног света је да се породице смањују, а да се због продужетка животног века и боље здравствене заштите повећава број самаца у друштву - рекао је Шијаковић и додао да ће у будућности градови у РС све више постајати седиште усамљених људи.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

комплетан систем и друство су болесни.......

24.01.2017 14:22

Јер појединци (који инаце у нормалном друству) не би могли бити ни портири заузимају по неколико руководецих позиција (захваљујуци странацким књизицама), и истоврамено као такви имају по неколико купљених љубавница које су запослили и оне се нормално не удају. Тако се гаси један народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

24.01.2017 16:10

И ово мало дјеце сто имамо одрастају у биједи,са једним родителљом. Нпр.полицајац отвори кафану,напусти зену и дјецу,озени конобарицу која је исто оставила своју дјецу,гдје је ту дрзава,како полиција мозе да се бави и приватним бизнисом,то некад није могло

Name

симо

24.01.2017 16:17

Пропаст

ОДГОВОРИТЕ