Višečlanih porodica sve manje u Srpskoj

Tradicionalnih višečlanih porodica u Republici Srpskoj je sve manje, a čak svako peto domaćinstvo čine samci.

Republika Srpska 24.01.2017 | 14:30
Višečlanih porodica sve manje u Srpskoj
Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, koji su objavljeni krajem 2016., pokazuju da od 408.825 popisanih domaćinstava u RS njih 81.765 imaju samo jednog člana, odnosno 20,43 odsto domaćinstava su samačka.

Statistika pokazuje da je najviše domaćinstava koja broje dva člana 102.676, odnosno 25,11 odsto, dok je najmanje onih sa osam i više članova i to 4.398, što je jedan odsto ukupnog broja domaćinstava u RS.

Statističari su izračunali da prosečno domaćinstvo u RS ima svega tri člana. Najviše samaca je u Banjaluci, odnosno njih 13.195. Najmanje samačkih domaćinstava, 21 ima opština Istočni Drvar, međutim ako se uzme u obzir da je ukupan broj naseljenih domova u ovoj opštini 38, zaključujemo da skoro svako drugo ima samo jednog člana. U ovoj opštini ni jedno domaćinstvo nema šest ili više članova, dok je prema rezultatima popisa samo jedno četvoročlano.

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković kaže da je ova opština sama po sebi specifična, te da rezultati popisa ne prikazuju stvarno stanje na području ove lokalne zajednice, prenosi Glas Srpske.

- Neki stanovnici naše opštine, posebno mlađi iako stanuju ovde, prijavili su se u opštini Drvar, uglavnom zbog zaposlenja ili školovanja, tako da teško možemo reći da su rezultati popisa pokazali koliko nas zaista ima i kakva je struktura domaćinstava - rekla je Ivankovićeva.

Sa najviše domaćinstava koja broje osam i više članova, njih 430, može se pohvaliti drugi po veličini grad u RS, Bijeljina.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je ne samo kod nas, nego i u svetu, prisutan trend takozvane difuzije porodice, odnosno cepanje porodica na manja domaćinstva.

- Veliki broj samaca jedna je od posledica procesa ubrzanog starenja društva. U budućnosti će biti sve izraženija pojava domaćinstva sa jednim članom - kaže Pašalić dodavši da u većim lokalnim zajednicama veći broj samaca.

- U gradovima je i izraženije cepkanje porodica na manja domaćinstva, nego u seoskim područjima, gde se još mogu pronaći, iako retke, velike porodične zajednice - istakao je Pašalić.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da objektivno porodice sve ređe nemaju mogućnost da okupljaju više članova kako je to bilo ranije, jer pretežno mladi odlaze zbog školovanja i zaposlenja u druge gradove, a stariji ostaju na ognjištima.

- Trend zapadnog sveta je da se porodice smanjuju, a da se zbog produžetka životnog veka i bolje zdravstvene zaštite povećava broj samaca u društvu - rekao je Šijaković i dodao da će u budućnosti gradovi u RS sve više postajati sedište usamljenih ljudi.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kompletan sistem i drustvo su bolesni.......

24.01.2017 14:22

Jer pojedinci (koji inace u normalnom drustvu) ne bi mogli biti ni portiri zauzimaju po nekoliko rukovodecih pozicija (zahvaljujuci stranackim knjizicama), i istovrameno kao takvi imaju po nekoliko kupljenih ljubavnica koje su zaposlili i one se normalno ne udaju. Tako se gasi jedan narod.

ODGOVORITE
Name

pero

24.01.2017 16:10

I ovo malo djece sto imamo odrastaju u bijedi,sa jednim roditelljom. Npr.policajac otvori kafanu,napusti zenu i djecu,ozeni konobaricu koja je isto ostavila svoju djecu,gdje je tu drzava,kako policija moze da se bavi i privatnim biznisom,to nekad nije moglo

Name

симо

24.01.2017 16:17

Пропаст

ODGOVORITE