Нема Брегзита без дозволе парламента

Британска влада мораће да добије подршку парламента за започињање формалног процеса изласка Британије из Европске уније, пресудио је данас Врховни суд.

Свијет 24.01.2017 | 13:06
Нема Брегзита без дозволе парламента
Суд је тиме одбацио аргумент владе да премијерка Тереза Меј може једноставно да искористи извршна овлашћења да активира Члан 50 Лисабонског споразума и започне двогодишње разговорфе о Брегзиту, пренеле су агенције.

Ова одлука донета је са осам гласова за и три против, рекао је председник Врховног суда Дејвит Нојбергер.

Како наводи ББЦ, очекује се да ће посланици о напуштању ЕУ гласати пре 31. марта, за када је британска Влада најавила покретање процедуре.

Врховни суд је једногласно закључио да за одлуку о изласку ЕУ није потребна сагласност парламената у Шкотској, Велсу и Северној Ирској.

Део британске јавности критиковао је Владу зато што се није консултовала са парламентом о одлуци о напуштању Уније. Премијерка Тереза Меј навела је да може да без сагласности парламента активира Члан 50 Лисбонског споразума, који регулише излазак неке чланице из ЕУ.

Меј: Почећемо процедуру до краја марта упркос одлуци суда

Портпарол британске премијерка премијерка Тереза меј изјавила је данас да ће, упркос одлуци суда, Велика Британија покренути правну процедуру иступања из Европске уније до краја марта.

- Британци су гласали за излазак из ЕУ и влада ће њихову одлуку спровести - активирајући Члан 50, као што је планирано, до краја марта. Данашња одлука ту ништа не мења - рекао је он, преноси Ројтерс.

Премијеркин портпарол је напоменуо да влада поштује одлуку Врховног суда и да ће убрзо парламенту изложити своје наредне кораке.

Истовремено, британски државни правобранилац Џереми Рајт саопштио је да ће влада Британије применити одлуку британског Врховног суда да премијерка Меј мора да добије одобрење парламента пре него што покрене формалну процедуру изласка земље из ЕУ.

- Наравно, влада је разочарана исходом, али ће се повиновати одлуци суда и учинити све што је потребно како би је применила - рекао је Рајт испред Врховног суда.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

24.01.2017 12:34

Сто је и логицо инаце би премијер имао неограницену власт а Парламент би постао непотебан. Инаце ово је доказ да и Бритнци бас не познају Устав и законе како би требало

ОДГОВОРИТЕ