Nema Bregzita bez dozvole parlamenta

Britanska vlada moraće da dobije podršku parlamenta za započinjanje formalnog procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, presudio je danas Vrhovni sud.

Svijet 24.01.2017 | 13:06
Nema Bregzita bez dozvole parlamenta
Sud je time odbacio argument vlade da premijerka Tereza Mej može jednostavno da iskoristi izvršna ovlašćenja da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma i započne dvogodišnje razgovorfe o Bregzitu, prenele su agencije.

Ova odluka doneta je sa osam glasova za i tri protiv, rekao je predsednik Vrhovnog suda Dejvit Nojberger.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o napuštanju EU glasati pre 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure.

Vrhovni sud je jednoglasno zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Deo britanske javnosti kritikovao je Vladu zato što se nije konsultovala sa parlamentom o odluci o napuštanju Unije. Premijerka Tereza Mej navela je da može da bez saglasnosti parlamenta aktivira Član 50 Lisbonskog sporazuma, koji reguliše izlazak neke članice iz EU.

Mej: Počećemo proceduru do kraja marta uprkos odluci suda

Portparol britanske premijerka premijerka Tereza mej izjavila je danas da će, uprkos odluci suda, Velika Britanija pokrenuti pravnu proceduru istupanja iz Evropske unije do kraja marta.

- Britanci su glasali za izlazak iz EU i vlada će njihovu odluku sprovesti - aktivirajući Član 50, kao što je planirano, do kraja marta. Današnja odluka tu ništa ne menja - rekao je on, prenosi Rojters.

Premijerkin portparol je napomenuo da vlada poštuje odluku Vrhovnog suda i da će ubrzo parlamentu izložiti svoje naredne korake.

Istovremeno, britanski državni pravobranilac Džeremi Rajt saopštio je da će vlada Britanije primeniti odluku britanskog Vrhovnog suda da premijerka Mej mora da dobije odobrenje parlamenta pre nego što pokrene formalnu proceduru izlaska zemlje iz EU.

- Naravno, vlada je razočarana ishodom, ali će se povinovati odluci suda i učiniti sve što je potrebno kako bi je primenila - rekao je Rajt ispred Vrhovnog suda.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

24.01.2017 12:34

Sto je i logico inace bi premijer imao neogranicenu vlast a Parlament bi postao nepoteban. Inace ovo je dokaz da i Britnci bas ne poznaju Ustav i zakone kako bi trebalo

ODGOVORITE