Поврће које прави „велико спремање“ у тијелу!

Препуна здравих састојака, карактеристичне бордољубичасте боје и готово слатка, цвекла је корен који би требало да се нађе на тањиру што чешће, поручују стручњаци.

Здравље 24.01.2017 | 10:29
Поврће које прави „велико спремање“ у тијелу!
Упркос томе што су познате као одлично помоћно средство против анемије, бордољубичасте лоптице имају бројна корисна својства и због тога могу поправити разне „кварове“ у организму. Нарочито након (за стомак) веома напорне празничне трпезе.

Цвекла се стотинама година користи у народној медицини, а само један од разлога је висок садржај гвожђа. Ово поврће одмах је иза белог лука по садржају гвожђа.

Када је реч о јоду, цвекла је опет на вицешампионској позицији - на листи је одмах иза кеља.

Захваљујући овим и другим корисним материјама, попут полифенола и беталаина, које садржи, ово коренасто поврће утиче на убрзавање метаболизма и тело снабдева моћним антиоксидантима.

Исхрана богата цвеклом, а самим тим Б витаминима групе, посебно никотинамидом, допринеће јачини зидова капилара.

Ово изузетно здраво поврће може се похвалити и одличним минералима. Магнезијум јача кости, калијум и фолати чувају срце, гвожђе и фосфор неће дозволити да се јави мањак енергије, бакар растерује слободне радикале, а јод учествује у биосинтези тироидних хормона.

Нутриционисти саветују да током зимских месеци, када је веома доступна, цвекла буде што чешће на трпези како би могла да пружи максималну подршку телу: обезбеди га антиоксидантима, антиинфламаторним материјама и очисти га од токсина.

Након празничног уживања у зачињеној и масној храни, јетра ће вам бити захвална јер ће јој цвекла помоћи при чишћењу од токсина свих врста, као и пробавни тракт јер салата од бордољубичастих коренчића убрзава одлазак у тоалет.

РТС
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Блуцанка

26.01.2017 19:37

Феноменална је. Свјеза нарендана са мрквом и зачињена лимуновим соком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

11.02.2017 13:10

Цвекла је добра и укусна салата и успут здрава.

ОДГОВОРИТЕ