Povrće koje pravi „veliko spremanje“ u tijelu!

Prepuna zdravih sastojaka, karakteristične bordoljubičaste boje i gotovo slatka, cvekla je koren koji bi trebalo da se nađe na tanjiru što češće, poručuju stručnjaci.

Zdravlje 24.01.2017 | 10:29
Povrće koje pravi „veliko spremanje“ u tijelu!
Uprkos tome što su poznate kao odlično pomoćno sredstvo protiv anemije, bordoljubičaste loptice imaju brojna korisna svojstva i zbog toga mogu popraviti razne „kvarove“ u organizmu. Naročito nakon (za stomak) veoma naporne praznične trpeze.

Cvekla se stotinama godina koristi u narodnoj medicini, a samo jedan od razloga je visok sadržaj gvožđa. Ovo povrće odmah je iza belog luka po sadržaju gvožđa.

Kada je reč o jodu, cvekla je opet na vicešampionskoj poziciji - na listi je odmah iza kelja.

Zahvaljujući ovim i drugim korisnim materijama, poput polifenola i betalaina, koje sadrži, ovo korenasto povrće utiče na ubrzavanje metabolizma i telo snabdeva moćnim antioksidantima.

Ishrana bogata cveklom, a samim tim B vitaminima grupe, posebno nikotinamidom, doprineće jačini zidova kapilara.

Ovo izuzetno zdravo povrće može se pohvaliti i odličnim mineralima. Magnezijum jača kosti, kalijum i folati čuvaju srce, gvožđe i fosfor neće dozvoliti da se javi manjak energije, bakar rasteruje slobodne radikale, a jod učestvuje u biosintezi tiroidnih hormona.

Nutricionisti savetuju da tokom zimskih meseci, kada je veoma dostupna, cvekla bude što češće na trpezi kako bi mogla da pruži maksimalnu podršku telu: obezbedi ga antioksidantima, antiinflamatornim materijama i očisti ga od toksina.

Nakon prazničnog uživanja u začinjenoj i masnoj hrani, jetra će vam biti zahvalna jer će joj cvekla pomoći pri čišćenju od toksina svih vrsta, kao i probavni trakt jer salata od bordoljubičastih korenčića ubrzava odlazak u toalet.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Blucanka

26.01.2017 19:37

Fenomenalna je. Svjeza narendana sa mrkvom i začinjena limunovim sokom.

ODGOVORITE
Name

Oroz

11.02.2017 13:10

Cvekla je dobra i ukusna salata i usput zdrava.

ODGOVORITE