Анализа: Драган Ђурић, Андрија Живковић... "УБИЛИ" Партизан!

Прочитајте који су све фудбалери и некадашњи функционери били некоректни према Партизану, колике је дугове правила управа Драгана Ђурића, какве све "дилове" са менаџерима, шта су урадили Андрија Живковић, "Лола" Смиљанић, Волков...

Фудбал 24.01.2017 | 23:00
Анализа: Драган Ђурић, Андрија Живковић... "УБИЛИ" Партизан!
Чак 6,8 милиона евра исплатио је Партизан бившим играчима и тренерима и разним менаџерима на основу уговора и договора које је склапала бивша управа под вођством Драгана Ђурића.

Драган Ђурић, некадашњи председник Партизана, оставио је клуб у дугу од 15 милиона евра, а садашњи потпредседник клуба, правник Владимир Вулетић, одлучио је да таксативно представи јавности шта је све ова управа наследила од Ђурића и његових сарадника, какве су све уговоре склапали, како је клуб могао да остане без силних бодова по казни ФИФА, како су поједини играчи поступили некоректно, баш у време када је УЕФА слала истражитеље да надгледају стање у клубу...

"Дугови су дугови, и они морају да се исплате. То нико не спори. Све што се заради легално, може, треба и мора се потраживати. Нико не одриче било коме дуг. Дуг је дуг и он се мора платити, он се мора вратити, ја као правник не спорим постојање према бившим играчима. Они су играли за плату у ФК Партизан. Та плата јесте основ потраживања, признајемо је. Али, нека од тих потраживања или она највећа су настала пре доласка нове управе, односно за време Драгана Ђурића. Партизан дугове враћа и никоме није остао дужан. И Партизан не исплаћује дугове због неког другог, него због себе. Али, постоје они који су поступили некоректно", рекао је Вулетић, прецизно наводећи све случајеве када су поједини бивши фудбалери и некадашњи чланови управе били, најблаже речено, нестрпљиви.

Дакле, сумирано: никакав проблем није то што је тражено да новац буде исплаћен, већ је проблем у тренутку када је то тражено од Партизана и то што је постојало одсуство воље, код појединих, да се направи било какав договор о исплати у ратама.

Ево неколико примера, које је изнео Вулетић:

Током 2015. и 2016. године Милану "Лоли" Смиљанићу исплаћено је 105.000 евра, Војиславу Станковићу 60.000 евра, а Владимиру Волкову 87.000 евра.

"То су, рецимо, играчи који су у том периоду одбили да репрограмирају свој дуг, да им се исплати део, да сачекају... Тражили су новац у тренутку када је Патизану било тешко, када је УЕФА слала своје истражне органе. Не говоримо овде о некоме ко тражи новац, а нема га. Не! Они одлазе у богатије клубове, за богатије накнаде, али траже од Партизана новац у целини, сад, одмах!", рекао је Вулетић.

Али, навео је потпредседник Партизана, има и много лепших и светлијих примера. Један од таквих јеСаша Илић.

"Саши Илићу се дугује 201.000 евра. Он је увек прихватао репрограм тог дуга. И не само он, има још играча који знају и препознају интерес Партизана. Рецимо, Александар Лазевски, био сам присутан када се договорио о исплати дуговања, дакле договорио се својим клубом у којем је поникао и остварио највеће домете, или, на пример, тренер Вук Рашовић. То су примери како се може и другачије са клубом који вас је прославио", нагласио је Вулетић.

Један од најгорих примера је Андрија Живковић. Талентовани фудбалер који је говорио да ће помоћи и Партизану и његовој Омладинској школи, најпре је одбио да потпише продужетак уговора, избацујући клубу "из џепа" обештећење, али и додатно му компликујући да због уговора, који је склопио Драган Ђурић, мора да плати и пенале.

И не само то! Прочитајте шта је урадио Андрија Живковић чим је потписао уговор са лисабонском Бенфиком:

"Чим је потписао један од набогатијих уговора са португалском Бенфиком, у јуну је Партизану послао опомену пред тужбу на 11.000 евра и 52.000 динара".

Упитан зашто су наведени фудбалери баш у том периоду тражили новац (март 2016. године када је већ постојала опасност од губљења евро-лиценце), који им се дуговао од раније и шта су поручивали на молбе да се договоре са управом, Вулетић је одговорио:

"Или су искључивали телефоне, или су слали СМС поруке: 'Платите. Тачка'. Ако неко чека 5 година, поставља се питање зашто све то није радио тих година. Ако се некоме дугује од 2011. године, па што бар 2012. године ниси тражио да ти се нешто врати! Ако чекаш 2016. што онда не би чекао 2026. годину? Нема логике у принципу, или да будем прецизнији - не постоји принцип. Постоји само често лични или неки залеђински интерес".

"Ово није аболиција управе ФК Партизан, нити најава било какве врсте некаквог лошег, погубног, катастрофичног сценарија, како би то неко желео да представи. Оптимиста сам у вези са овим случајем пред УЕФА, оптимиста сам да ћемо из овог процеса апелационог изаћи као победници. Ја у то верујем и постоје добре тенденције које говоре у прилог чињеници да ћемо успети у нашим тежњама".

Вулетић је више пута поновио да је управа Партизана, када је дошла, прихватила и права и обавезе, а то значи и дугове, али је желео још једном да нагласи шта је све морало да буде исплаћено и какви су све уговори склапани, какви "дилови" су прављени за време мандата Драгана Ђурића.

Вулетић је рекао и да се ФК Партизан суочио и са неколико тешких проблема у којима се бори и даље на суду или је те спорове изгубио.

"Више од 1,2 евра исплатио је разним менаџерским агенцијама и менаџерима на основу њихових уговорених провизија са управм која је била до 31. децембра 2014. Говорим о томе шта нам још стиже на наплату", рекао је Вулетић.

На питање колики је тренутно дуг Партизана, Вулетић је рекао да јавност сада треба да зато се дуг клуба не смањује, јер треба сервисирати (исплатити) сва ова дуговања, као и да на наплату може да стигне додатних 2,3 милиона евра!

"Дуг Партизана, према информацијама које су нам доступне од финансијске службе, кретаће се у сличним границама. Али, стижу још 2.234.000 евра потраживања од којих су сва из 2011, 2012 и 2013. године. У судском смо спорту са њима и не знамо како ће се завршити".

Вулетић је навео још неколико "нечасних" поступања, попут некадашњег члана управе Милета Јовичића.

"Било је чланова управе који су својевремено давали позајмице клубу, што је било часно, поштено. Добијали су, заузврат, менице као обезбеђење да ће моћи да наплате дугове. Једна тих меница је из 2008. године, а пуштена је Партизану (на наплату) у септембру 2016. године у износу од 100.000 евра. То је учинио Миле Јовичић. Он на то има право, то је законито. Али, није све што је законито, уједно и часно".

Партизан је, због невероватних ствари које је радио Драган Ђурић, био у великим проблемима, а могао је и да остане без бодова!

Ево још неких ствари које је изнео Владимир Вулетић:

"Имамо ситуацију да у спору који се води у односу на белгијску менаџерску агенцију у вези са трансфером играча Александра Митровића постоје ДВА уговора, од којих један је 25% а други 15% за приход од агенције. Овде очигледно постоји проблем како је до тих уговора дошло. Ова управа је позвала Ђурића да сведочи пред белгијским судом у корист Партзана. Он је то одбио".

Партизан је плаћао и оно што није морао, па је тако у уговору о Клеу, била и клаузула да треба да плати 100.000 евра кинеском клубу на име такозваног "Доприноса солидарности.

"Клуб је био тужен и морао је да исплати целу суму, иначе би изгубио 9 бодова по одлуци ФИФА!", испричао је Вулетић.

СЛУЧАЈ ПРОДАЈЕ МОХАМЕДА "МЕДЕ" КАМАРЕ У БОЛТОН

"Провизија менаџера је уговорена на 100.000 евра. Претходна управа, дакле Драгана Ђурића, му није исплатила ништа, а са каматама то му је нарасло на 130.000 евра. Ова управа је била у обавези да му уплати 115.000 евра. Али, пазите ово - да је тај м,енаџер само поднео захтев ФИФА, дакле без суда, да је поднео САМО ЗАХТЕВ, Партизан би изгбуио шест бодова у јесењем делу овога првенства. Човек на свој новац чека од тада! А знате кад је продат Камара".

Вулетић је навео да у дуговима које је направила Ђурићева управа, а која сада стижу на наплату, има и оних према хотелима у Србији, према авио-компанијама (није исплаћен дуг за пут екипе у Милано, на меч против Интера, рецимо)...

"РАДНИК ХТЕО ДА СЕ ОБЕСИ"

Вулетић је подсетио и на једну од најтужнијих прича у новијој историји Партизана, која се срећом, није завршила трагично. "Један од запослених у Партизану је у оним поплавама остао без ичега у Обреновцу. Затражио је помоћ од 2.500 евра да покуша да реши своје животно питање. Она управа му није ништа одговорила. Човек је одлучио да се обеси. На стадиону. Скинули су га пред смрт са вешала. Због 2.500 евра..."

Има и оних који су били својевремено против Ђурића, али онда су се побунили и против ове управе. Реч је о чувеном Душану Трбојевићу, човеку који је "уловио" многе таленте који су потом постали велики фудбалери и од којих је Партизан зарадио.

Међутим, он више не ради у Омладинској школи Партизана.

"Он више не ради у Партизану, али гради зграду на Врачару. Цела зграда је његова. Ја постављам објективно питање: како неко ко има плату само од Партизана прави зграду? Ја од факултетске плате живим у стану од 32 квадрата. Не на Врачару. Према извештајима неких медија, Трбојевић се запослио у једној менаџерској агенцији", рекао је Вулетић.

Упитан зашто сада износи све ове податке, потпредседник Партизана је одговорио:

"Па, због вас, медија. Ви медији сте изабрали тренутак да изађемо са опвим подацима. Јер, ви сте, тендециозно писали, када је УЕФА изрекла казну да је 'невероватно да Партизан нема 370.000 евра', "где су паре', писали сте и питали, 'зар је могуће да себи клуб дозволи овако нешто'... Е, па видите да није 370.000 евра, него много више".

ШТА ЈЕ СВЕ ОВА УПРАВА ИСПЛАТИЛА?

- ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИМА -

Драган Ђурић је запосленима у клубу остао дужан 4 плате. Управа која га је наследила, а потом и управа која сада води Партизан, ниједну плату нису дужни запосленима. Према речима Вулетића, исплаћено је 25 плата (од 1. јануара 2015. до 1. јануара 2017. године), укључујући у ту једну плату коју им је остао дужан Ђурић.

- ОМЛАДИНСКА ШКОЛА ПАРТИЗАНА -

Управа исплатила 85% свих дуговања према Омалдинској школи, каже Вулетић.

- РЕНОВИРАЊЕ СТАДИОНА -

"Дуг клуба не може да буде смањен, јер сервисирамо и текуће одржавање стадиона. ФК Партизан је само у 2016. години потрошио 350.000 евра на реновирање стадиона. Ви или многи ће рећи - па, шта сте то реновирали? УЕФА је у априлу послала инспекцију и било нам је запраћено да нећемо моћи да играмо на свом стадиону прву утакмицу у квалификацијама за Лигу шампиона, ако не буде извршена реконструкција свлачионица, санитарних чворова у свлачионицама, дотрајалих инсталационих уређаја, а прокишњавале су чак и службене просторије, где седе и делегати УЕФА".

- ДУГ ПРЕМА ДРЖАВИ -

Партизанов дуг према држави је, према речима Вулетића, преполовљен и сада износи на 1,9 милиона евра. "Од продаје Шкулетића, 850.000 евра је одмах отишло на дуг према држави, на дуг за порез, дакле, истог секунда!".

Вулетић се осврнуо и на јавне иступе председника Синдиката професионалних фудбалера "Независност Мирка Поледице, који је изразио чуђење што, наводно, неко осуђује фудбалере или тренере траже свој новац.

"Нико их не осуђује, далеко од тога. Понављам, дугови се морају вратити. Али, овде је питање тренутка, овде је питање моменат уцене о којем говорим. Симптоматиично је да све те фудбалере у свим спортовима пред Арбитражним судом заступа само једна Адвокатска канцеларија - Бојовић. А та канцеларија има значајне везе са председником Синдиката. Да ли је овде реч о интересу фудбалера, или оних који их заступају?", рекао је Вулетић и наставио одговор Поледици:

"Тај исти човек се оглашава тврдњама да, ето, нема више могућности да утиче на састав Арбитражног суда, па је закључак да Арбитражни суд није независан. Па, то је супротност у својој основи! То је показатељ да неко ко се вајка и ламентира што више не може да има своје арбитре у Арбитражном суду проглашава га зависним од ФСС. То су лицемерне изјаве".

Вулетић се посебно осврнуо на оне који дежурно критикују, пре свега Ненад Бјековић.

"Кад год Партизан уђе у неки проблем, увек се јављају исти људи који критикују Партизан, партизановци који критикују све у Партизану. Никад се не јављају кад Партизан веже 10 победа, кад победи у дербију, када Партизан доведе добре играче, који покажу свој квалитет на терену, али се обавезно и увек јављају када Партизану мало зацрни. Јер, они не виде бело, већ искључиво црно", приметио је потпредседник Партизана.

Истакао је и да он у клубу ради без плате:

"Ја у Партизану од првог дана радим про боно, ја сам професор на Правном факултету. Немам плату од Партизана и нећу је никада икад имати. Не зато што ја то не желим, већ зато што је то подразумевајућа ствар. Није у питању да у Партизан улазе огромни новци а да се ти новци негде експедују, на неке рачуне на некаквим Кајманским острвима. Ако се то икада деси, ја нећу бити овде".

Вулетић је поручио и да Партизан живи са великим проблемима, али и да ће "живети и преживети".

"Наш дневни живот је ово, ово је наша свакодневница, да тај дуг севрисирамо, да га враамо, да преговарамо са повериоцима... Али, интерес Партизана је изнад интереса појединаца. И увек ће бити. Партизан ће се носити, живеће свим овим проблемима, живеће и преживеће. Али, хајде да га не черупамо", порука је потпредседника црно-белих.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар