Светковине у част Светом Сави

У Вуковом дому културе у Лозници, одржана је свећана академија у част великом српском просветитељу и првоучитељу Светоме Сави, у оквиру обележавања Савиндана, славе посвећене том великану српског рода из лозе Немањића. Организатор ове светковине је Црквена општина Лозница.

Србија 23.01.2017 | 16:16
Светковине у част Светом Сави
Др Павле Кондић, монах Манастира Свете Тројице код Будве, уз благослов епископа шабачког Лаврентија рекао је да је "Свети Сава највеће чедо које је родила мајка Светосавка, чијим стопама иду многе генерације нашег рода, не само чувајући успомену на њега, већ делајући онако како је он учио, проповедао и живео".

"У прошлости није било ни лако ни једноставно да се следе стопе Светога Саве, јер је то подразумевало у разним периодима и тешка пострадања", казао је монах Павле Кондић за БН телевизију.



"Без обзира на све, наш род је остао чврсто на светосавском путу, као и његова мајка Црква, упркос страдањима монаштва, свештенства и архијереја који су бранили, чували и неговали и дело и дух учења Светога Саве.

Препуна сала Вуковог дома културе, истакао је монах Павле, "само је једно од сведочастава да народ Вуковог краја, и старо и младо, на најлепши начин и поштује и следи велико дело чувеног Немањића, који су у овом делу Стрбије тачно пре 700 година подигли Манастир Троношу, где је прву писменост стекао Вук Стефаовић Караџић".



Потојереј ставрофор Милан Алексић, старешина лозничке цркве, каже за БН телевизију да је "један од начина одуживања Светоме Сави и то што је у овом крају број ученика веронауке, не само у врху у Епархији шабачкој, већ и у Српској православној цркви". Осим тога, Савиндан светкују све овдашње школе, основе и средње, а њихови ученици су на литерари конкурс о Светом Сави послали више од 1600 радова.

Комисија Црквене општине треба да изабере најбоље радове у конкуренцији основаца и средњошколаца, који ће бити награђени у овдашњем православном храму на Савиндан.



На свећаној академији наступили су црквени хорови из Лознице, под диригентском управом професора Драгана Ђедовића и балетска група из овог града, која је "побрала" највише аплауза. На академији су били и многи становници са леве обале Дрине из суседне Републике Српске, јер је традиција да Лозничани славе Савиндан, данима, садржајно, занимљиво, као добри домаћини.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар