Svetkovine u čast Svetom Savi

U Vukovom domu kulture u Loznici, održana je svećana akademija u čast velikom srpskom prosvetitelju i prvoučitelju Svetome Savi, u okviru obeležavanja Savindana, slave posvećene tom velikanu srpskog roda iz loze Nemanjića. Organizator ove svetkovine je Crkvena opština Loznica.

Srbija 23.01.2017 | 16:16
Svetkovine u čast Svetom Savi
Dr Pavle Kondić, monah Manastira Svete Trojice kod Budve, uz blagoslov episkopa šabačkog Lavrentija rekao je da je "Sveti Sava najveće čedo koje je rodila majka Svetosavka, čijim stopama idu mnoge generacije našeg roda, ne samo čuvajući uspomenu na njega, već delajući onako kako je on učio, propovedao i živeo".

"U prošlosti nije bilo ni lako ni jednostavno da se slede stope Svetoga Save, jer je to podrazumevalo u raznim periodima i teška postradanja", kazao je monah Pavle Kondić za BN televiziju.



"Bez obzira na sve, naš rod je ostao čvrsto na svetosavskom putu, kao i njegova majka Crkva, uprkos stradanjima monaštva, sveštenstva i arhijereja koji su branili, čuvali i negovali i delo i duh učenja Svetoga Save.

Prepuna sala Vukovog doma kulture, istakao je monah Pavle, "samo je jedno od svedočastava da narod Vukovog kraja, i staro i mlado, na najlepši način i poštuje i sledi veliko delo čuvenog Nemanjića, koji su u ovom delu Strbije tačno pre 700 godina podigli Manastir Tronošu, gde je prvu pismenost stekao Vuk Stefaović Karadžić".



Potojerej stavrofor Milan Aleksić, starešina lozničke crkve, kaže za BN televiziju da je "jedan od načina oduživanja Svetome Savi i to što je u ovom kraju broj učenika veronauke, ne samo u vrhu u Eparhiji šabačkoj, već i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi". Osim toga, Savindan svetkuju sve ovdašnje škole, osnove i srednje, a njihovi učenici su na literari konkurs o Svetom Savi poslali više od 1600 radova.

Komisija Crkvene opštine treba da izabere najbolje radove u konkurenciji osnovaca i srednjoškolaca, koji će biti nagrađeni u ovdašnjem pravoslavnom hramu na Savindan.



Na svećanoj akademiji nastupili su crkveni horovi iz Loznice, pod dirigentskom upravom profesora Dragana Đedovića i baletska grupa iz ovog grada, koja je "pobrala" najviše aplauza. Na akademiji su bili i mnogi stanovnici sa leve obale Drine iz susedne Republike Srpske, jer je tradicija da Lozničani slave Savindan, danima, sadržajno, zanimljivo, kao dobri domaćini.

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar