Јубилеј владике шабачког Лаврентија

Епархија шабачка Српске православне цркве обележиће у овој години пола века од када је за архијереја Српске православне цркве изабран садашњи епископ Лаврентије, који се замонашио на другој години Богословоског факултета у Београду.

Србија 22.01.2017 | 19:15
Јубилеј владике шабачког Лаврентија
По завршетку школовања био је свештеник на Купресу, потом професор Богословије у Крки, где га је "дочекала" вест да га је Сабор Српске православне цркве на мајском заседању давне 1967. године изабрао за епископа моравичког.

Годинама је био викарни епископ патријарха српског Германа, а потом је више од две деценије био епископ задужен за западну Европу и Аустралију, где је подизао храмове, али и мирио завађену браћу у расејању и значајно допринео превазилажењу раскола у Српској православној цркви.

Крајем осамдесетих година минулог века, Сабор Српске православне цркве изабрао га је за епископа шабачко-ваљевског.

Владика Лаврентије је једини архијереј чија је епархија, на његов захтев и молбу, подељена на две - ваљевску и шабачку, на чијем челу је и остао. Његове су велике заслуге што су проглашени свецима чеда ове епархије, владика НИколај Велимировић и отац Јустин Поповић (Ава Ћелијски).

Под његовом "диригентском палицом" у родни Лелић, у тамошњи манастир, пренете су мошти владике Николаја, коме је у част подигао Манастир Соко код Љубовије и издао сва његова дела у земљи и расејању.

"Имао сам част да ми је владика Лаврентије био професор на Богословији у Крки и сећам се колико смо били тужни када је стигла вест да иде од нас у Патријашију за викарног епископа, јер је био "ђачка мајка", а кад смо чули да је неко од професора изабран за владику, мислили смо да је то неко од професора којима би, за разлуку од данашњег епископа шабачког, тада волели да видимо леђа", прича протођакон др Љубомир Ранковић, председник Одбора за обележавање јубилеја владике Лаврентија, не само у Српској православној цркви, већ у читавој хришћанској заједници.



"Уз благослов владике Лаврентија, наш `Глас цркве` је само лане одштампао више од 400.000 примерака књига, од чега је више од пола поклоњено ученицима, студентима и осталим верницима.

Епископ Лаврентије је благословио да и ове, као и предходних година пола прихода од манастирских шума, које су враћене Епархији, у износу од око пет милиона динара буде подељен за мисионарски рад у цркви, од издавања књига до рада радија "Глас цркве", до стипендирања вредних студената на основним, али и докторским студијама, подстицај породицама које имају четворо и више деце којих је у овом делу Србије више од педесет.

Редовно из епархијске касе дели се помоћ социјално најугроженијем, а епископ је ове године у свом дому у Шапцу, поводом своје славе Јовањдана, угостио неколико стотина верника, све оне који су били на служби у цркви коју је он предводио.

"Није ни чудо што је наша епархија у самом врху Српске православне цркве по броју ученика веронауке и што су наши храмови стално пуни, као и наше сале у којима се континуирано, и лети и зими одвијају културни и духовни садржаји када нам долазе наша највеће имена култуире", каже протођакон Љубомир Ранковић.

Комплетном раду владика даје посебан "тон " и "такт", као и те како агилан, што сведочи и његов најновији подухват - изградња духовног и спортског центра у Касарским ливадама код Шапца. Имање је остављено за потребе издржавања епископа, а наш владика је одлучио да га да на коришћење верујућем народу и његовом свештенству и монаштву.

Поводом јубилеја владике Лаврентија у епархији шабачкој планирани су многобројни духовни и културни садржаји, а у тим светковинама ће учествовати најистакнутији српски интелектуалци, државници, академици, са верујућим народом предвођеним патријархом српским Иринејом.

(БН телевизија / В. Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар