Jubilej vladike šabačkog Lavrentija

Eparhija šabačka Srpske pravoslavne crkve obeležiće u ovoj godini pola veka od kada je za arhijereja Srpske pravoslavne crkve izabran sadašnji episkop Lavrentije, koji se zamonašio na drugoj godini Bogoslovoskog fakulteta u Beogradu.

Srbija 22.01.2017 | 19:15
Jubilej vladike šabačkog Lavrentija
Po završetku školovanja bio je sveštenik na Kupresu, potom profesor Bogoslovije u Krki, gde ga je "dočekala" vest da ga je Sabor Srpske pravoslavne crkve na majskom zasedanju davne 1967. godine izabrao za episkopa moravičkog.

Godinama je bio vikarni episkop patrijarha srpskog Germana, a potom je više od dve decenije bio episkop zadužen za zapadnu Evropu i Australiju, gde je podizao hramove, ali i mirio zavađenu braću u rasejanju i značajno doprineo prevazilaženju raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Krajem osamdesetih godina minulog veka, Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je za episkopa šabačko-valjevskog.

Vladika Lavrentije je jedini arhijerej čija je eparhija, na njegov zahtev i molbu, podeljena na dve - valjevsku i šabačku, na čijem čelu je i ostao. Njegove su velike zasluge što su proglašeni svecima čeda ove eparhije, vladika NIkolaj Velimirović i otac Justin Popović (Ava Ćelijski).

Pod njegovom "dirigentskom palicom" u rodni Lelić, u tamošnji manastir, prenete su mošti vladike Nikolaja, kome je u čast podigao Manastir Soko kod Ljubovije i izdao sva njegova dela u zemlji i rasejanju.

"Imao sam čast da mi je vladika Lavrentije bio profesor na Bogosloviji u Krki i sećam se koliko smo bili tužni kada je stigla vest da ide od nas u Patrijašiju za vikarnog episkopa, jer je bio "đačka majka", a kad smo čuli da je neko od profesora izabran za vladiku, mislili smo da je to neko od profesora kojima bi, za razluku od današnjeg episkopa šabačkog, tada voleli da vidimo leđa", priča protođakon dr Ljubomir Ranković, predsednik Odbora za obeležavanje jubileja vladike Lavrentija, ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već u čitavoj hrišćanskoj zajednici.



"Uz blagoslov vladike Lavrentija, naš `Glas crkve` je samo lane odštampao više od 400.000 primeraka knjiga, od čega je više od pola poklonjeno učenicima, studentima i ostalim vernicima.

Episkop Lavrentije je blagoslovio da i ove, kao i predhodnih godina pola prihoda od manastirskih šuma, koje su vraćene Eparhiji, u iznosu od oko pet miliona dinara bude podeljen za misionarski rad u crkvi, od izdavanja knjiga do rada radija "Glas crkve", do stipendiranja vrednih studenata na osnovnim, ali i doktorskim studijama, podsticaj porodicama koje imaju četvoro i više dece kojih je u ovom delu Srbije više od pedeset.

Redovno iz eparhijske kase deli se pomoć socijalno najugroženijem, a episkop je ove godine u svom domu u Šapcu, povodom svoje slave Jovanjdana, ugostio nekoliko stotina vernika, sve one koji su bili na službi u crkvi koju je on predvodio.

"Nije ni čudo što je naša eparhija u samom vrhu Srpske pravoslavne crkve po broju učenika veronauke i što su naši hramovi stalno puni, kao i naše sale u kojima se kontinuirano, i leti i zimi odvijaju kulturni i duhovni sadržaji kada nam dolaze naša najveće imena kultuire", kaže protođakon Ljubomir Ranković.

Kompletnom radu vladika daje poseban "ton " i "takt", kao i te kako agilan, što svedoči i njegov najnoviji poduhvat - izgradnja duhovnog i sportskog centra u Kasarskim livadama kod Šapca. Imanje je ostavljeno za potrebe izdržavanja episkopa, a naš vladika je odlučio da ga da na korišćenje verujućem narodu i njegovom sveštenstvu i monaštvu.

Povodom jubileja vladike Lavrentija u eparhiji šabačkoj planirani su mnogobrojni duhovni i kulturni sadržaji, a u tim svetkovinama će učestvovati najistaknutiji srpski intelektualci, državnici, akademici, sa verujućim narodom predvođenim patrijarhom srpskim Irinejom.

(BN televizija / V. Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar