"Трамп можда и није тако добро рјешење"

Доналд Трамп у Русији добија такву телевизијску покривеност каква је углавном резервисана за Владимира Путина уз најпопуларније пропагандне описе који протеклу недјељу прате новоизабраног предсједника као "човјека од ријечи".

Свијет 22.01.2017 | 15:37
"Трамп можда и није тако добро рјешење"
Ипак, унутар Кремља, почетна еуфорија око Путиновог обожаваоца у Бијелој кући полако се претвара у скептицизам да се било каква значајна достигнућа у побољшању односа са САД-ом могу постићи, сматрају четири висока званичника у Москви.

Вртлог контроверзи око наводног руског хаковања које је наредио лично Путин (а које је Трампу помогло да освоји изборе), као и процурјели досије који имплицира да Кремљ наводно посједује компромитујући материјал о новом предсједнику, паралисали су Вашингтон, а закон који би увео још оштрије санкције Русима ужива двоструку подршку.



Слијед догађаја навео је многе из Трамповог кабинета да се поставе чвршће према Русима у односу на оно што је Кремљ очекивао, тврде извори, а пише угледни "Блумберг".

Новонастала олуја мач је са двије оштрице за Путина који се посљедњих 16 година бори да поврати својој земљи статус суперсиле, док је Русија поново у центру америчке пажње, што је пробудило критичаре руског предсједника, мишљења је Алексеј Чеснаков, некадашњи високи функционер Кремља, а данас савјетник владајуће руске партије.

"Разуман преокрет"

"У Кремљу је дошло до разумног преокрета у смислу очекивања. Вођство сада јасно разумије да учвршћивање веза неће бити једноставно и да ће нови скандали умањити такве шансе", каже Чеснаков.

И саме Трампове, често контрадикторне, изјаве упалиле су аларм у Кремљу. Трамп је рекао како ће размотири ублаживање санкција наметнутих Русији након анексије Крима 2014. године.

Ипак, његов кандидат за министра финансија Стив Мњучин је током саслушања пред састанак Одбора за финансије у Сенату у четвртак рекао да санкције против Русије остају "100 посто" иако је додао да Трамп може ублажити казну "уколико склопи бољи договор или добије нешто заузврат - било да се ради о нуклеарном оружју или нечему другом".



Прошлог мјесеца Трамп је рекао како би САД требало да прошире своје нуклеарне капацитете што су многи протумачили као позив за нову трку у наоружању. Међутим, у интревјуу датом европским медијима ове недјеље, Трамп је напоменуо како би атомски арсенал требало "драстично сасећи", те наговијестио да је могућ и нови договор са Путином око наоружања у замјену за олакшавање санкција.

Кремљ и остали званичници рекли су да ће се суздржати у коментарисању Трампових изјава и његових кандидата док не прође инаугурација.

Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије, рекла је да се нада да ће Трампова заклетва означити крај кризе, окрививши Обамину администрацију да је односе у постхладноратовској ери свела на веома низак ниво.

И сам Путин је ове недјеље стао у Трампову одбрану. Он је рекао како су наводи из процурјелог досије "очигледно фабриковани", преноси "Блумберг".



"Тешко ми је да поверујем да је јурио по московским хотелима и састајао се са дјевојкама ниског морала, иако су сигурно најбоље на свијету", рекао је Путин.

Кремљ је допро и до Трамповог транзиционог тима позвавши их да пошаљу представника у преговорима око окончања грађанског рата у Сирији, али до сада ниједна одлука није објављена.

Ниска очекивања

Руски званичници могли би намјерно смањити очекивања од Трампа како би подрили сумње да су тајно потпомогли његову кампању. ФБИ и још пет америчких агенција заједнички су извеле закључак да је Русија (и Путин лично) помогла Трампу да освоји изборе, а Барак Обама је искористио посљедње дане на дужности да отежа пут свом насљеднику у изглађивању односа са Кремљом.

Обама је протерао 35 руских дипломата и подигао санкције против више московских званичника након извјештаја обавјештајних агенција, али је руски лидер у више наврата негирао умешаност.



Николај Патрушев, шеф руске обавјештајне службе и дугогодишњи Путинов савезник, ове недјеље је покушао да ублажи очекивања јавности од бољих односа са САД-ом. У анкети споведеној прије два мјесеца, готово половина земље очекује боље односе са Америком "убрзо" пошто Трамп преузме функцију.

Ништа "радикално"

"У таквом окружењу, не можемо говорити о радикалним промјенама у руско-америчким односима. Не гајимо илузије о изненадном ублажавању мијера према Русији", рекао је Патрушев за владин званични лист.

Државни емитери, пажљиво контролисани од стране Кремља, такође извештавају да "нема потребе за илузијама" иако и даље наводе како су тврђи ставови Рекса Тилерсона, кандидата за државног секретара, и Џејмса Матиса за министра одбране, само позирање које има за циљ да осигура одобрење Сената.



Међутим, руски званичници не схватају то на такав начин, сматра Валериј Соловеј, политиколог са московског државног Универзитета за међународне односе. Постоји "пријетећи подтекст" у таквим расправама који сугерише да ће нова администрација направити само један покушај помирења, додаје Соловеј.

"Недавни скандали су порпилично гадна позадина за будуће преговоре. Трамп неће покушавати више од једног пута", додао је Соловеј.



Андреј Кортунов, директор руског Савјета за међународне односе, истраживачке групе постављене од стране Кремља, каже да Тилерсоново свједочење прошле недјеље показује колико је дубок антируски сентимент у Вашингтону.

Тилерсон, некадашњи шеф "Ексон мобила", који Путина познаје од 1999. и који је од њега добио и медаљу 2012, назвао је Русију "опасном" по америчке интересе.

Потпис крви

"Звучало је као да је морао да потпише крвљу да је против Путина", рекао је Кортунов.

Матис, пензионисани генерал и кандидат за министра одбране, отишао је још даље ставивши Русију и њене покушаје да сруши НАТО на врх своје листе главних претњи.

И Тилерсон и Матис су изнијели ставове у супротности са појединим Трамповим изјавама о Русији и НАТО. Те разлике, удружене са Трамповом непредвидивошћу, почињу да брину Кремљ, сматра Дмитриј Симес, предсједник Центра за националне интересе у Вашингтону.

"Руско руководство дефинитивно преферира Трампа у односу на Клинтонову. Али, сада су забринути. Трамп је веома импулсиван и ствари доживљава лично, тако да би сладак почетак могао имати кисао крај", каже Симес.

(Блиц онлине)
(Фото: Реутерс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

цука

22.01.2017 14:54

Како сад то

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цука

22.01.2017 15:16

Не знам.Треба сацекати ста це на то реци Галијасевиц.Ако он не буде знао онда це Лазански разријесити ситуацију.У сваком слуцају кад видис да напољу падају бомбе то знаци да нас бомбардују и то је то.

Name

ре

22.01.2017 15:26

Ма ово они јос висе препадају Додика.

Name

јао велике новости

22.01.2017 14:57

Баја це средити односе измедју САД и РУСИЈЕ,то вец Зељка цини у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

22.01.2017 15:08

мени се свиђа она реченица ..кад Путин каже да су московске цуре ниског морала најбоље на свијету...случајно сам имао неке контакте са рускињама.. и некако сам сигуран да Путин је 100% у праву.. п.с. успут, ако велика Русија почиње сумњат у Трумпа и скидање санкција за њих, шта је онда са малим ситним рибицама..под санкцијама :( ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.01.2017 15:20

Нисмо се тако договорили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Довољно је

22.01.2017 16:11

Довољно је то да барем Трамп неце укидати легитимне владе. Тако је барем најавио. Па ако буде и само то, довољно је.

ОДГОВОРИТЕ